Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prehlada, kap koja prelije – nos!

09.12.2019. 18:30


 
Jedna gadna prehlada ne bi bila toliko naporna da nije savjeta naših prijatelja.« Kin Hubbard.
I stvarno, čim u javnosti dva puta kihneš, ili još gore počiniš još veću grešku i maramicom obrišeš nos, počinje invazija savjeta kako liječiti prehladu, kojih ima više nego samih virusa prehlade koji su glavni protagonisti ovog godišnjeg doba. A kada je riječ o prehladi, radi se o oko 200 vrsta virusa!
Savjeti su u nemjerljivo većem broju. Kapula, češnjak, ležati, ne ležati, krila od mačke, batak od zmije, zubalo čudnovatog kljunaša sitno samljeveno… Začudo, ovaj prvi dio koliko god može vrijeđati nos čak i kada je začepljen od prehlade, zaista funkcionira… Ostalo se svodi na viceve tipa: »Doktore, rekli ste da za prehladu popijem čašicu vrućeg konjaka i vruću kadu. E pa kadu sam uspio popiti samo do pola!« A onda još i evergrini o muškarcima i prehladi:«Gledaju na televiziji Ekstremno preživljavanje u pustinji i na Antartiku – a na prvi znak prehlade, slabašnim glasom diktiraju oporuku. »E pa kada mene obuzme prehlada, uz svo curenje nosa, kašalj, bolove i na dijelovima tijela za koje nisam ni znala da postoje – bome i meni oporuka prosviri kroz misli. Bit će da sam muško!!!
Nekako pomaže možda točno znati što se događa. Jer kada bi čovjek bez ikakvog predznanja završio brzinski u samo jednom danu, tako sav jadan i prožvakan i kada ne bi znali da je prolazno i bezopasno kod zdravih ljudi, prehlada zaista djeluje katastrofično.
Zato znanje i je moć. Virusi, a ne bakterije izazivaju prehladu. Prema tome ništa od antibiotika. Oni se samo s bakterijama efikasno obračunavaju. Kod prehlade se koriste samo ako ste imali pegulu da se nešto zakompliciralo, pa zbog smanjenog imuniteta dobijete i upalu sinusa ili bronhitis.
Ti virusi, napadaju gornje dišne puteve. Sluznicu nosa i grla. Neprestano curenje iz nosa po samoj logici stvari upućuje na to da treba nadoknaditi ono što je izgubljeno – vodu. To nam je nekako savršeno jasno ljeti kada se znojimo, no začudo 200 puta obrisani nos, nas ne inspirira na istu akciju. A to je piti, puno, puno tekućine! Osim što će nam nadoknaditi izgubljeno, ujedno i vlaži sluzokožu zahvaćenu prehladom. Osim toga tijelo se brani od virusa i bakterija povišenom temperaturom. To je efikasna obrana, jer te bagudine ne vole višu temperaturu. Zato je i ne treba snižavati ukoliko nije iznad 38 stupnjeva. No to izaziva dehidraciju, a zbog toga, pogađate, treba piti puno tekućine!
Tekućina koju pijemo može biti ljekovita, a pomoć može stići i iz naše kuhinje. Ne moramo imati baš biljnu apoteku doma da bi se obračunali sa prehladom. Origano koji koristimo za pizzu, postaje lijek, baš kao i začini: đumbir, muškatni oraščić, majčina dušica, cimet, kadulja, lavanda, ružmarin, menta…
Čaj od cvjetova bazge je savršeni izbor u liječenju prehlade, gripe, bronhitisa, kašlja, početne upale pluća, astme i teškog disanja. Pomaže kod iskašljavanja i izaziva znojenje, što znači da se mogu koristiti protiv povišene temperature. Pri tom izbacuju toksine iz organizma putem znoja. Praktički prirodni aspirin. Uz bazgu kao čaj sa vrlo sličnim svojstvima se koristi i končara (Filipendula vulgaris). Pa vrbova kora protiv bolova i za spuštanje temperature. Za kašalj imamo sirup vrhova jela, bora i trputca, čaj od sljeza, kadulje, divizme.
Kopriva za jačanje cijelog organizma. Divlji šipak, prepun vitamina C. Općenito sve ono što jača organizam. Jer virus prehlade, kada jednom uđe u organizam, ne može biti izbačen van. Samo pobijeđen snagom iznutra.
Upravo zato, oni prehrambeni savjeti koji zvuče kao vještičin lonac koji lagano krčka na vatrici i nisu baš toliko smiješni.
Domaćeg pivca, kapule i češnjaka puni su spojeva koji su prirodni antibiotici i pojačavaju imunološki sustav, maslinovog ulja sa svojim polifenolima koji su protuupalni, sve vrste paprika pune vitamina C od klasične do feferončića, kupus koji čisti organizam od toksina, svo narančasto i crveno povrće s beta karotenima kao što su tikva, mrkve, batat, pomidori, krumpir domaći sa svojim selenom, zeleno lisnato povrće… Hrana nam zaista može biti odličan saveznik ako se prehlada urotila protiv nas. A kako je u takvom stanju u koje nas reducira prehlada kada iz fizički krutog organizma postanemo polu-tekući (curi nos, cure oči, kišeš, kašljući izbacuješ sluz, istječe bome i strpljenje, ukratko razlijevamo se na sve strane) Oblik u kojem uopće uspijevamo nešto pojesti je upravo tekući. Pa nam sve navedeno od hrane, skuhano u obliku juhe, najbolje odgovara.
I za kraj zvijezda u puno toga-med!!! Njega se doduše sjetimo najčešće baš u ovakvim trenucima, i puno ljudi izjavljuje – ja med koristim samo kada sam prehlađen.
Šteta. Jer namirnica koja se možda zaista najviše približava opisu ambrozije bogova, bi zaista mogao biti med. Za početak kada se kaže da se ne kvari i da nema rok upotrebe, to je doslovno! Med nađen u grobnicama egipatskih faraona, star 3000 godina, je analiziran, i proglašen potpuno jestivim! Med pokazuje antimikrobno djelovanje zbog toga što sadrži: vodikov-peroksid (H2O2), neperoksidnih sastavnica biljnog podrijetla, ima niski pH (3,2 – 6,5), flavonoide, aromatske kiseline, aktivne enzime (dijastaze i invertaze)…Praktički, u Egiptu su ga koristili i za balzamiranje. Pa ako tako djeluje na tkiva, nije teško zaključiti zašto je dobar za naše tijelo u jeku prehlade.. I ako cijeloj ovoj vojsci saveznika protiv prehlade dodamo i čokoladu, jer je puna cinka a on je moćno oružje protiv virusa, moglo bi se reći da prehlada možda i je naporna, no terapija je skroz ukusna i slatka.