Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Manje ovisnih o drogama, više onih koji se “ubijaju” alkoholom

Autor: Vanja Mirčeta

05.12.2012. 23:00
Manje ovisnih o drogama, više onih koji se “ubijaju” alkoholom

Foto: Zvonko KUCELIN



Mladi za razliku od klasičnih alkoholičara na tim svojim vikend opijanjima piju doslovce dok se ne “ubiju” od alkohola. U takvim slučajevima postoji velika opasnost od trovanja alkoholom, a to je nešto što ovo Povjerenstvo što hitnije mora uzeti u obzir te početi raditi na prevenciji, kazao je dr. Mavar


Na sastanku Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Zadarske županije u Maloj vijećnici Doma županije ukazano je na potrebu što efikasnijeg educiranja roditelja školaraca kao jednog od najvažnijih projekata u prevenciji zlouporabe opojnih droga.
“Trening životnih vještina”
Naime, ovom Povjerenstvu predstavljen je projekt, pod nazivom “Trening životnih vještina” kojemu je ovo već treća godina provedbe, a u koji su uključeni učenici šestih i sedmih razreda osnovnih škola Zadarske županije, a financiraju ga Grad Zadar i Zadarska županija.
Prof. Margareta Mesić koja je vodila prezentaciju naglasila je kako se radi o najpoznatijem programu vezanom uz problematiku zlouporabe opojnih droga jer uključuje najveći broj djece iz čitave županije.
Istaknuto je kako je protekle godine utrošeno oko milijun kuna u financiranje svih projekata vezanih uz ovu problematiku. U Povjerenstvo su uključeni predstavnici svih važnijih institucija koje se bave problemima ovisnosti te mnoge udruge kao što su Porat, Nada, Reto centar, itd.
Neki od poznatijih projekata su “Nova snaga i poteškoće”, “Svjetlost na kraju tunela”, “Iz svjetla u tamu”, “Živjeti bez droge”, “Prevencija suvremenih ovisnosti”, “Moć i snaga obitelji”, itd.
Sve ove ustanove i njihovi projekti utjecali su na činjenicu da Zadar s neslavnog prvog mjesta po broju konzumenata opojnih droga počne padati na ljestvici, što je bitan korak naprijed u daljnjem zajedničkom radu i projektu gore navedenih institucija.
– Program “Trening životnih vještina” namijenjen je prevenciji ne samo ovisnosti već i nekih drugih asocijalnih oblika ponašanja. To je jedan američki program koji se pokazao jako dobrim u SAD-u te je prihvaćen kao model i kod nas. Razmišljanja na razini države su da to mora biti program koji će se provoditi u osnovnim školama. Broj konzumenata opojnih droga je u stagnaciji, zaustavili smo rast broja liječenih ovisnika na području Zadarske županije. Tu mislim i na novoregistrirane i liječene ovisnike. Ovo Povjerenstvo koordinira niz ustanova i udruga koje se bave između ostalog i problemima ovisnosti te zajedno radimo i surađujemo oko ove problematike, istaknuo je dr. Mladen Mavar, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije.
Alkoholizam i kockanje
U budućnosti se očekuje i novi broj ovisnosti koje uključuju alkoholizam i kockanje. To je, prema riječima Povjerenstva, negativan trend koji sve više raste u posljednje vrijeme.
– Veliki je broj mladih koji se alkoholiziraju, posebice za vrijeme vikenda i večernjih izlazaka. Na tom dijelu će se imati što raditi te upravo ova radna grupa koju je formirao Grad Zadar ima što raditi te će se morati dosta angažirati da taj “modni trend” kod mladih iskorijeni ili bar umanji te da im ukažemo kako se može zabavljati i bez konzumacije alkohola, pogotovo pretjeranih količina. Naime, taj trend uključuje uzimanje velike količine alkohola. Mladi za razliku od klasičnih alkoholičara na tim svojim vikend opijanjima piju doslovce dok se ne “ubiju” od alkohola, dok god mogu piti i stajati na nogama, dok god ne počnu povraćati odnosno dok god praktički nisu više za ništa. U takvim slučajevima postoji velika opasnost od trovanja alkoholom, a to je nešto što ovo Povjerenstvo što hitnije mora uzeti u obzir te početi raditi na prevenciji, kazao je Mavar.
Povjerenstvo je ukazalo kako je za prevenciju u školama važno surađivati s razrednicima kako bi na roditeljskim sastancima izdvojili 20-ak minuta za “prisilnu” edukaciju roditelja o problemima ovisnosti i upoznali ih s zlouporabom opojnih droga. Naime, Povjerenstvo je istaknulo kako je suradnja s voditeljem školskog preventivnog programa te razrednicima najvažnija u edukaciji učenika, a prvenstveno roditelja, koji ciljane edukativne radionice izbjegavaju u širokom luku negirajući tako mogućnost da je možda i njihovo dijete potencijalni budući ovisnik.