Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

TRADICIONALNI SAJAM Čips od smokve, med s brokulom, personalizirane kuglice, …

06.12.2018. 14:00
TRADICIONALNI SAJAM Čips od smokve, med s brokulom, personalizirane kuglice, …


Današnje prohladno i kišno prijepodne nije spriječilo sudionike još jednog u nizu sajma zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira  “Dani sunca” da se okupe na Narodnom trgu i Zadranima i njihovim gostima ponude plodove svojih vrijednih ruku.
Pedeseto izdanje sajma u organizaciji udruge „Eko-Zadar“ održava se u sklopu manifestacije “Advent u Zadru”, a trajat će do 8. prosinca, od 8 do 20 sati. Pored devet sudionika, i tri će udruge provesti svoje  dobrotvorne aktivnosti na dva  Štanda dobre volje.
Pod motom “Živjeti dobro“ na sajmu će se tri dana predstavljati proizvođač meda Antičević Zeleni med koji uz med donosi i proizvode od ljekovitog  bilja, tu je i već svima dobro poznata Dragica Nekić ispred PTO Nekić iz Biograda na Moru  s prirodnom kozmetikom, Kamen dizajn iz Preka nudi brojne uporabne i dekorativne predmete među kojima su najpopularnije personalizirane kuglice s imenima, zatim suveniri i nakit od bračkog kamena. Suhe smokve i delicije od suhih smokava tradicionalno nudi OPG Eugen Novaković iz Posedarja, a proizvode od bobičastog voća Bokun d.o.o. iz Splita. OPG CD Raspović iz Zadra sudjeluje s proizvodima od lavande, likerima i džemovima, dok još malo meda i proizvoda od meda  predstavljaju i OPG Slavica Veber iz Slavonskog Broda i OPG Mladen  Jezidžić iz  Zadra.
Antičević Zeleni med ponosan je na svoj proizvod “Zeleni med” te zadovoljan što je u javnosti prepoznata njegova ljekovitost.
– Zeleni med je zapravo bagremov med s brokulom, matičnom mliječi, bezalkoholnim propolisom i mladom pšenicom. Dobar je za jačanje imuniteta, spriječava kašalj, bronhitis, astmu, alergije, anemiju, gastritis, stres, podiže energiju, a preporučuje se i kod svih kroničnih oboljenja za brži oporavak od bolesti!, kazao je Dražen Antičević dodavši kako su ga Zadrani prepoznali, često ga kupuju i hvale, a osim njega u vrećicama s kojima odlaze sa sajma često se nađe i sirup od zelene aloje.
Dragica Nekić iz PTO Nekić miljenica je Zadrana kada je u pitanju prirodna kozmetika. Kaže kako joj je drago da ljudi posjećuju ovaj sajam jer predstavlja vrhunsku kvalitetu domaćeg proizvoda naših ljudi. Najtraženiji proizvodi na njenom štandu su nevenova i gavezova krema, melem i ulje gospine trave, a u pripremi je i nešto novo.
– Planiram napraviti nešto malo drugačije, ulje za masažu i anticelulitno ulje. No, to je tek u začetku, kazala je.
OPG Eugen Novaković iz Posedarja nudi rapsodiju proizvoda od smokava. Nema toga što na njegovom štandu nećete pronaći, od smokvenjaka do rakije.
-Ja ovo što radim jako volim, sve je moje, domaće, volim reći da je prozvedeno od sunca, mora, kamena i ljubavi. Zadrani su inače zainteresirani za naše proizvode, međutim danas nas vrijeme nije poslužilo pa je i posjećenost bila manja. No, vjerujem da će preostala dva dana biti bolje, kazao je dodavši kako je sudionicima, unatoč vremenu, ovo uvijek prilika da predstave svoje proizvode, kako stare tako i one najnovije.
– Pored tradicionalnih proizvoda od smokve (smokvenjaci, kolači i valjušci od smokava s kokosom, orasima i medom), mladog maslinovog ulja te rakije od divlje trešnje, novitet OPG-a Eugen Novaković je čips od smokve koji je oduševio sve koji su ga probali, kazao je Novaković dodavši kako je teško za izraditi, ali se isplati svaki trud.
Na dva „Štanda dobre volje“ sudjeluju Udruga za autizam Zadar čiji  su volonteri izložili rukotvorine koje su na radionicama izradili članovi udruge pod vodstvom radnih i likovnih terapeuta, zatim Udruga odgajatelja Maraške koji se predstavila s rukotvorinama svojih članova kao i Udruga osoba oštećena sluha Zadar.