Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pipan: Za pobjedu u gostima treba nam bolja obrana

05.12.2011. 23:00
Pipan: Za pobjedu u gostima treba nam bolja obrana


Za nas je ovo još jedna izuzetno važna utakmica. Želja nam je da, nakon dužeg vremena, napokon dobijemo i jednu utakmicu u gostima – kaže u najavi Aleš Pipan, trener Zadra


Pred košarkašima Zadra peto je gostovanje ove sezone u kojem će pokušati doći do tek druge pobjede. Do sada su se poraženi vraćali iz Križevaca, Zaboka i Splita, a jedine bodove izvan svoje dvorane osvojili su kod Alkara u Sinju. Hoće li u Rijeci uspjeti riješiti probleme, koji su ih mučili na posljednja dva gostovanja u Bedekovčini i na Gripama, teško je prognozirati, no sasvim je sigurno da će za pobjedu morati odigrati dobru utakmicu. Jer protivnik nije bezazlen. Kvarner je do sada uknjižio pet pobjeda i tri poraza, a kod kuće je poražen samo u prvom kolu od Splita, koji je tada bio u kompletnom sastavu. Poslije toga nanizao je četiri domaće pobjede (Zabok, Sonik Puntamika, Svjetlost i Darda), uz jednu gostujuću (Dubrovnik), te tako najavio da se i on namjerava uplesti u neizvjesnu borbu za mjesto u Ligi za prvaka. Jasno, rasplet je još daleko, a Riječanima je na ruku išao i raspored u prvom dijelu sezone, no eventualna pobjeda protiv Zadra bila bi zaista velik poticaj za momčad Aramisa Naglića. Zadrani, pak, također jako žele ova dva boda, koja bi im ostavila mogućnost da polusezonu završe na vrhu tablice, te u pozitivnom ritmu dočekaju gradski okršaj sa Sonik Puntamikom u petak.
Čvrsti Kvarner
– Za nas je ovo još jedna izuzetno važna utakmica. Želja nam je da, nakon dužeg vremena, napokon dobijemo i jednu utakmicu u gostima – kaže u najavi Aleš Pipan.
– Kvarner se do sada pokazao kao čvrsta momčad, koja igra dobro na svom terenu. To je sasvim različita momčad u odnosu na onu s kojom smo igrali pripremnu utakmicu prije dva mjeseca. Uostalom, zna se da su pripremne utakmice jedno, a prvenstvene nešto sasvim drugo.
Tu je utakmicu Zadar na Kozali dobio sa 61:98 i teško da je netko tada mogao zamisliti da će dva mjeseca kasnije, uoči međusobnog dvoboja, te dvije momčadi imati jednak broj bodova.
– Sada nije toliko važno zašto su oni tada igrali tako slabo. Izgledaju dobro i slično kao mi, igraju bolje kući nego vani. Čeka nas izuzetno težak posao.
Brojke o riječkoj momčadi kažu sljedeće. Najkorisniji igrači su bek Matija Češković, koji za 38 minuta u prosjeku postiže 19,4 poena (55% za dva, 43% za tri), uz četiri asistencije i centar Teo Šimović, koji je za 28 minuta na prosjecima od 16,4 poena i 6,8 skokova. Tu su zatim u vanjskoj liniji Dino Cinac sa 12,4 poena i 6,5 skokova po utakmici, Igor Salamun (9,6p, 3,2sk, 2,6as), Sanjin Legović i 20-godišnji Matteo Juričić, dok pod košem svojim iskustvom petnaestak minuta doprinosi Zoran Pehar. Na mjestu zaštićenog godišta najviše minuta dobivaju Marino Kučan i Josip Surina.
Najviše ovisi o Zadru
– Predvode ih iskusni Šimović i Češković. Oni nose njihovu igru, ali ne treba zaboraviti na ostale mlade igrače, koji su dobri šuteri sa vanjskih pozicija. Treba zatvoriti njihovu vanjsku liniju i šuteve iza linije 6,75, a pod košem treba nekako pokušati zaustaviti Šimovića i Pehara – upozorava trener Zadra.
Ne bez razloga, jer Kvarner je na posljednjoj utakmici Dardi ubacio čak 15 trica. Ništa novo nećemo reći ako kažemo da će i na ovoj utakmici najviše toga ovisiti o pristupu i igri Zadra. Ako Pipanova momčad bude prava, može očekivati pobjedu, jer je kvaliteta objektivno na njezinoj strani.
– Nadam se da će igrači promijeniti pristup i razmišljanje. U Splitu smo izgubili zbog loše obrane. I napad je bio loš, ali smo ipak postigli 74 poena. No, primili smo 86, a to si ova momčad ne smije dozvoliti ako misli dobiti utakmicu na gostovanju. Trebamo igrati bolju, čvršću obranu, s manje primljenih poena.
Franko Kaštropil ima temperaturu i nije odradio jučerašnji trening, dok Toni Brnas još uvijek ne trenira zbog ozljede prepona.
– Ostali su zdravi i treniraju. Fizički smo spremni. Protiv Dubrovnika se nismo puno potrošili. Nekima je to bio manji napor nego trening. Sačuvali smo neke igrače, dakle, nema problema što se toga tiče – za kraj će Pipan.