Za jačanje industrije ljekovitog bilja 350.000 eura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
STRONGER - projekt koji je ujedinio prerađivače ljekovitog bilja
Unatoč prirodnom bogatstvu uzgoj, prikupljanje i prerada ljekovitog bilja nijsu dovoljno razvijeni i organizirani, ali s projektom STRONGER Ustanove INOVAcija, prerađivači su znatno unaprijedili svoje poslovanje
Zadarska županija može se pohvaliti velikom biljnom raznovrsnošću

Zbog svog geografskog položaja, kao i različitih klimatskih uvjeta, Zadarska županija može se pohvaliti velikom biljnom i životinjskom raznovrsnošću. Od predjela Like i Velebita pa sve do udaljenih otoka, u našoj regiji možemo doživjeti kontinentalnu i planinsku klimu kao i izrazito mediteransku. U takvim uvjetima žitelji naše županije mogu uživati u brojnim blagodatima pa tako i u raznolikosti biljnog svijeta.
Samoniklo ljekovito bilje pronalazimo od planinskih masiva, preko Ravnih kotara i naših otoka. No, unatoč prirodnom bogatstvu uzgoj, prikupljanje i prerada ljekovitog bilja nisu dovoljno razvijeni i organizirani.
Projekt »Zajedno jači - Razvoj proizvoda i internacionalizacija - STRONGER« započeo je s provedbom 1. studenoga 2017. godine. Financiran je iz prekograničnog programa Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Nositelj projekta je CTR doo - Razvojna agencija Brodsko-posavske županije. Partneri na projektu su Asocijacija poslovnih žena Crne Gore i Udruženje poslovnih žena u BiH, dok s hrvatske strane, uz Ustanovu INOVAcija, sudjeluje i Sveučilište u Zadru.
Glavni cilj projekta je osnažiti organizacije koje podržavaju poslovanje i istraživačke institucije koje pružaju podršku i savjetodavne usluge za kvalitetniji pristup tržištu malih i srednjih poduzeća iz područja prerađivačke industrije ljekovitog bilja. Projektom se osnovao i prvi prekogranični klaster potpomognut grupnom e-platformom za poslovnu suradnju (po modelu B2B), e-učenje i funkcionalna potpora radu klastera. Osim navedenih ostvarenih ciljeva projektom su se i privatno povezali brojni uzgajivači i prerađivači ljekovitog bilja. Upravo njihovo prijateljstvo omogućava im zajednički nastup na tržištu, razmjenu ideja i znanja, kao i novih iskustava, bilo na polju njihovog rada bilo u izazovima zahtjevnog tržišta. Projektom se uspješno aktivirao ovaj mikro sektor u sve tri zemlje, čime se inicirala suradnja koja je javna i transparentna.
Projekt je započeo 1. studenog 2017. godine, a predviđeno trajanje je 27 mjeseci. Ukupna vrijednost iznosi 979.310,00 eura, od čega Ustanovi INOVAcija pripada 182.983,00 eura, a UNIZD-u 158.059,95 eura. Programom se osiguralo 85% bespovratnih sredstava.
U Zadru, 13. prosinca organizira se konferencija i panel rasprava gdje će se zadarskoj javnosti pobliže približiti sam projekt i njegovi ciljevi. Također javnost će ovim putem biti upoznata i s blagodatima ljekovitog bilja.

CILJ PROJEKTA

Glavni cilj projekta je osnažiti organizacije koje podržavaju poslovanje i istraživačke institucije koje pružaju podršku i savjetodavne usluge za kvalitetniji pristup tržištu malih i srednjih poduzeća iz područja prerađivačke industrije ljekovitog bilja

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)