Zadarska Pomorska škola obilježila blagdan svoga zaštitnika

Slika korisnika valentinam
VIJENAC U MORE
Autor: 
Tradicionalnim darivanjem korisnika zadarskog Doma za odrasle osobe Sveti Frane te bacanjem vijenca u more za sve zadarske pomorce, Pomorska škola obilježila je Dan pomoraca, ali i veliku obljetnicu
Zvonko KUCELIN
Učenici i profesori zadarske škole svake godine obilježe dan svoga zaštitnika - sv. Nikole

Učenici, nekolicina profesora i nastavnika, predvođeni svojim dugogodišnjim ravnateljem Svetkom Perkovićem, na zadarskoj su rivi u čast i spomen na sve zadarske pomorce, tradicionalno bacili vijenac u more, uz minutu šutnje.

- Ovaj put riječ je o nama posebnom svetom Nikoli jer obilježavamo veliku i značajnu obljetnicu - 60 godina od osnutka naše škole. Uvijek na dašanji dan u more bacimo vijenac i na taj način odajemo počast i evociramo uspomene na sve pomorce koji više nisu s nama, a dali su puno razvoju i uspješnoj pomoračkoj tradiciji zadarskoga kraja. Iznimno sam zadovoljan našim učenicima i nastavničkim kadrom škole koji godinama obrazuje mlade ljude za zvanje pomorca, a kada završe školu i krenu u život, oni su uspješni i cijenjeni svugdje u svijetu. Svake godine na ovaj dan svi zajedno se sjetimo i izrazimo posebnu zahvalnost čovjeku i vizionaru koji nažalost, više nije s nama - Ivanu Paši koji je zajedno sa svojim suradnicima, davne 1957. godine osnovao i pokrenuo zadarsku Pomorsku školu. Ta je škola iznjedrila i brojne stručnjake koji već generacijama vode i jednu od najuspješnijh hrvatskih tvrtki - Tankersku plovidbu. Ivan Paša i Tankerska su antologija i najbolji primjer na koji bi način i društvo, općenito trebalo funkcionirati - zaključio je ravnatelj zadarske Pomorske škole Svetko Perković.

Sveti Nikola s darovima kao i svake godine, posjetio je i ovoga puta, zadarski Dom za odrasle osobe Sveti Frane, a riječ je o svetom Nikoli u "liku i djelu" jednog od profesora zadarske Pomorske škole koja danas obilježava svoj dan - Dan svih pomoraca, Mornarski dan.

Tako su učenici, budući pomorci podijelili prigodne darove korisnicima Doma, ali im i zapjevali uz gitaru. Sveti Nikola kao i uvijek bio je nenadmašan u animaciji, ali i edukaciji svih kojima je ova zadarska ustanova jedini - dom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno