Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vrbanc, Ivanov i Delaš povukli kad je trebalo

05.12.2011. 23:00
Vrbanc, Ivanov i Delaš povukli kad je trebalo


Napokon je Zadar jednom odigrao kako treba drugo poluvrijeme na gostovanju. Iako u prvom dijelu nisu bili pravi, te su sa plus osam pali na minus sedam, igrači Aleša Pipana u nastavku nisu nestali s terena, kako je to bio slučaj na prethodna dva gostovanja. Kada je najviše trebalo, povukli su Goran Vrbanc i Ive Ivanov, a važnu ulogu u završnici odigrao je i Ante Delaš. U kombinaciji sa dobrom obranom, onakvom kakvu je prije utakmice Pipan tražio od svojih igrača, to je rezultiralo pobjedom od 11 poena. Zadrani su utakmicu pokušali otvoriti agresivnom obranom, što im je na samom početku pošlo za rukom. Domaći u prve dvije minute nisu ni uputili šut na koš, a za to su vrijeme na drugoj strani poentirali Vrbanc, Ivanov i Ramljak za 0-6. Češković je tricom s istekom napada prepolovio zaostatak svojih, ali je Zadar u tom razdoblju manje-više držao situaciju pod kontrolom. Kvarnera je držao iskusni trojac Šimović, Češković, Pehar, no gosti su krajem prve dionice povezali dvije trice (Zadnik, Vrbanc) i poveli osam razlike, 12:20.
Kvarnerovih 17-4
Mogli su doći i do dvoznamenkaste prednosti da Zadnik nije promašio oba slobodna bacanja, što je kaznio Salamun košem sa sirenom za 14:20. Slučajno ili ne, od tog trenutka je Zadar izgubio kontolu, a Kvarner zaigrao mnogo bolje. Do sredine druge dionice, Riječani su napravili veliku seriju 17-4 i sa minusa od osam poena došli do plus pet, 29:24. Jedine koševe za goste pritom su zabili Kaštropil i Ramljak, dok su se kod domaćih Šimoviću i Peharu priključili Salamun i mladi Juričić. Prvi sa šest, a drugi sa sedam poena pa je uskoro bilo i +6, 33:27 pa 35:29. Kod Zadrana se sve svodilo na Vrbanca, koji je u prvom poluvremenu ubacio 14 poena, no to je, jasno, bilo premalo za pozitivan rezultat. Na veliki odmor se otišlo s prednošću domaćih 37:35. Ništa se značajno nije promijenilo ni po povratku iz svlačionica. Češković u kontri, Surina, Šimović i Juričić donijeli su Riječanima najveću prednost na utakmici 44:37. Na Zadrov odgovor serijom 5-0 (Kaštropil, Delaš), ponovno su uzvratili Šimović i Cinac za +6, 48:42, točno na sredini treće četvrtine. Nije tada bilo teško zadarskim navijačima odvrtiti film s utakmica protiv Zaboka i Splita, gdje je Pipanova momčad praktički izbivala s terena drugo poluvrijeme i na kraju glatko izgubila. No, ovaj put ipak nije bilo tako. Serijom 7-0 (Ivanov 4), od čega je pet poena bilo s linije slobodnih bacanja, gosti su okrenuli i poveli 48:49. Naravno da kod Zadra ništa ne ide lako pa to nije iskoristio za eventualno odvajanje. Salamun je pogodio tricu, da bi Kaštropil i Ivanov u kontranapadu zaključili treću četvrtinu za minimalnih +2, 51:53.
Zadar kontrolirao završnicu
Na izjednačujući koš Češkovića, odgovorio je Vrbanc tricom i Zadar je do kraja uspijevao držati razliku. Svaki put kada bi se domaći približili na pola koša zaostataka, gosti (Radić, Ivanov) su povećavali prednost. Onda, kada je Salamun tricom izjednačio na 60:60, Vrbanc mu je odmah uzvratio istom mjerom, pet minuta prije kraja. Bili su to ključni trenuci utakmice, jer je iza linije 6,75 poentirao i Delaš, a nadovezao se Ivanov košem za 60:68. Posljednju nadu Kvarneru vratio je Cinac tricom, tri minute prije kraja, no više od toga nije išlo. Zadrani su napokon u završnici uspjeli odigrati obranu kakvu priželjkuje njihov trener, a u napadu je odgovornost preuzeo bekovski dvojac Delaš, Vrbanc. Prvi je iznudio tri prekršaja i šest puta mirno zabio s penala, a drugi je zabio svoj 22. koš, čime je bio najbolji strijelac susreta. Uz njih, ključna figura zadarske pobjede bio je kapetan Ivanov sa 19 poena, 9 skokova i 4 osvojene lopte.


KVARNER – ZADAR 67:78


(14:20, 23:15, 14:18, 16:25)
RIJEKA – Dvorana Dinka Lukarića. Gledatelja: 700. Suci: Radojković (Split), Pejić (Slavonski Brod), Goleš (Šibenik).
KVARNER: Češković 15, Gačeša, Kučan, Šimović 12, Surina 2, Juričić 9, Cinac 5, Pehar 10, Boban, Legović, Širko, Salamun 14. Trener: Aramis Naglić.
ZADAR: Zadnik 3, Olivari, Ivanov 19, Vlaić, Radić 6, Šango, Kaštropil 8, Delaš 15, Tončinić, Ramljak 5, Batur, Vrbanc 22. Trener: Aleš Pipan.
Šut za dva: Kvarner 22-40, 55%; Zadar 21-35, 60%.
Šut za tri: Kvarner 5-14, 36% (Salamun 2, Juričić, Cinac, Češković); Zadar 6-21, 29% (Vrbanc 4, Delaš, Zadnik).
Slobodna bacanja: Kvarner 8-11, 73%; Zadar 18-26, 69%.
Skokovi: Kvarner 21 (18+3); Zadar 36 (24+12).
Osobne pogreške: Kvarner 24; Zadar 20.




A-1 LIGA KOŠARKAŠA


Rezultati 10. kola: Kvarner – Zadar 67:78, Brod Svjetlost – Alkar 78:69. Danas igraju: Križevci – Darda (18), Dubrovnik – Jolly (18,30), Zabok – Split (19). Sonik Puntamika – slobodna.
Redoslijed: Zadar 15, Split, Križevci, Brod S., Kvarner 4, Zabok, Sonik P. 13, Jolly, Alkar 12, Darda 11, Dubrovnik 9
Raspored 11. kola: Zadar – Sonik Puntamika (9. prosinca), Alkar – Zabok, Darda – Svjetlost, Jolly – Kvarner, Split – Dubrovnik. Križevci – slobodni.


Izjavili su:


ALEŠ PIPAN, TRENER ZADRA
– Čestitam igračima, jer su bili pravi u drugom poluvremenu. Dobro smo otvorili utakmicu, ali onda smo stali. Imali smo neke kontre i polukontre, koje smo trebali iskoristiti, a nismo, jer smo ih odradili neozbiljno i nekoncentrirano. Te greške su se odrazile na rezultat prvog poluvremena. U drugom poluvremenu smo inzistirali na agresivnoj igri, a u završnici smo ovaj put imali dosta svježine i koncentracije, što je bilo ključno. Zasluženo smo pobijedili. Dosta puta sam rekao da na gostovanju teško možemo očekivati da ćemo dobivati utakmice napadom. Ovu smo dobili obranom, jer smo primili manje od 70 poena. Priželjkujem da nam ova pobjeda da još više samopouzdanja za nastavak sezone. Sada se trebamo dobro pripremiti i odigrati maksimalno protiv Puntamike.
ARAMIS NAGLIĆ, TRENER KVARNERA
– Zadar je atletski mnogo jača momčad od nas. Zbog toga nismo uspjeli kažnjavati “miss match” situacije. Žao mi je što nemamo više ovakvih utakmica, jer bi moji igrači mnogo više napredovali. Protiv ovakvih protivnika morate izvući maksimum za svaki šut, za svaku kretnju, što se ne događa često protiv momčadi iz našeg ranga. Tu je ta razlika u kvaliteti momčadi. Zadar je jedan od favorita lige i sigurno će ući u neki ritam, koji će biti popraćen rezultatima.
GORAN VRBANC, ZADAR
– Bilo je stvarno teško. Krenuli smo dobro, ali onda se stvorio neki grč u našoj igri, kao da nas je strah napraviti neku veću razliku i pobijediti. Oni su se vratili, poveli šest-sedam razlike i nije nam bilo lako, ali važno je da smo u posljednjoj četvrtini uspjeli prelomiti utakmicu u našu korist.
U napadu je ključan bio trojac Vrbanc, Ivanov, Delaš.
– Vrlo je važno da smo bili nas trojica, jer čim je više igrača raspoloženo, protivniku je teže braniti. Važna nam je ova pobjeda, ali sada se trebamo što bolje pripremiti za Puntamiku i idemo pobjedom zaključiti prvi dio sezone.