Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

DUG JAVNIH DAVANJA Državna komisija srušila javni natječaj Lučke uprave Zadar

06.12.2020. 08:24


Lučkoj upravi Zadar (LUZ) zapeo je dio obimnog projekta "Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar- Poluotok", tako da će morati ponoviti javni natječaj za uslugu vanjske provedbe projekta, odlučila je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Komisija je usvojila žalbu tvrtke Moneo savjetovanje d.o.o. iz Rijeke na odluku LUZ-a o odabiru ponude zajedničkog ponuditelja, drugih dviju riječkih tvrtki, Sensum d.o.o. i Logoteam d.o.o., kao ekonomski najpovoljnije te je predmet vratila naručitelju na ponovno postupanje.
Od ukupno osam ponuda Sensum i Logoteam ponudili su posao izvesti za 334.912,50 kuna, a ponuda Moneo savjetovanja s 477.652,50 kuna bila je među skupljima.


Naknadno podmirili dug
Moneo savjetovanje se žalilo po dvije osnove, na to da je Sensum imao dug javnih davanja i da odabrana zajednica ponuditelja nije dokazala nepostojanje ekonomske i financijske sposobnosti. Prvi od tih razloga je i prihvaćen.
Moneo savjetovanje je u svojoj žalbi upozorio kako je iz podataka Porezne uprave vidljivo da je tvrtki Sensum na dan 9. rujna 2020. evidentiran dug javnih davanja u iznosu od 15.358,61 kuna. Objašnjavajući razloge zbog kojih nije odbilo ponudu ovih dviju tvrtki Lučka uprava Zadar je navela kako je zajednica ovih ponuditelja dostavila Potvrdu Porezne uprave od 26. kolovoza 2020. iz koje proizlazi da Sensum nema duga po osnovi javnih davanja o kojima evidenciju vodi Porezna uprava, a predmetna Potvrda nije starija od dana početka postupka javne nabave te time udovoljava kriteriju iz Pravilnika.
– Iz samog pojašnjenja ponude i dostavljene Potvrde od 25. rujna 2020. jasno proizlazi da je Sensum imao dug povezan s korištenjem mjera za potporu poduzetnicima uslijed pandemije bolesti covid-19, ali koji dug je podmirio 11. rujna 2020. Stoga zaključujemo da je riječ o dugu koji je bio posljedica odgode plaćanja radi korištenja mjera za potporu poduzetnicima, a koji je podmiren nakon dospijeća te stoga nije bilo mjesta za isključenje zajednice ponuditelja. Odabrana zajednica ponuditelja je istaknula da je dostavom Potvrda Porezne uprave s datumima 26. kolovoza, 14. rujna i 25. rujna koje se u odnose na Sensum, u cijelosti dokazala kako je za vrijeme trajanja postupka nabave ispunila obveze plaćanja dospjelih poreznih obveza te kako redovito podmiruje svoje porezne obveze, ističu iz LUZ-a.


Dokazi o solventnosti
Međutim, Komisija je u svojem obrazloženju navela kako Zakon nalaže da je naručitelj dužan iz postupka javne nabave isključiti gospodarski subjekt koji nije ispunio svoje obveze koje se odnose na plaćanje dospjelih poreznih obveza i dospjelih obveza s osnova doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Stoga su usvojili žalbu po ovoj osnovi.
Moneo savjetovanje se također žalilo na nepostojanje dokaza ekonomske i financijske sposobnosti Sensuma i Logoteama. LUZ je u odgovoru na žalbu naveo kako su ponuditelji bili dužni dokazati da nisu bili u blokadi računa dulje od 30 dana u razdoblju između 8. ožujka i 8. rujna 2020.
– Dostavljena su nam dva dokumenta, dokaz o solventnosti Raiffeisen banke na dan 2. listopada 2020. da Sensum nije bio blokiran zadnjih šest mjeseci, te dokaz o solventnosti Privredne banke Zagreb na dan 1. listopada 2020. da Logoteam nije bio u blokadi zadnjih šest mjeseci, pojašnjavaju u Lučkoj upravi Zadar, a čije navode je Komisija prihvatila ističući kako su članovi zajednice ponuditelja na osnovu dostavljenih dokaza dokazali da posjeduju traženu ekonomsku i financijsku sposobnost u opisanom segmentu.
S obzirom na prihvaćanje žalbe Moneo savjetovanju je odobrena naknada troškova žalbenog postupka u ukupnom iznosu od 10 tisuća kuna.
Protiv ovoga Rješenja Komisije nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske.




Butković: Ima dovoljno vremena za potrošiti EU novac
O rušenju ovog javnog natječaja novinari su pitali ministra mora Olega Butkovića za njegovog boravka u petak u Zadru. Na pitanje hoće li rušenje natječaja utjecati na dinamiku provedbe ovog projekta izrazio je uvjerenje kako to neće ugroziti rok jer se milijuni iz EU fondova za zadarsku rivu mogu potrošiti do 2023. godine.


Projekt vrijedan 67,5 milijuna kuna
Ovaj javni natječaj dio je velikog projekta za koji su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Lučka uprava Zadar potpisali ugovor o sanaciji i uređenju obalnog zida zadarske rive – Obale kralja Petra Krešimira IV. Rekonstrukcija i izgradnja obuhvaćaju obalni zid i gat na rivi, ali radovi će se izvoditi i na zaobalnom dijelu Liburnske obale u dužini od oko 600 metara, s početkom kod gradskog mosta, završetkom kod zgrade nekadašnjeg hotela "Beograd" te u punoj širini predmetne čestice (oko pet metara).
Ukupna vrijednost cijelog projekta je 67.489.388,11 kuna. Procijenjeni iznos financiranja iz sredstava EU fondova je 85 posto, dok 15 posto financira Vlada Republike Hrvatske. Radovi bi trebali početi u ožujku 2021. godine, te bi trajali 27 mjeseci.


Zakon nalaže da je naručitelj dužan iz postupka javne nabave isključiti gospodarski subjekt koji nije ispunio svoje obveze koje se odnose na plaćanje dospjelih poreznih obveza i dospjelih obveza s osnova doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje
Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave