Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

I PO BURI I PO JUGU Brudeti i gregade ala brodski kuhari

06.12.2018. 18:30
I PO BURI I PO JUGU Brudeti i gregade  ala brodski  kuhari


Miris kužinavanja – ribe i vina za brudete i gregade ispunio je  danas dvorište palače Cedulin i privukao brojne Zadrane da kušaju specijalitete brodskih kuhara. U okviru manifestacije „Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe“ koja se u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ove godine održava u Zadru, ovi su kuhari zamijenili brodske kuhinje s plamenicima u šatoru, što ih nikako nije spriječilo  da pripreme izvrsna jela. Upravo su u svom poslu i naučeni na razne improvizacije i svakakve uvjete.
– Navikli smo na sve – juga i bure. Iskustvo je tu, glavno je da su svježe  namirnice. Friška riba, pa makar i najjeftinija, vrijedi više nego bilo koje  meso, kazao je Damir Debelić koji kuha za posadu broda Četiri zvonika  Rapske plovidbe.
Jučer je za Zadrane spremio domaći rapski brudet od tune i brancina  po receptu koji se već generacijama nasljeđuje u njegovoj obitelji.
Pripetavanje brodskih kuhara su organizirali Tankerska plovidba i  Županijska lučka uprava, a osim spomenutih, sudjelovali su još i Jadrolinija i Jadroplov.
Za Tankersku plovidbu je kuhao Marinko Modrić, koji je 40 godina radio kao kuhar, a jučer je pokupio simpatije svih posjetitelja, ali ne samo  zbog odlične gregade, već zbog veselog duha.
Marinko je u rodu s najboljim nogometašem svijeta, iz istog su dvora,  kaže. A izgleda da put iz tog dvora vodi prema raznim kutovims svijeta  pa je tako Marinko 40 godina radio kao kuhar i to na Jugoliniji, u splitskom Globtiku, na "Talijanima", "Belgijancima" i "Francuzima", a 10 godina je radio u Kongu. Naučio je i pričati kongoanski, što je i pred svima  demonstrirao.
– Ponosan sam na mog Luku, plakao sam kad je nagradu dobio. Doći  će i on jednog dana na moju gregadu. Ponosan sam i na svoju djecu, blizanci Šime i Ana rade u Pomorskoj policiji, a kćer Ivana ima četvero djece i kuharica je. Tako da su od mene naslijedili i kuharstvo i pomorstvo. A  imam i super ženu, Ruža moja, moj cvit, govori Marinko dok poslužuje  gregadu.
Sve je prošao, ali ovo mu je bio prvi ovakav događaj i, kako kaže,  uživao je.
– Jako mi je lipo, uživam kad vidim dobre ljude, upoznajem drage kolege, a samo kuharstvo obožavam. Volim ga više od motike, kazao je Marinko.
Do njega su, također gregadu, kuhala dva mlada kuhara amatera, Kristijan Kotlar i Toni Jurjević iz Županijske lučke uprave Zadar.
– Mi smo ovdje jedini kuhari amateri, inače kuhamo samo doma, ali  odvažili smo se kuhati uz profesionalne kuhare kako bismo predstavili  Županijsku lučku upravu Zadar. Susjedni kuhar ima više godina staža,  nego što smo mi imamo godina života. 'Prepisivali' smo malo od njega  dok smo kuhali, ali šarm njegov nismo uspjeli prepisati, kazao je Kotlar.
U ribi, vinu i dobrom društvu uživali su brojni Zadrani iz pomorskog,  glumačkog i političkog života.
– Prvo, sama činjenica što se Dani pomorstva i duge plovidbe odvijaju  baš u Zadru budi, sigurna sam, u svima nama jedan poseban sentiš. A  osim toga, brodskim kuharima apsolutno vjerujem. Zahvaljujući njima  naši pomorci lakše podnose udaljenost od doma, a kuhari ih sa domaćim jelima barem nakratko vrate njihovim kućama, kazala je glumica  Tamara Šoletić koja je s kolegicom Gabrijelom Meštrović Maštruko  uživala u ovom lijepom događaju.
Za brodsko kuhanje ribu su osigurale tvrtke Cromaris i Pelagos. Sve je  koordinirao zadarski kuhar Renato Kraljev, program je vodio Vladimir  Šetka, a za glazbeni ugođaj bila je zadužena pjevačica Nera Gojanović.