Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Jerolimov: Zašto je ŽUC zakinut?

05.12.2013. 23:00
Jerolimov: Zašto je ŽUC zakinut?


Tijekom rasprave u Hrvatskom saboru o izmjenama Zakona o cestama, kojima se mijenjaju trošarine za gorivo dosta su aktivni bili i zadarski zastupnici, pogotovo Ingrid Antičević Marinović (SDP) i Ante Jerolimov (HDZ).
HDZ-ovci su očekivano kritizirali prijedlog vladajućih da se mijenja dosadašnja raspodjela kojom su Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste dobivale po 60 lipa od svake litre goriva za razvoj infrastrukture. Po novome, Hrvatske ceste sada će imati 80 lipa po litri, a HAC i HŽ Infrastruktura po 20 lipa.
Ingrid: Gradilo se rasipnički
Zastupnici HDZ-a poručili su da nije riječ samo o tehničkim izmjenama, nego poruka da Hrvatska odustaje od gradnje mreže autocesta. ”Za vrijeme HDZ-ove vlasti nastupilo je prekomjerno i nepotrebno zaduživanje koje je i dovelo do duga od 4 milijarde kuna duga Hrvatskih autocesta. Kako se gradilo i što se gradilo za vrijeme HDZ-ove vlasti, dovoljno govore svi sudski procesi koji se još vode”, ustvrdila je Ingrid Antičević Marinović na tvrdnju najveće oporbene stranke o bespotrebnoj rasprodaji mreže autocesta.
HDZ-ovci su tražili i odgovorne zbog teške prometne nesreće koja se u subotu ujutro dogodila na autocesti A-1, a bivši ministar financija Ivan Šuker pomalo zajedljivo je ustvrdio ”Da se takva nesreća, ne daj Bože, dogodila za vrijeme HDZ-ove vlasti, već bi se tražile ‘glave’ ministara i smjena cijele uprave HAC-a. Mi to SDP-ovom ministru Siniši Hajdaš-Dončiću nismo ni spomenuli, ali iz sabornice upozoravamo da se treba više sredstava uložiti u održavanje autocesta kako bi se ovakve nesreće u budućnosti izbjegle”.
Sad se sve svelo na štednju
Njegov stranački kolega Ante Jerolimov upozorio je da se ovim prijedlogom vladajućih šalje poruka da se nove dionice autocesta više neće graditi. ”Do sada su građani izdvajali 60 lipa po litri i barem su znali da će se voziti kvalitetnim autocestama. Sada se pak, sve svelo na štednju, pa se zbog toga gube i ljudski životi. Govorite o HDZ-ovim aferama? Pa ima li veće afere, neodgovornosti i štete nego kad se gube ljudski životi? Upravo smo nekidan imali jedan takav primjer, kada su izgubljena tri ljudska života zbog nemara.”
Jerolimov je prigovorio zbog, po njemu nepravednog, kriterija raspodjele sredstava iz trošarina za gorivo te se zapitao zašto se dio novca ne bi proslijedio Županijskim upravama za ceste. Naveo je primjer zadarske Županijske uprave za ceste, koja je dobila upola manje sredstava nego godinu ranije. ‘Znamo da se velika većina naših građana voze i tim lokalnim, županijskim cestama, koje su nerijetko u lošem stanju. Županijskim upravama za ceste umanjili ste sredstva i po 50 posto, a kako mislite da ih oni mogu održavati i unaprijeđivati”, istaknuo je načelnik Općine Preko.