Učenici iz Preradovića »zaronili« u podvodnu baštinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U MPCA-u na blagdan zaštitnika pomoraca - i podmoraca
Dan otvorenih vrata organiziramo upravo na Dan svetog Nikole, jer je on zaštitnik pomoraca i, kako mi volimo reći, podmoraca, kao i zbog crkve koja nosi njegovo ime, kaže Roko Surić iz Odjela za prezentaciju podvodne baštine MCPA-a koji je učenike proveo kroz nekadašnju crkvu sv. Nikole i odgovarao na sva njihova pitanja
Marin GOSPIĆ
Sa zanimanjem i oduševljenjem se promatralo što je to krilo podmorje

Već tradicionalno za blagdan Svetog Nikole Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru otvorio je svoja vrata za sve zainteresirane posjetitelje.
Tako su se jučer građani mogli upoznati s radom ove zadarske javne ustanove čija je glavna zadaća očuvanje i promoviranje podvodne kulturne baštine Hrvatske, Sredozemlja i Europe, te provođenje međunarodnih aktivnosti na istraživanju, konzerviranju i restauriranju podvodnih arheoloških nalaza.

Obilazak Galerije

Svim posjetiteljima vrata MCPA-a bila su jučer otvorena u vremenu 9 do 13 sati, tijekom kojeg su mogli obići nekadašnju crkvu sv. Nikole, zanimljivi primjerak arhitekture 18. stoljeća, koja je jedno vrijeme korištena i kao vojna bolnica.
Među prvim posjetiteljima MCPA-a bili su učenici iz Osnovne škole Petra Preradovića koji su sa zanimanjem slušali izlaganje o bogatoj prošlosti ovog kompleksa od strane stručnog osoblja MCPA Zadar. Djeca iz 2b i 4a razreda ove zadarske škole bila su oduševljena svime što su mogli vidjeti u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju.
- Na Danu otvorenih vrata Centra bili smo i prošle godine, te smo se uvjerili kako je ovakav vid nastave učenicima jako zanimljiv, znatiželjni su i puni pitanja, pa vjerujem da će im nešto od onoga što su danas vidjeli ostati u pamćenju, kaže učitelj razredne nastave Branko Čolak. Osim crkve sv. Nikole mališani iz Preradovića obišli su i Galeriju podvodne arheologije i uz vodstvo podvodnih arheologa razgledali tamošnji zanimljiv postav, odnosno izložbu »Hrvatska podvodna baština«.
- Neki učenici su već bili ovdje, a većini je prvi put. Učenicima se jako sviđa sve što ovdje mogu vidjeti, posebno jer je vezano uz podmorje, kaže učiteljica Martina Skroče.
- Dan otvorenih vrata organiziramo upravo na Dan svetog Nikole, jer je on zaštitnik pomoraca i, kako mi volimo reći, podmoraca, kao i zbog crkve koja nosi njegovo ime, kaže Roko Surić iz Odjela za prezentaciju podvodne baštine MCPA-a koji je učenike proveo kroz nekadašnju crkvu sv. Nikole i odgovarao na sva njihova pitanja.

Doniranje predmeta

Posebnost ovogodišnje manifestacije, doznajemo još od Roka Surića, je u tome što je za sve posjetitelje organiziran i obilazak specijalizirane konzervatorsko-restauratorske radionice u kojoj će im se približiti rad na keramičkom, metalnom i organskom arheološkom materijalu iz mora.
Također, i ove godine građanima se omogućuje da MCPA-u doniraju predmete vezane uz podvodnu kulturnu baštinu ili pomorsku tradiciju koje imaju kod kuće. Naime, nakon što se prošlogodišnja inicijativa doniranja arheoloških predmeta pokazala jako uspješnom, nastavljena je ove godine.
- Mnogi su građani na razne načine došli u posjed podvodnih predmeta poput amfora, sidra i sl., a kod kuće im propadaju jer nisu prošli postupak restauracije i konzervacije. Osim što će se pronađeni predmeti tako sačuvati od propadanja, donirani predmeti dobivaju svoju priču koju u Galeriji podvodne arheologije pričaju sadašnjim i budućim posjetiteljima, kaže Surić, te navodi kako su prošle godine na Dan otvorenih vrata građani donosili u MCPA neke od podmorskih predmeta, među kojima se posebno istaknuo protuavionski top iz Drugog svjetskog rata kojeg je jedan građanin pronašao, a koji potječe s jednog potopljenog broda kraj Vira. I gospođa iz Kali donirala je Centru jednu vrijednu amforu koju je čuvala kod kuće.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno