Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Volonterske ruke uvijek spremne pomoći

05.12.2013. 23:00
Volonterske ruke uvijek spremne pomoći


Povodom jučerašnjega Dana volontera u multimedijalnoj dvorani Muzeja antičkog stakla održana je svečana dodjela nagrada i zahvalnica za volonterstvo. U nazočnosti brojnih učenika, volonterskih organizacija, te predstavnika Grada i Županije, Volonterski centar Zadar upriličio je dodjelu nagrada najistaknutijim organizacijama i institucijama, te pojedincima koji su se osobito istaknuli na području volontiranja.
Preko 200 volontera
Tako su za predani rad na području volontiranja nagrađeni Zajednica udruga Centar nezavisne kulture za doprinos razvoju civilnog društva, Gradska knjižnica Zadar za najorganizaciju, te u kategoriji pojedinaca Tatjana Cvitkušić koja se niz desetljeća predano bavi volonterskim radom – od Crvenog križa, pomoći prognanicima tijekom rata do volontiranja u Udruzi Žene u Domovinskom ratu u kojoj je aktivna od 2009. godine.
Na svečanosti u MAS-u, koju su u glazbenom dijelu uveličali učenici Glazbene škole Blagoje Bersa i Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, iskazana je zahvalnost svim volonterima na području Zadarske županije koji dobrovoljno ulažu svoje slobodno vrijeme, trud i vještine za dobrobit drugih osoba i zajednice u cjelini.
Predsjednica Udruge socijalnih radnika Marija Pletikosa čestitala je svima koji promiču i razvijaju volonterstvo, te naglasila kako ova udruga afirmira volonterstvo i organizira humanitarne akcije.
Nazočnima se obratio i zadarski župan Stipe Zrilić istaknuvši kako je volontiranje važan dio svake društvene zajednice i dobrovoljna aktivnost za činjenje općeg dobra.
– Cilj volontiranja je stvaranje humanijeg i demokratskijeg društva, kazao je župan Zrilić, uz želju za još većim brojem volonterskih aktivnosti na zadarskom području.
 Voditelj Volonterskog centra Zadar Josip Vidov izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima koje je centar postigao od osnivanja u travnju ove godine jer je za tako kratko vrijeme uspio okupiti više od 200 volontera, te se zahvalio srodnim organizacijama kojih je na zadarskom području oko 40 na ukazanom povjerenju i suradnji, a kojima je zajednički isti cilj – briga o drugima.
Gimnazijalcima otisak srca
Na svečanosti je dan kratak pregled volonterstva kroz povijest, te je istaknuto kako volontiranje u Hrvatskoj u praksi ima dugu tradiciju, iako je Zakon o volonterstvu donesen tek 2007. godine.
Poseban dio na obilježavanju Međunarodnog dana volontera pripao je i Gimnaziji Vladimira Nazora koja je dobitnica vrijednog priznanja „Otisak srca” Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za volonterski rad na slikovnici „Amarenina zadarska pustolovina.” Volonterski rad Gimnazije Vladimira Nazora su putem video projekcije predstavili učenici ove škole.
Na kraju svečanosti župan Zrilić dobitnicima je uručio nagrade u obliku volonterske ruke, a nagrade su osmislili i izradili učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Uz nagrade koje su dobili Zajednica udruga Centar nezavisne kulture, Gradska knjižnica Zadar i Tatjana Cvitkušić, uručene su i zahvalnice za volonterstvo, a njih su dobili Matija Milin i Nina Bencun iz Udruge za down sindrom Zadarske županije, Nebojša Fijala za vođenje tečaja za umirovljenike u Gradskoj knjižnici, Martina Đurković iz Kluba Mladih i Marin Tičić koji svakodnevno dostavlja obroke starima i nemoćnima. Zahvalnice su uručene i Glazbenoj školi Blagoje Bersa, Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi i Gimnaziji Vladimira Nazora.