Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

REVIZIJA U VODOVODU Dukić: Prijave protiv Mateka su neutemeljene

06.12.2018. 11:29
REVIZIJA U  VODOVODU Dukić: Prijave  protiv Mateka su  neutemeljene


U prijavama Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje  korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-u), Ministarstvu finanija, Poreznoj upravi, načelniku zadarske policije i predsjedniku Županijskog suda protiv direktora Vodovoda Tomislava Mateka djelatnici su  naglasili kako prijave šalju "na znanje Gradu Zadru i na ruke gradonačelnika Branka Dukića".
Podsjetimo, u njima Mateka prijavljuju zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti i to za tri navodna djela. Jedno je za dug Odvodnje  od 4,5 milijuna kuna za koje Mateka terete da je "otpisao dugovanje Odvodnji d.o.o. Zadar, nije sproveo račun za naplatu te izmijenio vodomjer  Odvodnji d.o.o. Zadar kako bi sakrio ovu nezakonitu radnju". U prijavi  su dostavljeni i precizni podaci o lokaciji ovog vodomjera i godini nastanka duga, no direktor Odvodnje Grgo Peronja za naš je list nedavno  porekao taj dug.


"Svako malo nešto iskače"
Drugo djelo za koje su prijavili Mateka je kupovina službenog vozila  na leasing na način da je to učinio "za veći novčani iznos od odobrenog  od strane Nadzornog odbora tvrtke koji odbor mu je dao jasnu odredbu  da  novčani iznos smije biti do 200.000,00 kuna". A treća prijava odnosi  na navodno izbjegavanje plaćanja PDV-a, odnosno "nepravilnosti u radu i kršenja Zakona o novčanom poslovanju".
S obzirom da su nam u nadležnim institucijama potvrdili kako će temeljem ovih prijava biti pokrenuti izvidi, gradonačelnika Dukića pitali  smo za komentar optužbi protiv direktora Vodovoda. On, pak, kaže kako  su u Vodovod poslali reviziju, ali se pokazalo da su prijave protiv Mateka  neutemeljene.
– Bila je interna kontrola u Vodovodu vezano za automobil te smo  napravili zapisnik koji govori da je bilo sve u redu. Sve ostalo neka rade institucije, kazao nam je Dukić.
Na pitanje o dugu gradske tvrtke Odvodnja za koji njen direktor kaže  kako je riječ o kvaru, a ne o stvarnoj potrošnji, odgovara:
– To neka se provjeri, svako malo nešto iskače, svako malo netko nešto  govori, a ništa utemeljeno, poručuje gradonačelnik.


"Izbjegavaju plaćanje PDV-a"  
Nakon izvida Policijske uprave zadarske znat će se jesu li prijave djelatnika bile utemeljene, a prije svega što će o ovom sluičaju reći Ministarstvo financija i Porezna uprava. Njima su upućene prijave također s  preciznim brojkama koje se odnose na račune građana te su Ministarstvu dostavljeni podaci o tome kako Vodovod d.o.o. Zadar posjeduje na  svom računu pretplatu od oko 2.000.000 kuna koju su uplatili građani za  vodu, a o istoj uplati građani nisu dobili račun, kao ni neku drugu obavijest da su u pretplati. U prijavi se time sugerira da direktor Tomislav Matek " svjesno krši Zakon o novčanom poslovanju".
Bit će zanimljivo pratiti kako će se Ministarstvo očitovati na dio prijave  koji se odnosi na način slanja računa, budući da se u njoj navodi kako  Vodovod na velikoj većini svojeg područja račune šalje dvomjesečno  umjesto mjesečno i time izbjegava urednu uplatu PDV-a do svakog 15. u  mjesecu.
Direktor Matek već se izjasnio o ovoj prijavi poručujući da iza nje stoje  "neradnici koji imaju dosta slobodnog vremena i bave se glupostima  umjesto da se bave svojim poslom".