Pridraga će dobiti tisuću priključaka na vodu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Započeli su završni radovi na vodovodizaciji Pridrage u općini Novigrad. Radi se o četvrtoj fazi izgradnje mjesne vodovodne mreže s kojom će se na sustav priključiti oko tisuću domaćinstava i gospodarstva.

- Radovi su vrijedni 7 milijuna kuna bez PDV-a, Hrvatske vode su osigurale 6,3 milijuna kuna, a Općina 700.000 kuna, rekao je Joso Klapan, načelnik Novigrada.

Poslije dugog čekanja i desetljećima sustavnog zapostavljanja ovog ravnokotarskog sela naslonjenog na Karinsko more, Pridražanima se ostvario dugo sanjani san, voda dolazi pred kućni prag. Uskoro će završiti priča o opskrbljivanju vode iz hidranata i cisterni, stoljetna priča o vodi iz seoskih bunara.

- Radovi su započeli u zaseoku Donji Baturi, a izvodi ih Vodoinstalacija Zadar. Rok izgradnje kompletne mjesne vodovodne mreže je do kraja iduće godine, obznanio je novigradski načelnik Klapan, zahvaljujući na izuzetno dobroj suradnji s direktorom zadarskog Vodovoda Tomislavom Matekom i njegovim suradnicima.

Prema prošlogodišnjem popisu stanovništva Pridraga broji 1.478 stanovnika u 22 zaseoka (Baturi, Grgorići, Denončići, Narandžići, Oštrići, Pedići, Klapani, Kokići, Čuline, Gospići, Gusari, Grubići, Vrulja, Buljati, Gornji i Donji Baturi, Gornje i Donje Viduke, Gornji i Donji Zubčići), na površini 8x8 kilometara, "uzduž i poprijeko" - od Novigradskog mora i Novigrada do Karina, od Smilčića do Karinskog mora.

- U vodovodizaciju Pridrage, koja se rješava u četiri faze, bit će uloženo sveukupno 28 milijuna kuna bez PDV-a, zbrajao je Klapan.

Prva faza je odrađena 2004. godine kada je izgrađen magistralni cjevovod Karin - Pridraga - Novigrad. Potom je u zadanom roku od 300 dana u 2007. i 2008. izgrađena vodosprema iznad pridraškog naselja Zubčići Donji zapremnine 1.000 metara kubičnih.

- U projekt je uz izgradnju same vodospreme Zubčići bila uključena i gradnja spojnog cjevovoda vodospreme na magistralni cjevovod Karin - Pridraga - Novigrad u duljini od 3.000 metara, zatim gradnja niskonaponskog priključka na trafostanicu Zubčić te zasunskog okna za priključak novigradske mjesne mreže na magistralni cjevovod, ističe Klapan.

U trećoj fazi su se radili vodoopskrbni pravci od magistralnog cjevovoda Karin - Pridraga - Novigrad prema zaseocima. Domaćinstva i gospodarstvo se otad s vodom opskrbljuju iz hidranata.

- Svima koji žive u Pridragi vodovod je od velikog značenja, to je velik korak za ukupni napredak ovog područja u bivšoj državi sustavno zapostavljenom, a u Domovinskom ratu opustošenom, naglašava Klapan dok nam u svojem uredu pokazuje nekoliko kartonskih kutija prepunih dokumentacije za projekt izgradnje vodoopskrbnih pravaca i mjesne vodovodne mreže u Pridragi, kao očiti dokaz da se pridraška vodovodizacija studiozno rješavala.

- Koliko je to bio veliki i zahtjevan posao dovoljno je reći da se za četiri faze izgradnje trebalo ishoditi četiri lokacijske i četiri građevinske dozvole. Dakako, sve to uz općepoznatu usporenu birokraciju, navodi Klapan, dodajući da će vodovodizacija za Pridragu značiti veliki dobitak i veliki korak naprijed.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno