Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvati kruh plaćaju skuplje nego Britanci

05.12.2010. 23:00
Hrvati kruh plaćaju skuplje nego Britanci


Posebno je neugodno iznenađenje ovog istraživanja da su cijene hrane u Hrvatskoj vrlo blizu onima u Velikoj Britaniji, koja je na ljestvici troška za osnovne prehrambene artikle tek jedno mjesto iznad nas
Hrvatske obitelji na osnovnu hranu troše više nego građani svih drugih srednjo i istočnoeuropskih država koje su već članice Europske unije, izuzevši Slovenije. Prosječni troškovi za bazične prehrambene artikle u našoj zemlji veći su nego i u “staroj” EU članici, Portugalu, kao što smo “pretekli” i cijelu tranzicijsku Europu – Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, tri baltičke države, te daleko iza sebe ostavili Rumunjsku i Bugarsku. Pokazalo je to istraživanje kojim je obuhvaćeno 37 država Europe – 27 EU članica i tri kandidatkinje za EU, Island, Norveška, Švicarska, te četiri balkanske zemlje – Bosna i Herecegovina, Srbija, Crna Gora i Albanija.
Na rang listi ovih 37 zemalja, Hrvatska se po prosječnim troškovima za osnovnu hranu – kruh i žitarice, meso, ribu, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće, ulja i masti – koji iznose 93 posto EU prosjeka, nalazi na 20. mjestu. Slovenija, u kojoj ovi isti troškovi iznose 96 posto EU prosjeka, tek je za dva mjesta “bolja” od nas, dok je Poljska primjerice, na 36. mjestu, što znači da je, nakon Makedonija, najjeftinija zemlja starog kontinenta.
Kada se gledaju pojedinačne cijene, stanje u Hrvatskoj još je i crnje jer su se cijene kruha i žitarica u Hrvatskoj popele na čak 99 posto EU prosjeka. Cijena ribe pak ga je i premašila – jedan je postotak veća od prosječne u EU. Za mlijeko i mliječne proizvode hrvatski građani plaćaju cijene koje dosežu 96 posto prosječnih u Uniji, za ulja i masti moraju izdvojiti i više od tog prosjeka, 102 posto.
Koliko je teže prehraniti se hrvatskim nego primjerice češkim obiteljima, ilustrira podatak da Česi, čiji je BDP po stanovniku gotovo 50 posto veći od hrvatskog, na hranu potroše tek 74 posto EU prosjeka. Kruh i krušni proizvodi, kao i meso, u Češkoj stoje tek 69 posto EU prosjeka. Još su veće razlika između Hrvatske i Poljske. Poljaci, naime, za hranu troše tek 63 posto EU prosjeka.
Posebno je neugodno iznenađenje ovog istraživanja da su cijene hrane u Hrvatskoj vrlo blizu onima u Velikoj Britaniji, koja je na ljestvici troška za osnovne prehrambene artikle tek jedno mjesto iznad nas. Još je šokantnije, primjerice, da kruh i žitarice Britanci plaćaju manje nego naši građani – po cijenama koje iznose 84 posto EU prosjeka. Puno im je jeftinija i riba – 75 posto prosjeka, te ulja i masti – 87 posto prosjeka. Višu poziciju na ljestivici zaradili su samo zbog toga što su im znatano veće cijene povrća i voća nego kod nas – tu su na 117 posto EU prosjeke, te zbog malo viših cijena mesa – 102 posto.