Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Blagdanski paketi stižu na 450 adresa

05.12.2010. 23:00
Blagdanski paketi stižu na 450 adresa


U vrijeme Tjedna solidarnosti naši volonteri će pripremati blagdanske pakete za socijalno ugrožene osobe s područja grada i pripadajućih područja, koje su odabrane po kriterijima naše krovne organizacije. Po završetku Tjedna solidarnosti, odnosno nakon 15. prosinca, započet će podjela blagdanskih paketa, kazao je Bore Galac
U povodu Tjedna solidarnosti Hrvatskog crvenog križa, koji se svake godine obilježava od 8. do 15. prosinca i ovaj put se priprema distribucija blagdanskih paketa pomoći socijalno najugroženijim osobama diljem Hrvatske. Riječ je o zajedničkoj akciji svih 130 društava Crvenog križa, a u sklopu koje će se i ove godine podijeliti ukupno 10.500 blagdanskih paketa. Kao i do sada, svaki blagdanski paket sadržavat će hranu i higijenske proizvode, a kako doznajemo u razgovoru s Borom Galcem, ravnateljem Gradskog društva Crvenog križa Zadar, u Zadru će se nastojati osigurati blagdanski paket za 450 osoba.
– U vrijeme Tjedna solidarnosti naši volonteri će pripremati blagdanske pakete za socijalno ugrožene osobe s područja grada i pripadajućih područja, a koje su odabrane po kriterijima naše krovne organizacije. Po završetku Tjedna solidarnosti, odnosno nakon 15. prosinca, započet će podjela blagdanskih paketa, kako bismo ih podijelili do Badnjaka, kazao je Galac, pojasnivši kako su veličina paketa te kriteriji po kojima su odabrani oni koji će biti darovani određeni u skladu s financijskim mogućnostima Hrvatskog crvenog križa.
Predbožićna akcija
Zato će, kako je pojasnio, blagdanski paket dobiti svi oni koji primaju stalnu pomoć Centra za socijalnu skrb, a koji nisu radno sposobni. Kako je predviđeno, paketi bi trebali biti podijeljeni u osam dana u drugoj polovici prosinca i to na način da ljudi sami dođu po svoj paket u prostorije Gradskog društva Crvenog križa Zadar, dok će starima i nemoćnima volonteri zadarskog Crvenog križa pakete dostaviti na kućnu adresu.
– Rekao bih da je Tjedan solidarnosti zapravo organizacija određenog broja volontera angažiranih na pomoći ugroženim kategorijama ljudi. To je zapravo predbožićna akcija u sklopu koje traju pripreme za nadolazeći božićnu akciju podjele blagdanskih paketa potrebitima, istaknuo je Galac, naglasivši kako Gradsko društvo Crvenog križa nije udruga koja tek povremeno organizira akcije, nego humanitarna organizacija koja svakodnevno provodi različite programe.
U tom je smislu ravnatelj istaknuo redovite akcije darivanja krvi te tečajeve prve pomoći, kao i angažman u obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji je trenutačno u tijeku i to do 15. prosinca.
Naime, u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti Gradsko društvo Crvenog križa Zadar organizira predavanja te prikazivanje kratkog filma na temu ovisnosti pod nazivom “Što se dogodilo s Enom?”, koji se predstavljaju zadarskim školarcima. Uvodna predavanja i projekciju filma održava Lucija Marnika, dugogodišnja volonterka i aktivistica u zadarskom Crvenom križu, a za koje je zanimanje pokazalo nekoliko zadarskih osnovnih i srednjih škola.
Kada je riječ o redovnim programima zadarskog Crvenog križa, poznato je da unutar njega već godinama djeluje i program zamjene šprica i igala za introvenske ovisnike pod nazivom “Needle exchange”, a koji se provodi svakodnevno.
Stotinjak volontera
– Naše društvo trenutačno okuplja stotinjak volontera, odnosno osoba na koje možemo svakodnevno računati i taj je broj već godinama približno jednak. Znatno više volontera imali smo u vrijeme Domovinskog rata i nekoliko godina nakon, kazao je Galac, istaknuvši kako se za volontiranje odlučuju osobe svih životnih dobi, jer među njima ima i srednjoškolaca i studenata, ali isto tako i zaposlenika i umirovljenika.
Isto tako, kako je kazao Galac, nema pravila ni kada je riječ o stručnoj spremi, jer među volonterima zadarskog Crvenog križa su nekvalificirane osobe, jednako kao i doktori znanosti. Poznato je, također, da je u rujnu prošle godine krovna organizacija, Hrvatski Crveni križ, pokrenula inicijativu za formiranjem Županijskih interventnih timova za djelovanje u katastrofama od kojih bi svaki trebao raspolagati s dvadeset osposobljenih osoba. Zamišljeno je da svaki tim bude podijeljen u pet podtimova s različitim zadaćama, ali jednim ciljem – biti spremni u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara u elementarnim nepogodama. Spomenuti podtimovi podrazumijevaju tim za procjenu situacije, tim za pružanje prve pomoći, tim za službu traženja, tim za organiziranje prihvata i smještaja, i tim za osiguranje pitke vode i minimuma higijenskih uvjeta. Kako navodi ravnatelj, zadarski je Crveni križ daleko dogurao i u realizaciji ovog projekta, pa tako svih 25 članova tima, koliko ih je na popisu, završili edukacije u onom ritmu u kojem ih organizirala krovna organizacija.
No, kao najnovije u ovom slučaju, Galac ističe završenu adaptaciju skladišnog prostora u Ulici Ivana Mažuranića.
– Odgovarajući skladišni prostor u kojem bi bila smještena oprema za timove kao i osobna oprema svakog člana tima bio nam je prijeko potreban. No, od Grada smo dobili derutni prostor u Ulici Ivana Mažuranića kojeg smo sada potpuno adaptirali i konačno stavili u funkciju, kazao je ravnatelj, naglasivši kako su svi oni koji su to trebali završili edukaciju i svladali pokazne vježbe što znači da su spremni za djelovanje u katastrofama, a što, kako se nada i ravnatelj, neće morati tako skoro i dokazati.