Do pobjede se ide snagom vjere

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ

Brojni privlački vjernici i hodočasnici okupili su se u petak navečer u svetištu sv. Barbare na predjelu Sabunike, kako bi u zajedništvu i molitvi odali poštovanje i iskazali ljubav svojoj nebeskoj zaštitnici svetoj Barbari. Uz sudjelovanje domaćeg svećenika don Darija Mataka misno slavlje je predvodio dekan ninskog dekanata i nadžupnik don Božo Barišić. Kako bi blagdansko slavlje proteklo u još ljepšem ozračju potrudili su se, pjevajući zajednički liturgijske napjeve, članovi mješovitog župnog zbora privlačke Župe Rođenja Blažene Djevice Marije te pučki pjevači domaćeg KUD-a Privlaka, a sve uz glazbenu pratnju Eni Grbić na klavijaturama.

- Dragi vjernici i štovatelji lika i djela sv. Barbare, okupljeni ovdje zajednički oko stola Gospodnjega odajemo počast mučenici i djevici koja nije imala ni strijele, ni topova ni nikojega oružja već je snagom svoje vjere i snagom Isusa Krista pobijedila zlo. Vjera je uvijek bila i ostala naša vodilja i prva snaga kojom se može pobijediti neprijatelja i kojom se u nebrojeno slučajeva može biti istinski pobjednik. Legenda kaže da je sv. Barbara u kuli gdje ju je vlastiti otac zbog njezine privrženosti Isusu Kristu dao zatočiti dala uz dva postojeća prozora otvoriti i trećeg i u njemu uklesati križ. Znala je da je križ znak Boga koji spašava, izbavlja i oslobađa čovjekovu dušu i tijelo. Slobodu koju nam Bog oslobađa nitko od ljudi ovog svijeta ne može nam oduzeti, rekao je don Božo dodajući kako se sveta Barbara uz sve teškoće odazvala unutarnjem zovu i pošla za svojim Gospodinom ne bojeći se nikoga i ničega.

- U ljudskoj povijesti bilo je uvijek zloće, nepoštenja i laži. Posljedica takvog stanja je čovjekova sloboda da bira između dobroga i lošega, rekao je uz ostalo u svojoj propovijedi don Božo Barišić.

Svetkovina mučenice sv. Barbare po okončanju svete mise nastavljena je u predvorju crkve zajedničkim druženjem svećenika i naroda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno