Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

IPARD i LEADER razvijaju ruralne krajeve

05.12.2010. 23:00
IPARD i LEADER razvijaju ruralne krajeve


Brojni predstavnici gradova i općina s prostora Zadarske županije nazočili su današnjem seminaru «Za razvoj ruralnih krajeva» koji je održan u Baroknoj kući u Ninu. Seminar je organiziran sa ciljem da se stanovništvo educira o mogućnostima i načinu korištenja EU fondova IPARD i LEADER, a organizirali su ga Hrvatski farmer d.d., Grad Nin, TZ Grada Nina i Klub članova Selo pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Kod predavanja o IPARD-u naglasak je stavljen na mjeru 302 «Diverzifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti»
– Neslužbene najave su da će natječaj za mjeru 302 biti raspisan početkom siječnja i da će biti otvoren do početka ožujka. Ova mjera pruža potporu ulaganjima u razvoj ruralnog turizma, ali samo u naseljima koji spadaju u D razred sukladno pravilniku o razvrstavanju turističkih mjesta. Također postoji mogućnost dobivanja potpore za ulaganja u razvoj tradicijskih obrta, izravnu prodaju, slatkovodno ribarstvo, usluge, pogone za preradu na farmama, proizvodnju gljiva, obnovljive izvore energije. Maksimalna ukupna vrijednost prihvatljivih ulaganja je po projektu 150.000 eura, osim za ulaganje u obnovljive izvore energije gdje je ograničeno na 675.000 eura. Iznos potpore, bespovratnih sredstava će biti do 50 posto ukupnog prihvatljivog ulaganja u projekt, rekao je Dalibor Georgievski iz MBA.
LEADER je program EU koji će Hrvatska moći koristiti nakon ulaska u EU, ali prije toga potrebno je stvoriti određenu infrastrukturu, kako je rekla predsjednica Hrvatske mreže za ruralni razvoj Višnja Jelić Mück:
– LEADER je odgovor na nedovoljno učinkovite mjere poljoprivredne politike do ranih 90-ih koje su bile usmjeren samo na poljoprivredu, potaknute odozgo i praćene nacionalnim potporama. Osnovna značajka je lokalno razvojno partnerstvo predstavnika svih sektora, javnog, gospodarskog i civilnog, okupljeno oko zajedničke razvojne vizije. Te zajednice trebaju dobiti pravnu osobnost, a u našim uvjetima odbran je oblik udruge. Ona izrađuje strategiju koja se zatim provodi kroz projekte. Projekti koji dobiju odobrenje nadležnog tijela, domaćeg ili stranog, dobivaju podršku koja u Europi iznosi 50 posto.


 NIN ZAINTERESIRAN


– Mi u TZ Grada Ninu i Gradu Ninu smatrali smo da je važno da se ovaj seminar održi kod nas. Znanja koja se mogu steći iz mjere 302 su itekako zanimljiva za naše područje i cijeli sjeverozapadni dio Zadarske županije gdje mi kaskamo u odnosu na druge dijelove županije po ovom pitanju. Itekako je važno imati spoznaje o programima koji se sada pojavljuju i nude kako bi ljudi mogli na njih javiti i doći do sredstava, rekla je direktorica TZ Grada Nina Marija Dejanović koja je pozdravila prisutne i u ime gradonačelnika Nina Emila Ćurka.




 I ŠOKOL NA NATJEČAJU?


Ovo je drugi seminar na ovu temu koju Hrvatski farmer organizira u Zadarskoj županiji. Prvi je održan u Biogradu na moru.
-Logično je da ovaj seminar bude održan u Ninu koji aktivno radi na razvoju turizma. Također ovdje imamo proizvođače tradicijskih proizvoda poput šokola koji se također mogu javiti na natječaje, rekla je predsjednica uprave Hrvatski farmer d.d. Dijana Katica.