Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mirna Polić: Žene moraju sjesti u lokalnu vlast!

Autor: Nives Rogoznica

05.12.2012. 23:00
Mirna Polić: Žene moraju sjesti u lokalnu vlast!

Foto: Vedran SITNICA



U Gradskom vijeću Zadra imamo 25% vijećnica, a u Županijskoj skupštini Zadarske županije udio žena je oko 22%. Situacija je daleko ispod zakonom zajamčenih 40%, istaknula je predsjednica Ženske inicijative HNS-a Zadarske županije Mirna Polić


Žene kandidirajte se! – pozvala je saborska zastupnica Sonja König, predsjednica Ženske inicijative HNS-a predstavljajući kampanju koju provodi upravo Ženska inicijativa ove stranke.
– Kampanja će se provoditi u cijeloj Hrvatskoj sve do pred lokalne izbore. Cilj kampanje je potaknuti što veći broj žena na angažman u politici i motivirati ih na kandidaturu za izvršna i predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave. Participacija žena u svim društvenim područjima, a pogotovo u procesima političkog odlučivanja, za nas je temelj razvoja društva. Po nama je potpuno neprihvatljivo što je na prošlim lokalnim izborima u 21. županiji izabrana samo jedna županica, što je u 127 gradova izabrano samo šest gradonačelnica i što je u 429 općina izabrana samo 21 načelnica. Mi to ovom kampanjom želimo promijeniti, rekla je König.
– U Gradskom vijeću Zadra imamo 25% vijećnica, a u Županijskoj skupštini Zadarske županije udio žena je oko 22%. Situacija je daleko ispod zakonom zajamčenih 40%, istaknula je predsjednica Ženske inicijative HNS-a Zadarske županije Mirna Polić navodeći kako je hrvatsko društvo još uvijek patrijarhalno.
– Možemo reći da smo se u pravima približile muškarcima u obrazovanju i u pravu na zdravstvenu zaštitu. U gospodarskom i političkom polju daleko zaostajemo u odnosu na mnoge zemlje, a trebali bismo se ugledati na nordijske zemlje. Vrlo je važno koliko je društvo spremno financirati određene projekte koji bi ženama omogućili da se mogu baviti svojim profesijama. Osnovni razlog zašto se žene ustežu od ulaska u politiku, što su pokazale i ankete, je taj što žene nemaju vremena. Prezauzete su radeći kod kuće i izvan kuće. Da bi se situacija promijenila, žene se moraju angažirati i sjesti u lokalnu vlast, jer neke projekte koji će ženama olakšati život mogu pokrenuti upravo na lokalnoj razini. To znači otvarati više jaslica i dječjih vrtića. Mi nemamo škole s jednosmjenskom nastavom, niti projekte cjelodnevnog školovanja, a da i ne pričamo o tome da je u nordijskim zemljama uveden i obvezni porodiljni dopust za očeve, da postoje paketi porezne stimulacije i socijalni paketi u koje uplaćuju i država i poslodavci. Ne možemo očekivati da će to netko napraviti umjesto nas, poručila je žanama Polić.
König i Polić su se, zajedno s predsjednicama ženskih inicijativa HNS-a Zagreba i Zadra Radmilom Ramušćak i Mirjanom Dopuđ te stranačkim kolegicama iz Zadra na Narodnom trgu jučer družile s građankama kojima su, kao promidžbeni materijal uručivale razglednice s porukom “Žene, kandidirajte se!”.