Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Paški sir u okovima birokracije

05.12.2010. 23:00
Paški sir u okovima birokracije


– Potrebno je srediti obimnu dokumentaciju, a vjerujte, to nije jednostavan posao. Žao mi je što je tako jer Hrvatska do sada nije imala sir koji bi bio zanimljiv svjetskom tržištu. Sada ga ima, imamo zainteresirane kupce u inozemstvu, ali nailazimo na brojne zapreke, kaže Šime Gligora
Tri zlatne medalje što ih je na “World Cheese Awardsu” u Birminghamu u Engleskoj za paški sir osvojila “Sirana Gligora” iz Kolana značile su svjetsku promociju paškog sira i taj je veliki uspjeh trebao širom otvoriti vrata izvozu paškog sira, ali to se nije dogodilo.
– Na natjecanju u Birminghamu susreo sam proizvođače sireva i bilo je zanimljivo razgovarati s njima. Posebno me iznenadilo što mnogi ne znaju gdje je Hrvatska, a i oni koji su čuli za Hrvatsku misle kako se ovdje još uvijek ratuje i smatram da bi se na razini države trebala napraviti bolja promidžba kako bi se taj stav o Hrvatskoj promijenio, kaže dipl. ing. agr. Šime Gligora, izvršni direktor “Sirane Gligora”.
Medalje jamstvo kvalitete
O kakvom se značajnom uspjehu radi govori i to što se u Birminghamu natjecalo 2.600 sireva iz Europe, SAD-a, Azije, Afrike, Australije, dakle iz cijelog svijeta. Svjetska promocija paškog sira je velik događaj, ali put do izvoza je dugačak i težak.
– U Hrvatskoj više, manje svi znaju za paški sir, ali u Europi to nije tako, a još manje u svijetu. Međutim, nakon nagrada koje smo dobili mnogi su doznali za paški sir, a zlatne medalje su za inozemne kupce jamstvo kvalitete. Nakon uspjeha u Birminghamu pojavili su se zainteresirani kupci iz inozemstva kojima bi odmah mogli isporučiti veće količine paškog sira, ali to ne možemo zbog birokracije. Sada barem neki stranci znaju za paški sir i žele ga, ali ga nemaju gdje kupiti, kaže Gligora.
Gligora navodi kako kupci u inozemstvu ne mogu čekati rješavanje papirologije potrebne za izvoz.
– Potrebno je srediti obimnu dokumentaciju, a vjerujte, to nije jenostavan posao. Žao mi je što je tako jer Hrvatska do sada nije imala sir koji bi bio zanimljiv svjetskom tržištu. Sada ga ima, imamo zainteresirane kupce u inozemstvu, ali nailazimo na brojne zapreke, kaže Šime Gligora.
Vrijeme nije saveznik proizvođača, no u Sirani Gligora ne odustaju i rade sve kako bi svoj paški sir ipak izvezli.
Odgađanje donosi gubitak
– Trudimo se jer širenje tržišta znači i veću zaradu, ali naš paški sir nosi naziv otoka na kojem nastaje i izvoz bi bio i promocija otoka, promocija županije, na koncu i Hrvatske i zbog toga što se sir ne može na vrijeme izvesti svi gubimo, kaže Gligora.
“World Cheese Awards” u Birminghamu pratile su oko tri stotine novinara raznih specijaliziranih časopisa, novina i televizija koji su izvještavali o onome što se događa pa tako i o zlatnim medaljama što ih je osvojila Sirana Gligora. Uz to, 150 stručnjaka iz cijelog svijeta je nakon natjecanja napravilo listu deset najboljih sireva na svijetu u koju je uvršten i paški sir Sirane Gligora. Ta lista je neka vrsta preporuke velikim dobavljačima, hotelskim tvrtkama i restoranima. Zbog toga je pravi trenutak za izvoz, a odgađanje donosi gubitak. Paški sir bi se mogao i trebao prodavati s najpoznatijim svjetskim sirevima kao što su švicarski ementaler, nizozemski gouda i edamer, britanski chedar, francuski camembert i brie, talijanska gorgonzola, parmezan, mozzarella i pecorino koji se najčešće uspoređuje s paškim sirom. Sve je te sireve moguće nabaviti u Hrvatskoj i zbog toga bi resorna ministarstva i druge državne institucije trebale pomoći, brže rješavati dozvole za izvoz kako bi paški sir bio dostupan u Nizozemskoj, Švicarskoj, Italiji, Britaniji, SAD-u i drugim zemljama u kojima su kupci za njega pokazali interes.