Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

VOLVO V60 – Sportski karavan

05.12.2010. 23:00
VOLVO V60 –  Sportski karavan


V60 stiže na tržište s ciljem da postane najdinamičniji Volvo svih vremena
Nedavnim predstavljanjem u Zagrebu, na hrvatsko je tržište stigao Volvo V60, karavanska inačica proljetos predstavljene limuzine S60. V60 namijenjen je u prvom redu kupcima modela S60 koji žele nešto više prostora i fleksibilnosti, ali bez kompromisa po pitanju sportskog izgleda i uzbudljivih voznih performansi.
Svjesni da je konkurencija izuzetno oštra i da kupci u ovom segmentu znaju točno što žele, u Volvu su dodatno poboljšali ekskluzivnost i kvalitetu unutrašnjosti modela, te automobil opremili brojnim tehničkim inovacijama na polju udobnosti i sigurnosti. Novi Volvo V60 dizajnom je više coupe nego karavan. Naglašen klinasti oblik i vitku coupe liniju krova prate atraktivne bočne linije stvarajući dvostruki val od prednjih do stražnjih svjetala. Stilski izmodeliran poklopac motora, te kratki prevjesi dodatno naglašavaju sportski gard automobila.
Ovaj švedski karavan očigledno ne želi biti tradicionalni transporter, njegova je namjera postati lifestyle karavan kod kojeg prtljažni prostor nije nužno najvažnija stavka. Osnovna zapremina prljažnika od 430 litara može se višestruko povećati preklapanjem zadnje klupe u omjeru 40/20/40. Interijer novog V60 nudi inovativan dizajn kako u području forme, tako i tehnologije. Dizajn karakterizira sportska svježina do najsitnijeg detalja. Tehnološki aspekt uključuje sva inteligentna rješenja koja pridonose nesvakidašnjem vozačkom iskustvu – od sigurnosti po pitanju izbjegavanja sudara do dodataka za udobnost, kao što su sustavi informiranja i zabave.
Stručnjaci zaduženi za podvozje ponudili su vozne mogućnosti Volva V60 s istom količinom entuzijazma kao i model S60. Rezultat je autentičan sportski karavan s voznim mogućnostima koje u potpunosti opravdavaju sportske linije. Novi Volvo V60 dug je 4.628 mm, uz međuosovinski razmak od 2.776 mm. Širina traga kotača iznosi 1.588 mm naprijed i 1.585 mm natrag. Novo dinamično podvozje podržano je čitavim nizom elektroničkih sustava koji dodatno poboljšavaju sportski ugođaj vožnje, kao što je Sustav napredne kontrole stabilnosti (Advanced Stability Control), ili Corner Traction Control za stabilniji ulazak u zavoje, a na sve to nadovezuje se napredni kočioni sustav.
Novi Volvo V60 bit će dostupan s brojnim dizelskim i benzinskim motorima raspona snage od 115 (1.6 D DRIVe) do 304 KS (3.0 T6), preuzetim od limuzinskog brata. Ponudu benzinaca otvara 1.6 litarski četverocilindraš u izvedbi sa 150 KS (T3) i 180 KS (T4), slijedi 2.0 litarski turbobenzinac s 203 KS i 240 KS (T5), dok vrh ponude čini 3.0 litarski šestocilindraš s 304 KS. Dizelske boje brani 1.6 litarski četverocilidraš sa 115 KS, 2.0 litarski petocilindraš sa 163 KS (D3) i 2.4 litarski petocilindraš s 205 KS (D5).


 EUROPLJANI KAO CILJNA SKUPINA


Inicijalni godišnji prodajni plan za novi Volvo V60 iznosi 50.000 vozila. Od toga će – čak 90 posto – očekivano otići europskim kupcima. Pet najvećih tržišta su Švedska, Velika Britanija, Nizozemska, Italija i Njemačka. Za razliku od dosadašnjih Volvo karavana koji su privlačili pragmatičare, novi V60 privlačit će entuzijaste.




 REVOLUCIONARNA SIGURNOST


Sustav otkrivanja pješaka (Pedestrian Detection System) s potpuno automatiziranom funkcijom kočenja (Full Auto Brake) revolucionarna je tehnološka inovacija koja otkriva pješake ispred vozila, upozorava vozača na njihovu nazočnost, te po potrebi automatski koči automobil ukoliko vozač ne reagira na vrijeme. Tu su i brojni sustavi za upozoravanje vozača na eventualne pogreške, ili umor tijekom vožnje. Naravno i City Safety sustav za izbjegavanje sudara s vozilom ispred dio je standardne opreme za novi V60.