Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Badnjak i Božić na pozornici

Autor: Irena Jurjević

05.12.2012. 23:00
Badnjak i Božić na pozornici

Foto: Vedran SITNICA



Jasenka Lulić Štorić kazala je kako je pozornica nekako zanemarena te da su zato upravo tim putem željeli istaknuti običaj Badnjaka i Božića koji u tradicijskoj kulturi sjeverne Dalmacije spadaju među najvažnije cikluse običaja


Kako su Badnju večer slavili naši stari, koja je simbolika adventskog vijenca, koje su to tradicionalne božićne pjesme koje su se pjevale u našem kraju – sve to zadarska djeca, ali i odrasli, moći će doznati u predstavi “Na dobro vam došla Badnja večer”, inače zajedničkog projekta Narodnog muzeja Zadar te Kazališta lutaka Zadar koji će se tijekom ovog predblagdanskog razdoblja održati u više termina u novoj zgradi Kazališta lutaka.
Scenarij interaktivne igre napisala je dr.sc. Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, a u realizaciji projekta sudjelovali su i djelatnici muzeja, članovi kazališnog ansambla Kazališta lutaka Zadar te vjeroučiteljica Jolida Klarić iz OŠ Bartola Kašića. Predstavu će građani imati prilike, osim jučer, pogledati i na blagdan Sv. Lucije, sljedećeg četvrtka. Drugi termini ostavljeni su za učenike zadarskih škola.
Jasenka Lulić Štorić kazala je kako je pozornica nekako zanemarena te da su zato upravo tim putem željeli istaknuti običaj Badnjaka i Božića koji u tradicijskoj kulturi sjeverne Dalmacije spadaju među najvažnije cikluse običaja.
 – Mlade djevojke bile su obučene drugačije od udanih žena, a i udavače su se isticale po novčićima koje su nosile na glavi, pojasnila je Lulić Štorić, dodajući i to kako se udaja u to vrijeme radila na dva načina, ovisno o mogućnostima. Jedna je bila javna, a druga bi bila obavljena na način da bi djevojka samo otišla jedne noći sa svojim mladićem u drugu kuću.
Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš naglasila je pak odgojno-obrazovni aspekt projekta.
– Manifestacija ima za cilj promovirati, podučiti i približiti djeci i onima nešto starijima oblike tradicijske kulture Dalmacije s područja Zadra i Zadarske županije, a u kojima je ognjište bilo središte svakodnevnog i blagdanskog obiteljskog okupljanja, kazala je Peroš na jučerašnjoj konferenciji za medije, dodajući i to kako je projekt prigodno predstavljen upravo pred kraj ove godine u kojoj ovaj zadarski muzej slavi svoj veliki jubilej, 180 godina od svog osnutka.