Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nagrađena posada koja je po orkanskom jugu prevezla životno ugroženu 18-godišnjakinju iz Kali do Zadra

06.12.2018. 21:08
Nagrađena posada koja je po orkanskom jugu prevezla životno ugroženu 18-godišnjakinju iz Kali do Zadra


U zadarskom Arsenalu večeras je održana svečana akademija i dodjela nagrada najzaslužnijima za rad i razvoj pomorstva u Hrvatskoj, a sve u sklopu Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe 2018. koji se ovih dana odvijaju u Zadru.
Na dodjeli je bio i resorni ministar Oleg Butković koji je istaknuo Zadar kao pomorsko, lučko i tranzitno središte.
Među nagrađenim našlo se i nekoliko Zadrana, među kojima su se istaknuli Mario Kalmeta i Vedran Lovrin, posada brodice Lučke kapetanije Zadar RH 10 ZD, koji su dobili nagradu za traganje i spašavanje na moru. Riječ je o hitnom medicinskom prijevozu životno ugrožene djevojke iz Kali tijekom orkanskog juga.
– Tog dana smo isplovili iako je bilo orkansko jugo, ali nismo osjećali strah. Hvala Bogu sve je dobro završilo i čuli smo da je i pacijentica bolje, rekao nam je kratko Kalmeta dodavši kako su jako ponosni na nagradu.
Za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva nagrađeni su tvrtka Marine Kaštela d. o. o., brodogradilište Dalmont d. o. o. te kap. Ivan Pavlović. Za doprinos u zaštiti morskog okoliša i unutarnjih voda kap. Dolores Brenko Škerjanc. Za traganje i spašavanje na moru posada brodice Lučke kapetanije Senj RH 3 SE “Nehaj”.
Za doprinos u promicanju pomorske kulture nagradu je dobio Neven Jerković, a za doprinos u promicanju razvoja unutarnje plovidbe Željko Milković. Za unaprjeđenje pomorske znanosti i obrazovanja Pomorski fakultet u Rijeci. Za doprinos u izradi pomorskog zakonodavstva nagrade su dobili: dr. sc. Petar Kragić, dr. sc. Vesna Skorupan Wolf, dr. sc. Adriana Vincenci Padovan, dr. sc. Doroteja Ćorić, dr. sc. Igor Via, Dijana Jerolimov, dr. sc. Gordan Stanković, Zdravko Kačić, Martina Banković, Andro Vidjak, dr. sc. Ranko Petrinović.
Nagradu za pojedince koji su doprinijeli razvoju i ugledu pomorstva u zemlji i svijetu dobili su Jadran Marinković te dr. sc. Jakov Karmelić.
Nagrađeni su i umirovljenici: Davor Vidan, lučki kapetan, Lučka kapetanija Split, Ivo Matković, lučki kapetan, Lučka kapetanija Ploče, Milivoj Andrak, Lučka kapetanija Rijeka, Đorđij Viskiću, Lučka kapetanija Ploče, Zvonko Jevščeko, Lučka kapetanija Zadar, Igor Budiša, Lučka kapetanija Split.