ULOŽENO 4 MILIJUNA EURA Otvoren obnovljeni pogon Tvornice ribljih konzervi Mardešić

Slika korisnika valentinam
Udvostručuju godišnju proizvodnju
Za Sali i Dugi otok ovo ulaganje ponajprije znači očuvanje radnih mjesta. Za Mardešić to znači povećanje kvalitete proizvoda, izvoza i konkurentnosti, bolji plasman na inozemnim tržištima te rad punim kapacitetom, rekao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić
ZADARSKA ŽUPANIJA
Tvornici staroj 112 godina udahnut je novi život

Nakon ulaganja vrijednog četiri milijuna eura u obnovu pogona,Tvornica ribljih konzervi Mardešić d.o.o. u Salima na Dugom otoku udvostručit će proizvodnju na 12 milijuna konzervi godišnje.

Najavio je to jučer na otvaranju nove proizvodne linije u 112 godina staroj tvornici ribljih konzervi u Salima Jean Francois Hug, generalni direktor Chancerelle, jedne od najvećih i najstarijih svjetskih tvornica za preradu ribe iz francuske pokrajine Bretanje, u gradu Douarnenezu, koji je od travnja, sa zadarskom tvrtkom Arbakommerc, suvlasnik Mardešića.

- Oslonit ćemo se na znanje i iskustvo Mardešićevih radnika te uz našu tehnologiju i distributivni lanac i kvalitetnu jadransku sitnu plavu ribu, koju će nam osigurati zadarski Arbakommerc, učiniti ovu otočnu tvrtku poznatim izvoznikom, dodao je, a prema riječima direktora Arbakommerca Pavla Paunovića, novi vlasnici saljske „fabrike“ zadržat će svih sedamdesetak radnika i osigurati dodatna radna mjesta.

- Za Sali i Dugi otok ovo ulaganje ponajprije znači očuvanje radnih mjesta. Za Mardešić to znači povećanje kvalitete proizvoda, izvoza i konkurentnosti, bolji plasman na inozemnim tržištima te rad punim kapacitetom. Spoj jedinstvenog iskustva najstarije svjetske tvrtke ribljih konzervi, francuskog Chancerellea, osnovane 1853. godine u Bretanji, s tradicijom saljskog Mardešića i izvrsnošću Arbakommerca, jamac su uspješnog partnerstva. To više što je to partnerstvo uspostavljeno ovdje, u našim Salima, za koje se veže najstariji zapis o ribarstvu u Hrvata. Uvjeren sam da će to partnerstvo otvoriti veliko francusko tržište našim domaćim srdelama i slanim inćunima. U nastojanju da pridonese tim naporima, hrvatska Vlada uvrstila je Mardešićeve proizvode u Katalog hrvatskih otočnih proizvoda, rekao je na otvaranju novoga pogona predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić.

Govoreći o gospodarskoj krizi s kojom se Hrvatska suočavala niz godina, kazao je kako su ključni ciljevi i prioriteti ove trajan gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova i društvena pravednost i solidarnost.

- Puštanje u pogon nove proizvodne linije u sebi objedinjava sve te ciljeve. Ovo ulaganje u prehrambenu industrijsku proizvodnju pridonosi gospodarskom rastu i izvozu, otvorit će nova radna mjesta, rijeko potrebna za iseljavanje naših ljudi. A očuvanje gospodarske aktivnosti na našim otocima te povećanje plaća radnicima u proizvodnji, na čemu čestitam Mardešiću, važan je doprinos društvenoj pravednosti. Osim toga, za oživljavanje naših otoka, itekako je bitno podupirati sve napore poduzetnika poput Mardešića. I zato čestitam novim vlasnicima na ulaganju 20,5 milijuna kuna u novu proizvodnu liniju i modernizaciju tvornice. Za to je Vlada u okviru programa Pomorstvo i ribarstvo osigurala povrat od čak 85 posto uloženih sredstava za prvi dio od 13,5 milijuna kuna, dok je za povrat od 85 posto za preostali dio ulaganja postupak u tijeku, dodao je Zvonimir Frka Petešić .

Za Mardešić, koji se gubitkom konkurentnosti i tržišne pozicije, uz zastarjelu opremu i tehnologiju, našao u bezizlaznoj situaciji, novo partnerstvo prije svega donosi sigurnost. Arbacommerce osigurat će sirovinu, a potencijal Chancerellea kao europskog lidera u preradi ribe jamčit će plasman na francuskom i europskom tržištu.

Zadarski župan Božidar Longin napomenuo je kako nam duga tradicija tvornice Mardešić i najstariji zapis o ribarstvu daju za pravo isticati da smo najribarskija županija u Hrvatskoj. A podaci iz naše novije povijesti to samo potvrđuju.

- Gotovo 75 posto uzgoja bijele ribe i tune u našoj županiji i u ovom trenutku tri ribarske luke koje idu u raspis, Gaženica, Lamjana i Biograd, zasigurno nam daju dobru i kvalitetnu perspektivu. Kada Gaženica bude u cijelosti završena, sigurno će biti ribarsko središte kakvoga nema na Mediteranu. Ali mi radimo i na uspostavi Zeleno-plavog centra, koji će objediniti preradu ribe i preradu voća. Današnji dan u Salima bitan je i zato što počinjemo sanaciju nerazvrstanih cesta, poljskih putova i to ćemo privesti kraju za nekoliko mjeseci, najavio je Longin.

Znak dinamičnog prijateljstva

Liliane Tanguy, zastupnica Bretanje u francuskom parlamentu, poručila je kako podržavati proizvode „Made in Croatia“ znači vjerovati u „Made in Europe“.

- Ekonomska razmjena između Francuske i Hrvatske u stalnom je porastu, a zajednički je interes da nastavimo s tim trendom. Poslovno partnerstvo između Mardešića, Arbakommerca i Chancerellea znači povjerenje za budućnost. Ali ta suradnja za mene kao zastupnicu u francuskom parlamentu prije svega je znak dinamičnog prijateljstva između naših dviju zemalja i dviju ribarskih regija – Zadarske županije i Bretanje, ustvrdila je zastupnica Tanguy.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno