Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gradske tvrtke bez božićnica, a u DM-u cijela plaća!

05.12.2011. 23:00
Gradske tvrtke bez božićnica, a u DM-u cijela plaća!


Kako bismo dobili neki opći dojam o tome koliko će Zadrana dobiti neoporezivu tisućicu ili dvije, nazvali smo desetak tvrtki i javnih institucija. Nažalost, dojam nije ružičast te se nameće zaključak da je kriza svoje prste umiješala i u predblagdanski ugođaj pa je nekima smanjila, a nekima čak i potpuno uskratila božićnice


Početak prosinca vrijeme je kad se svi zaposleni počinju nadati božićnicama – jednokratnoj novčanoj pomoći ili vrijednosnim bonovima za određene trgovačke lance, dobrodošlim financijskim injekcijama za ublažavanje predblagdanske potrošačke gladi.
Tko će, kada i u kojem obliku dobiti božićnicu? Hoće li biti i onih koji će ostati bez nje?
Odgovori na ova pitanja očekuju se pomiješanih osjećaja – s nadom, strepnjom i – spremnom šoping listom.
Prosvjetari i medicinari u neizvjesnosti
Kako bismo dobili neki opći dojam o tome koliko će Zadrana dobiti neoporezivu tisućicu ili dvije, nazvali smo desetak tvrtki i javnih institucija. Nažalost, dojam nije ružičast te se nameće zaključak da je kriza svoje hladne prste umiješala i u topli predblagdanski ugođaj pa je nekima smanjila, a nekima čak i potpuno uskratila božićnice.
Među onima koji ove godine neće dobiti božićnice su zaposlenici Grada Zadra i gradskih komunalnih tvrtki, ali i zadarskog gospodarskog diva – Tankerske plovidbe.
Kako nas je informirala Ivana Dadić, stručna suradnica za protokol i informiranje u Gradu Zadru, razloga za radost ipak će imati djeca zaposlenika gradske uprave i gradskih tvrtki koji će dobiti prigodne darove.
I iz Tankerske plovidbe svojim djelatnicima poručuju da se ove godine ne nadaju božićnicama jer se tvrtka trenutačno ne nalazi u povoljnoj financijskoj situaciji. Podsjetimo da je lani Tankerska aktivne djelatnike darivala s po 1.500 kuna, a mislila je i na svoje umirovljenike kojima je isplatila po 300 kuna božićnice.
Pomoćnica pročelnice u Uredu župana Zadarske županije Vlatka Vučić Marasović informirala nas je da za sada nije poznato hoće li zaposlenicima Županije biti isplaćena božićnica. No to, s obzirom da je tek početak prosinca, i ne čudi je župan odluku o božićnicama obično donese neposredno prije Božića.
U neizvjesnosti su i prosvjetni te zdravstveni djelatnici. Škole su, doznajemo, dosad dobile naputak Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da pošalju podatke o broju djece svojih djelatnika, što pokazuje da će barem biti dječjih darova. O božićnicama zasad nitko ne govori.
Gotovina, bonovi, darovi u naravi…
Pomoćnica ravnatelja Opće bolnice Zadar Vesna Zubčić navodi da će, ako ih uopće i bude, svaka zdravstvena ustanova o datumu dijeljenja božićnica zasebno odlučiti.
– Iako su nam one kolektivnim ugovorom zajamčene, lani božićnice nismo dobili. Što se tiče ove godine iz resornog ministarstva još nismo dobili naputak, a niti smo na ravnateljstvu bolnice do sada spominjali božićnice, rekla je Zubčić.
O božićnicama se još nije razmišljalo ni u Hotelima Zadar čiji je predsjednik Uprave Ivo Dević na naš upit o božićnicama rekao:
– Vjerojatno će biti božićnica. Zatekli ste me, još nisam razmišljao o tome. Svake godine isplaćujemo i božićnice i uskrsnice pa nema razloga da tako ne bude i ove. No još ne znam o kolikom se iznosu radi, rekao je Dević.
Među sretnicima koji će božićnice sigurno dobiti su djelatnici Saraga. Kako doznajemo od direktora Ivice Suraća svakom zaposleniku Saraga će na ime božićnice na račun biti uplaćeno 1.000 kuna.
Božićnici se mogu nadati i djelatnici Vigensa. Direktorica Elvira Sterle informirala nas je da će se najvjerojatnije isplaćivati po 1.000 kuna u gotovini, a praksa je i da se pripreme darovi za djecu djelatnika.
U skupinu kojima će blagdanski ugođaj uljepšati i božićnice na računima su i zaposlenici OTP banke. Kako doznajemo, njihova će božićnica iznositi po 1.000 kuna u gotovini plus dar u naravi u iznosu od 400 kuna te dar za djecu u iznosu od 600 kuna.
Među prvima u Zadru božićnicu dobivaju djelatnici Sojare, a tako je bilo i ove godine. Od direktorice Metke Stipčević doznajemo da su božićnice u rukama svojih vlasnika već nekoliko dana. Svaki je radnik dobio Konzumove bonove u ukupnom iznosu od 1.500 kuna, a također i bon za svako dijete do 15. godine starosti u iznosu od 600 kuna.
– Bonovi su u apoenima od po 250 kuna, a mogu se potrošiti do kraja siječnja. Tako da nitko neće morati kupovati nešto što mu ne treba i potrošiti iznos božićnice odjednom, rekla je Stipčević.Osim Sojare, najviše razloga za zadovoljstvo imaju djelatnici DM-a, koji će doznajemo od Marinke Akrap, prokuristice ove tvrtke, kao i do sada dobiti stimulaciju u iznosu od jedne bruto plaće.