Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

HT PREMIJER LIGA Jedva do dva boda protiv žilavih Cedevitinih rezervista

06.12.2018. 20:25
HT PREMIJER LIGA Jedva do dva  boda protiv  žilavih  Cedevitinih  rezervista


Zadar je stigao protiv Cedevite na Višnjiku do pobjede, no osim dva boda sve ostalo je za brzi zaborav. Oko 1500 gledatelja u dvorani svjedočilo je negledljivoj utakmici s obzirom na imena protivnika, a tome svjedoči i mršavi rezultat 69:63 koji više pristaje završetku neke košarkaške utakmice u ženskoj konkurenciji, a ne onoj između momčadi koje pretendiraju na naslov prvaka države.
Zagrađivanje skoka
Iako je protivnik bila Cedevita pritisak rezultata je bio debelo na leđima Zadra kojemu je s druge strane terena stajala ipak ona druga momčad hrvatskog prvaka. Bez zvijezda u sastavu s tek nekoliko poznatijih igrača poput Bošnjaka, Perkovića, Jordana… praktički golobrada momčad koju predvodi Ivan Kapov pokazala je odmah od početka da će biti itekako tvrd orah i da će se Zadar morati dobro pomučiti za šestu pobjedu.
Ušli su Zadrani mlako i bezidejno, ni blizu onoga što je isticao trener Ante Nazor u najavi što je značilo da ni ovu utakmicu neće proći bez trošenja svojih glasnica do krajnjih granica. No, koliko se god trudio vikanjem i udaranjem ploče za crtanje o parket razbuditi svoje igrače, rezultatska pozitiva kroz prvo poluvrijeme je u većini vremena bila na strani gostiju.
Tom je najviše doprinijelo loše zagrađivanje obrambenog skoka što je rezultiralo s čak šest napadačkih skokova Cedevite u početnih sedam minuta. A i obrana picka preko kojeg je Amerikanac Wideman zabio čak 11 poena u tom razdoblju donijela je golemu zabrinutost. Stoga ne čudi da je Zadar u pet minuta zabio tek 9 poena, primio 15, a Nazor je već potrošio minutu odmora i ispremiješao dvije petorke na parketu. Popravila se situacija u završnici prve četvrtine ulaskom Bašića i kapetana Špralje pa se u drugu dionicu ušlo s tek minimalnim zaostatkom (20:21), ali ni potom nije došlo do onog napretka u igri na kojem je inzistirao Nazor.
Ritam igre je bio pod kontrolom gostiju koji su se pametno i organizirano branili, puštajući Božića na šutu, zatvarajući reket, a u napadu su preko vižljastih Perkovića i Jordana vješto pronalazili pukotine u zadarskoj obrani. Srećom sve to u globalu nije rezultatski donijelo Cedeviti toliko veliku korist s obzirom na situaciju na terenu.
Božić odlučio
Na odmor su otišli s tri poena prednosti (34:37), što i nije bila neka zaliha, jer se očekivalo dijametralno suprotno izdanje domaće momčadi u nastavku. Dogodilo se to tek polovično. Obrana je vidno popravljena tijekom treće četvrtine, no napadački su Zadrani bili izvan ritma, a rezultat je i dalje bio u potpunom egalu. Štoviše Cedevita je za nekoliko svojih akcija dobila i pljesak s tribina, a ulazak u posljednjih 10 minuta s tri viška na svojoj strani (53:56) za njih je predstavljalo upravo ono što su i priželjkivali prije utakmice.
Jasno da je tada nervoza i pritisak rastao na strani domaćeg sastava kojima je i publika počela okretati leđa ulaskom u posljednju četvrtinu. S razlogom, jer nije to bilo ni blizu onog borbenog, rastrčanog i razigranog Zadra koji se barem na parketu svog Krešinog doma očekuje u takvom izdanju. Da stvar bude još i gora otišla je Cedevita vrlo brzo i na najvećih pet plusa (53:58), koji su srećom uspješno anulirani od strane Brzoje i Krajine (59:58) pred završnih pet minuta.
Vidjevši da su njihovi ljubimci u gadnim problemima i da se muče protiv B momčadi Cedevite gledatelji na Višnjiku su podigli svoje glasnice za nekoliko oktava i pokrenulo je to Nazorove igrače koji su u posljednje dvije minute na račun dva koša Krajine u nizu ušli s četiri prednosti (65:61). Cedevitaši nisu zabili poena tri cijele minute, a znak da su izgubili utakmicu koju su igrali odlično 35 minuta bila je duga dvica Božića s kojom su Zadrani otišli na šest viška (67:61), minutu prije kraja.
Najefikasniji u redovima domaćih bio je Vuković s 12 ubačaja dok je kod gostiju prednjačio Bošnjak s 19 od čega je čak 12 ubacio s linije za bacanja.
ZADAR 69
CEDEVITA 63
(20:21, 14:16, 19:19, 16:7)
ZADAR – Dvorana “Krešimir Ćosić”. Gledatelja: 1500.
ZADAR: Bašić 6, Marić 4, Magarity 11 (2-2), Krajina 8, Vuković 12, Brzoja 6, Špralja 5, Tomas, Little 7 (2-2), Božić 10 (2-2), Planinić. Trener: Ante Nazor.
CEDEVITA: Wideman 14 (1-2), Perković 11 (3-4), Vidović, Jordano 8, Bajo 4, Buljević 2, Bošnjak 19 (12-14), Vitali 4, Popić, Čubrilo 1 (1-2). Trener: Ivan Kapov.
Šut za dva: Zadar 21-37 (57%); Cedevita 14-28 (50%).
Šut za tri: Zadar 7-28 (25%); Cedevita 6-27 (22%).
Slobodna bacanja: Zadar 6-6 (100%); Cedevita 17-22 (77%).
Skokovi: Zadar 38 (22+16); Cedevita 32 (21+11).
Sretan ti rođendan kapetane
Iako je momčad na terenu uglavnom nervirala publiku na tribinama Višnjika za vrijeme utakmice Tornado nije propustio pozdraviti kapetana momčadi Šimu Špralju koji je slavio 35. rođendan. Sretan ti rođendan… zapjevale su tribine na što im se zahvalio pozdravom zadarski kapetan.