Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Udruga »Vinum« ocijenila jela i pića u ponudi adventskih kućica

06.12.2019. 17:15


Treću godinu zaredom u Advent u Zadru uključila se zadarska Udruga ljubitelja vina »Vinum«. I ove godine članovi »Vinuma« su ocjenjivali jela i pića koja su u ponudi adventskih kućica.
Zadatak im u srijedu navečer nije bio nimalo lak i to iz dva razloga. Prvi je što je ove godine na adventskim trgovima rekordan broj kućica, čak 25, po su degustacija ponude i sam višesatni obilazak fizički zahtjevan posao. Drugi je razlog to što je ugostiteljska ponuda i jela i pića sve kvalitetnija, svaki od kuhara priča svoju gastronomsku priču, recepture za kuhana vina ili ginove su na više kućica razvijene gotovo do savršenstva, a inače je asortiman svega što su nudi širok, raznolik i atraktivan.
Zato se ekipa iz »Vinuma« ove godine podijelila u dvije grupe, odnosno dva žirija s po pet članova. U gastro žiriju su bili poznati zadarski kuhari: Renato Kraljev, Marko Perić, Mario Arbanas, te Robert Plohl i Branko Kraljev. U žiriju za ocjenjivanje pića odnosno eno žiriju su bili somelijeri Manuela Plohl, tajnica i osnivačica »Vinuma«, Ivan Stiblik, organizator zadarskog vinskog festivala, Filip Erceg, predsjednik »Vinuma« i Sanja Bubičić, te Matko Bačinić. Ove godine su se i hrana i piće ocjenjivali u nekoliko kategorija, a evo rezultata:
Najbolju ponudu pića na zadarskom Adventa imaju ove kućice: 1. Mala kućica (izvrsna i kvalitetna ponuda alkoholnih i bezalkoholnih pića), dvije vrste kuhanih vina, topli koktel od pelinkovca; 2. Ox & La Baia (odlična ponuda alkoholnih i bezalkoholnih pića, dobra ponuda koktela, odličan koktel New York sour; 3. Hedonist (whiskey corner sa sedam različitih whiskeya, vrlo dobra ponuda alkoholnih i bezalkoholnih pića, kvalitetan rum punč). Najbolja kuhana vina su ovim kućicama: 1. Mistletoe – 100/100 bodova, 2. Konoba Nikol – 92/100 bodova, 3. Kiara – 83/100 bodova.
Najugodnije iznenađenje zadarskog Adventa je kućica Viking 2 koja ima kvalitetna ponudu alkoholnih i bezalkoholnih pića i jela, te vrhunske kuhane ginove.
Nakon zbrajanja bodova na adventskoj su pozornici proglašeni pobjednici i podijeljene diplome najboljima koji su osvojili i vrijedne nagrade sponzora ocjenjivanja, hotelskih kuća »Ilirija«, »Falkensteiner« i »Turisthotel« te organizatora manifestacije Turističke zajednice grada Zadra.


Najbolje slano i slatko
Najbolja slana jela su: 1. Mala kućica – tri vrste fažola, 2. Unusual Winter House – sporo kuhane juneće obrazine u sendviču, 3. Ox & La Baia – sarma
Najbolje fast food jelo zadarskog Adventa je: 1. Unusual Winter House – Snow burger; 2. Viking 2 – Bosanski hot dog; 3. Gourmet Kalelarga – Okruglice od bakalara
Najbolje slatko jelo zadarskog Adventa imaju: 1. Plan B – Fritule; 2. Viking 2 – Germknedla; 3. Unusual Winter House – Kolač od čokolade.