ZADARSKI OTOCI O sv. Nikoli i sv. Luci učili istovremeno

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Drugi C razred iz OŠ Zadarski otoci sa svojom razrednicom  Anamarijom Boticom ponovno istražuje. Nakon proučavanja ekologije  i narodnih plesova, ovaj put svestrani drugaši uputili su u Gradsku  stražu Narodnog muzeja Zadar gdje su s ekipom predvođenom Jasenkom Lulić Štorić interaktivno raspravljali od njima najomiljenija dva  sveca  - Svetom Nikoli i Svetoj Luci.

Čitale su se poruke Svetog Nikole, ali igrale društvene igre, pri čemu  su ovi mališanji pokazali uistinu vrsno znanje ali i vještinu zaključivanja. Nije im trebalo dugo da zaključe za što se u davninama u pomorskim krajevima koristila suha tikva (za pomoć djeci pri plivanju), a  spremno su pokazivali i svoje znanje o običajima na blagdane spomenutih svetaca. Znalo se tako kada se sije pšenica, kada se pali svijeća, a  nije nedostajalo ni razrednog zajedništva pa bi tako ova ekipa drugaša  bez problema odabrala najboljeg učenika/cu koji bi otvorio neku igru.

Radionica u gradskoj straži nosila je ime "Gle čuda, o Svetom Nikoli i  Svetoj Luci istovremeno?" i njezin cilj bio je kroz priču i razgovor upoznati običajnu stranu ovih blagdana kao i njihovu poruku zam mališane,  ali i sve ostale, pojasnili su njezini tvorci. Uz to, družilo se kroz muzejsku etno edukativnu igru memory s motivima nošnje sjeverne Dalmacije, a i sami učenici su pripremiti neka iznenađenja.

Također, djeci su pročitana i pisma Svetog  Nikole i Svete Luce koja su  pristigla muzeju nakon čega je svatko od njih imao je prilike izvući jednu želju.

- Dogovorili smo se da svatko od njih razmisli kod kuće s roditeljima  o tome što su izvukli i da nam napišu na to svoje ime i vrate nam natrag jer ćemo iduće godine s njima o tome ponovno razgovarati; vidjeti  kako su oni napredovali u toj želji, pojasnila je Lulić Štorić, najavljujući  pritom i dugotrajniji projekt upravo s učenicima 2. c razreda koji bi trajao do njihovog četvrtog razreda, putem kojeg bi se vidjelo kako su se  djeca mijenjala.

- Naime, radi se o dobrim željama, poput „budi dobar rijatelj" i bilo  bi lijepo promotriti što to njima znači i kako će se te ideje razrađivati  kod njih u idućim godinama, kazala je  voditeljica Etnološkog odjela  Narodnog muzeja u Zadru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno