Nakon velikih kiša mazut iz bivše Tvornice glinice uvijek onečisti rijeku

Slika korisnika admin
Dva Ivana čuvaju Zrmanju

Masna mrlja na rijeci Zrmanji vjerojatno je mazut ili neka vrsta mineralnog ulja, a od jučer se poduzimaju koraci u sanaciji i sprečavanju onečišćenja. Po svemu sudeći, problem postoji već duže vrijeme, poznata su onečišćenja iz 2003. i 2008. godine, a podzemnim tokovima i zbog krškog tla te tvari mineralnog podrijetla (mazut ili nafta) završavaju u rijeci. Djelatnici Hrvatskih voda i tvrtke CIAN iz Splita jučer su izašli na teren. Uzeti su uzorci Zrmanje, a na dva mjesta gdje je onečišćenje očigledno, posipaju i apsorbente koji će prikupiti ta ulja. Više o akciji i onom što je poduzeto kazala nam je Tea Markoč, državna vodopravna inspektorica.

Mazut ili ulje?

- Obišli smo rijeku Zrmanju i vidjeli izvor onečišćenja, koji se nalazi nizvodno dva i pol kilometra od mosta u Obrovcu. To je jedna vrulja koja je isprala krško područje u kojem je očito bilo nakupina nekakvog onečišćenja mineralnog porijekla. U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći je li to mazut ili mineralno ulje. Uzeli smo uzorke onečišćenja na vodotoku i onečišćenog raslinja oko kojeg se uhvatila nepoznata tvar koja je onečistila Zrmanju, kazala je Markoč i dodala kako će potpuna analiza biti gotova kroz nekoliko dana te da su poduzeti svi koraci u sprečavanju daljnjeg i sanaciji dosadašnjeg onečišćenja.

Ekološki aktivisti pobunili su se kako inspekcija nije na teren izašla u petak kada je mrlja i zamijećena te da je veliki dio onečišćenja vodotokom završio u Novigradskom moru.

- Bili smo tu u petak, i specijalizirana pravna osoba, i Hrvatske vode i inspekcija. Međutim, rijeka je bila izrazito brza, a čamac kojim smo planirali napraviti obilazak nije mogao podnijeti jaku struju i kišu te smo odustali od obilaska, kazala je Markoč i istaknula kako su poduzete sve mjere te da se onečišćenje uhvatilo za šaš.

Spora inspekcija

- Možemo govoriti o petstotinjak metara zagađenog šaša, možemo reći i da je to pomoglo da ne ide dalje, kazala je Markoč ističući kako je prijašnjih godina onečišćenje bilo isto mineralnog podrijetla, a kao uzrok mogu se navesti aktivnosti s desne obale Zrmanje od prije tko zna koliko godina te da je očito da se radi o energentu koji dolazi iz podzemnih instalacija koje su popucale.

Ivan Aladrović, ekološki aktivist i tajnik Udruge obnovitelja Gornji Karin, kazao je kako pretpostavlja da će sljedeći put reakcija nadležnih inspekcija biti brža.

- Od mrlja su ostali samo tragovi što znači da je ona završila u Novigradskom i Karinskom moru. Uzorci su uzeti tek danas, a to znači da se priroda opet pobrinula za onečišćenje, a ljudi su očigledno opet zakasnili s reakcijom, kazao je jučer Aladrović ističući kako se nada da će ubuduće reakcije nadležnih biti brža, a prema svemu sudeći, novo onečišćenje očekuje se s novim kišama.

Mrlju je prvi zamijetio Ivan Matić, ekološki aktivist i mještanin kruševačkog zaseoka Matići, a kako nam je rekao, ona je postojala i prije kiša.

Maričić: Ovo je mazut

- Onečišćenje se često povezuje s padalinama, ali ja sam svjedok da to nije tako. Mrlja se na Zrmanji mogla primjetiti i kroz rujan i listopad, a tada kiša nije bilo. Najveći dio mrlje tada je bio smeđi, ali i tada se vidio i masni trag na vodi, kazao je Matić.

Izvor iz kojeg izbija mazut nalazi se na zemlji Šime Maričića, predsjednika MO Zaton Obrovački, a kako je rekao sadašnje onečišćenje nije ništa prema onom kakva su bila prije.

- Bazen mazuta bio je u Tvornici glinice i prilikom sječe on je poplivao po zemlji i ona ga je upila. Kako je ovo krško tlo, mazut je pronašao put i već godinama izlazi u Zrmanju. Prije je zagađenje bilo strahovito, sve je bilo crno, a sada taj mazut izbija samo nakon velikih kiša i u manjim količinama. Prije je tu izbijala i lužina, doživio sam zagađenja lužinom i ona se u Zrmanji bijeli kao mlijeko, ali ovo sada je mazut. Lužina je sada slabija i razvodnjena i mislim da ne smeta ribama i dagnjama, jer su se vratile u Zrmanju, kazao je Maričić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno