Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ti sada ideš i nema natrag!

05.12.2010. 23:00
Ti sada ideš i nema natrag!


Zadarski jedriličari u olimpijskim klasama privode kraju pripreme na Kanarima. Jučer je u Las Palmasu startala regata Semana Olimpica Canaria, na kojoj nastupaju i zadarske posade u klasi 470. Na startnoj listi je 40 posada, među kojima Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan) te Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok). Konkurencija je zanimljiva, iz 13 zemalja, više nego dobar način da se završe pripreme koje su za zadarske jedriličare u Las Palmasu počele prije skoro mjesec dana. Organizatori regate su u najavi sa zadovoljstvom istaknuli da će na regati nastupiti i svjetski i europski prvaci Šime Fontela i Igor Marenić. Za 49er i muški RS:X nema regate, tako da će Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok) te Mihovil Fantela (Sv. Krševan) nastaviti s treninzima. Semana Olimpica Canaria traje do 8. prosinca.
Kanari su se pokazali kao dobar izbor za prvi dio priprema za novu sezonu, za treću godinu olimpijskog ciklusa.
– Otok je vulkanskog porijekla i neki dijelovi su jako ružni, kao da se nalaziš u nekom starom napuštenom rudniku, jer je pijesak na nekim mjestima crne boje, kao i zemlja, onako izgleda dosta pustinjski, ali isto tako ima predivnih stvari. Las Palmas kao grad je veoma urban, on je najveći grad, dok druga mjesta podsjećaju malo na naša mjesta uz obalu. Klub nas se najviše dojmio od svega i tamo uglavnom provodimo većinu vremena, imaju restorane, kino, bazen, teretanu, ogromni plato sa svim vrstama malih klasa, plus veliku marinu – prenio nam je Uskokov trener Karlo Krpeljević.
Ono što je za pripreme bilo najvažnije je da je svaki dan bilo vjetra, uz veliki oceanski val, pratile su ih i ugodne temperature od oko 20 stupnjeva. Veliki val donio je i neprilike i štete na brodovima, pogotovo kod 49er-a koji je nakon jednog neugodnog udarca u val puknuo, pa je posada Kostov/Cupać imala i posla s popravkom i plastificiranjem jedrilice.
– Prvi tjedan je prevladavao manji i srednji vitar s prilično velikom maretom, tako da je svima bilo teško, pogotovo kada bi se vratili s mora, nije bilo lako držati pravac nakon tih valova. Uglavnom smo dosta radili na tehnici vožnje broda. Drugi tjedan smo otišli 12 milja južnije od Las Palmasa, u potrazi za jačim vjetrom, to je najviše koristilo Eniji i Romani kojima je jedrenje niz vjetar boljka koju moraju svladati. Treći tjedan je bio povratak u Las Palmas, po 20 čv. vjetra niz vjetar i to je bio jedan od boljih dana, 49eru je to bio prvi dan nakon stanke od sedam dana zbog pucanja broda i oni su ga isto tako odlično iskoristili. U ovom trećem tjednu susreli smo se s jakim vjetrom po čemu smo opet se najviše posvetili tehnici vožnje – ispričao nam je Krpljević.
Moto zadarske ekipe u Las Palmasu je “Ti sada ideš i nema natrag” iz filma Karaula, tako se pozdravljaju kad isplovljavaju na more. No, uskoro ih se zaista očekuje natrag, 12. prosinca lete kući, a brodovi i oprema će tada biti već na putu za Miami, gdje ih u siječnju očekuje drugi dio priprema i regata Svjetskog kupa.
 


Kačan pobjednica Regate Svetog Nikole u Puli


PULA – Od petka do nedjelje u Puli se jedrila najmasovnija hrvatska regata malih klasa. Oko 500 sudionika iz desetak zemalja nastupilo je ove godine na Regati Svetog Nikole. Unatoč lošoj prognozi u tri dana natjecanja sudionici su imali dobre, iako ne jednostavne, uvjete za jedrenje. Prvog dana jedrilo se po oko 20 čvorova zapadnjaka, drugog po 15-ak čvorova bure, te jučer polaganoj tramontani. Antonela Kačan (Uskok) deklasirala je žensku konkurenciju Lasera 4.7. U pet odjedrenih plovova Kačan je dva plova pobijedila, dvaput je bila druga, u zadnjem plovu regate je zbog bolova u leđima u cilj ušla sedma. Nastupila je 21 djevojka. Također odličan rezultat ostvario je Jure Fržop (Uskok) koji je među 63 natjecatelja zauzeo osmo mjesto. Pobjednik regate je Bartul Plenković (Helios, Stari Grad). U velikoj floti od 322 Optimista mlada Uskokova ekipa odradila je dobar posao: 82. Matija Biloglav, 108. Lovre Marfat, 140. Val Đurović. Matija je bila četvrta od hrvatskih kormilarki, a Marfat osmi u konkurenciji hrvatskih dječaka do 12 godina.