Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Građanin donio protuavionski top iz 2. svjetskog rata

06.12.2018. 14:30
Građanin donio protuavionski top iz 2. svjetskog rata


Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar danas je otvorio svoja vrata građanima koji su se tako mogli upoznati s radom ove zadarske javne ustanove čija je glavna zadaća očuvanje i promoviranje podvodne kulturne baštine Hrvatske, Sredozemlja i Europe, te provođenje međunarodnih aktivnosti na istraživanju, konzerviranju i restauriranju podvodnih arheoloških nalaza. Tako su danas posjetitelji, u vremenu od 9 do 14 sati, imali priliku uz stručno vodstvo obići crkvu sv. Nikole, kao i Galeriju podvodne arheologije MCPA. Najbrojniji među posjetiteljima, kako doznajemo od Roka Surića iz Odjela za prezentaciju podvodne baštine, bili su zadarski đaci koji su bili oduševljeni svime što su vidjeli i čuli.
– Dan otvorenih vrata organizirali smo upravo na Dan svetog Nikole, jer je on zaštitnik pomoraca i, kako mi volimo reći, podmoraca, kao i zbog crkve koja nosi njegovo ime, a koja je jedna od najljepših baroknih građevina u Zadru, kaže Roko Surić, te ističe da je ovaj dan prigoda da se šira javnost upozna s radom Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.
Obilazak crkve Sv. Nikole bio je popraćen pričama o bogatoj prošlosti ove građevine, zanimljivog primjera arhitekture 18. stoljeća, koja je jedno vrijeme korištena i kao vojna bolnica.
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u skoroj budućnosti ima namjeru prostor bazilike Sv. Nikole pretvoriti u glavnu zgradu prezentacijskog centra za podvodnu arheologiju, a radovi na ovom projektu Ministarstva kulture trebali bi započeti krajem sljedeće godine.
Osim crkve sv. Nikole brojni posjetitelji su jučer obišli i Galeriju podvodne arheologije i uz vodstvo podvodnih arheologa razgledali izložbu "Hrvatska podvodna baština".
– Posebnost ovogodišnjeg Dana otvorenih vrata, kaže još Roko Surić, je što smo građanima omogućili da nam doniraju predmete vezane uz podvodnu kulturnu baštinu i pomorsku tradiciju koje imaju kod kuće. Mnogi su građani, naime, na razne načine došli u posjed podvodnih predmeta poput amfora, sidra i sl., a kod kuće im propadaju jer nisu prošli postupak restauracije i konzervacije. Osim što bi se donirani predmeti tako sačuvali od propadanja, u Galeriji podvodne arheologije dobili bi svoju priču koju bi pričali sadašnjim i budućim posjetiteljima, kaže Surić, te navodi kako je ova akcija, koja traje već neko vrijeme, i na jučerašnji Dan otvorenih vrata polučila rezultat, te su građani u MCPA donosili neke od podmorskih predmeta. Među njima se posebno ističe protuavionski top iz Drugog svjetskog rata koji potječe s jednog potopljenog broda kraj Vira, a pronašao ga je jedan građanin, te ga nekoliko godina držao u svom dvorištu.