Građanin donio protuavionski top iz 2. svjetskog rata

Slika korisnika mkvanja
Dan otvorenih vrata u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju
Zvonko KUCELIN
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar danas je otvorio svoja vrata građanima

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar danas je otvorio svoja vrata građanima koji su se tako mogli upoznati s radom ove zadarske javne ustanove čija je glavna zadaća očuvanje i promoviranje podvodne kulturne baštine Hrvatske, Sredozemlja i Europe, te provođenje međunarodnih aktivnosti na istraživanju, konzerviranju i restauriranju podvodnih arheoloških nalaza. Tako su danas posjetitelji, u vremenu od 9 do 14 sati, imali priliku uz stručno vodstvo obići crkvu sv. Nikole, kao i Galeriju podvodne arheologije MCPA. Najbrojniji među posjetiteljima, kako doznajemo od Roka Surića iz Odjela za prezentaciju podvodne baštine, bili su zadarski đaci koji su bili oduševljeni svime što su vidjeli i čuli.

- Dan otvorenih vrata organizirali smo upravo na Dan svetog Nikole, jer je on zaštitnik pomoraca i, kako mi volimo reći, podmoraca, kao i zbog crkve koja nosi njegovo ime, a koja je jedna od najljepših baroknih građevina u Zadru, kaže Roko Surić, te ističe da je ovaj dan prigoda da se šira javnost upozna s radom Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.

Obilazak crkve Sv. Nikole bio je popraćen pričama o bogatoj prošlosti ove građevine, zanimljivog primjera arhitekture 18. stoljeća, koja je jedno vrijeme korištena i kao vojna bolnica.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u skoroj budućnosti ima namjeru prostor bazilike Sv. Nikole pretvoriti u glavnu zgradu prezentacijskog centra za podvodnu arheologiju, a radovi na ovom projektu Ministarstva kulture trebali bi započeti krajem sljedeće godine.

Osim crkve sv. Nikole brojni posjetitelji su jučer obišli i Galeriju podvodne arheologije i uz vodstvo podvodnih arheologa razgledali izložbu "Hrvatska podvodna baština".

- Posebnost ovogodišnjeg Dana otvorenih vrata, kaže još Roko Surić, je što smo građanima omogućili da nam doniraju predmete vezane uz podvodnu kulturnu baštinu i pomorsku tradiciju koje imaju kod kuće. Mnogi su građani, naime, na razne načine došli u posjed podvodnih predmeta poput amfora, sidra i sl., a kod kuće im propadaju jer nisu prošli postupak restauracije i konzervacije. Osim što bi se donirani predmeti tako sačuvali od propadanja, u Galeriji podvodne arheologije dobili bi svoju priču koju bi pričali sadašnjim i budućim posjetiteljima, kaže Surić, te navodi kako je ova akcija, koja traje već neko vrijeme, i na jučerašnji Dan otvorenih vrata polučila rezultat, te su građani u MCPA donosili neke od podmorskih predmeta. Među njima se posebno ističe protuavionski top iz Drugog svjetskog rata koji potječe s jednog potopljenog broda kraj Vira, a pronašao ga je jedan građanin, te ga nekoliko godina držao u svom dvorištu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno