Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

NADIN 2020. Nikad više nikad boljih vina, bez druženja i publike

06.12.2020. 09:18


Merlot – Karaba, Pošip – Degarra, Plavina – PZ MasVin, Maraština – Fiolić, maslinovo ulje Branka Kutije, popis je šampiona ovogodišnje 12. Degustacije mladih vina u ulja Nadin 2020.
– Ovo je maksimum koji smo manifestacijski mogli napraviti, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zbog covida, a minimum s obzirom na broj uzoraka i kvalitetu mladih vina i ulja pristigilih na ovu našu 12. smotru, kazao je organizator i predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadina Tomislav Glavić otvarajući sasvim neuobičajeno okupljanje u Nadinu pred školom u subotu uz blagdan sv Nikole.


Minimalna proslava za maksimalna vina
Pred svega pet šampiona, nekoliko pokrovitelja i nešto nas novinara, umjesto velebnog slavlja u tradicionalnom šatoru s više stotina uzvanika, i bez degustacije za okupljenje, pa ćemo panelu kušača vjerovati na riječ, dodijeljeni su pehari šampionima. Otpočeli smo minutom šutnje za prijatelja i kolegu Branka Kežmana, predsjednika udruge vinara »Trsek« iz Ludbrega, jednog od sukrivaca da ovu manifestaciju u Nadinu imamo, čovjeka koji je povezao vinare Nadina i Ludbrega, Zadarsku i Varaždinsku županiju i dijelom edukacijski pogurnuo ovdašnje vrsne vinogradare da postanu i vinari.
​Na smotru je pristiglo čak 197 uzoraka vina odnosno najviše do sad, i 81 ulje, približno uobičajenom.
– Stav je struke da su i ulja i vina vrhunske kvalitete. Imamo nešto odbačenih vina i lošijih ulja, ali struka drži da se uz male korekcije gotovo sva vina mogu svrstati u vrhunska. Imamo vina iz svih dijelova Hrvatske, a zadnje tri godine smo i međunarodna smotra, jer nam dolaze kolege iz Hercegovine, uz kolege iz sjevera Hrvatske, Kastavštine, cijele Dalmacije, a imamo ulja od Istre do kompletne Dalmacije. Zbog toga bih zahvalio svim prijateljskim udrugama koje dostavljaju vina na našu manifestaciju i daju nam na značaju i jačaju konkurenciju. Ovo je prva godina u ovih naših 12 da su svi šampioni po ocjenama ovlaštene komisije iz naše županije. To znači da manifestacija ima smisla, daje rezultate, podiže razinu vinarstva. Kao Udruga vinara Nadina zahvaljumo na pomoći Gradu Benkovcu, Zadarskoj županiji, Turističkoj zajednici Ravnih kotara, Obrtničkoj komori Zadarske županije, Gospodarskoj komori Zadarske županije, niza osiguravajućih društava, jer puno je pojedinaca i pravnih osoba pri ruci u podršci organizaciji i osiguranju sredstava za manifestaciju, na čemu im zahvaljujemo, kazao je Tomislav Glavić pred školom, a potom je prozivao jednog po jednog šampiona da unutra preuzme nagradu.


​Osvrt na crna vina
​Od 197 pristiglih uzoraka vina 66 je općih crnih vina, a kraljevali su Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon, kao jednosortna vina ili u raznim kupažama, s čime je ovaj kraj već dokazano šampion u Hrvatskoj i bez srama od bilo koga u svijetu, 25 ih je s 85 i više bodova vrijedilo zlata, a dva – onaj pobjednički Šime Kurtova i drugoplasirani Stjepane Vučemilovića – velikog zlata s preko 90 bodova. Primjetiti je nadmoć Merlota u ovogodišnjim izvedbama, dok se drugi crni kralj Cabernet Sauvignon ostajući zlatan malo povukao. Zasigurno je to pripisati iznimno dobroj sunčanoj pa i sušnoj godini, do rane berbe Merlota, dok je za kasnije berbe Caberneta uplelo nešto kiša. Osim spomenuta tri kralja među općim crnim vinima nije bilo drugih sorti sa zlatom, istina drugih je sorti malo i dostavljeno, a malo ih se i radi. Slijedilo je 31 srebrno vino, te 10 brončanih. Od ostalih sorti bilo je naravno Plavine, vječne nam napojiteljice, posljednjih godina bagatelizirane i zanemarene, čijih se ipak devet uzoraka dostavilo na ocjenjivanje, a šampionska ona PZ MasVina uzela je srebro s 82 boda (inače po bodovima dovoljno za klasificirati vino kao vrhunsko).




​Bijela vina
​Ovdašnji dokazani kraljevi crnih vina posljednjih se godina sve ozbiljnije hvataju malo nam zastupljenih bijelih vina i sa sve više uspjeha. Bijelih je vina dostavljeno 59 a i ovdje je 25 dobilo zlato, no tu su nam žestoko pomogli i uvećali nam manifestaciju kolege iz ostatka Hrvatske. Degarrin Pošip s 87,66 je prednjačio ali je u ovih 25 zlata 20 došlo od Matulja, Ludbrega, Rijeke, Malog Bukovca do Svetog Đurđa. Kad je ovdašnjih samo pet kažimo da su tu još Mario Klanac s Viognerom, pa VInarija Jokić i Davor Čurjurić s Pošipom, odnosno Mate Dušević s kupažom Debita, Maraštine i Ugni Blanca (Trebbiano Toscano). Potom je 22 bijele sa srebrom opet potpomognuti izvana od Podstrane, Ičića, Ludbrega, Kastava do Ljubuškog. Kod domaćih uz Pošip pojavili su se i Chardonnay, Muškat žuti, Grk, Sauvignon Blanc… Tek tamo kod bronce ima nešto Debita.
​Izniman napredak i te kako planiran i potican je prijava čak 17 Maraština, a iznimno je lijepo što su osim šampionske Vinarije Fiolić s 87,33 boda još četiri ocijenjene za zlato.
​Pristiglo je tek jedno voćno vino od višnje iz Slanja i vrijedi zlata (86) bodova, te šest rosea s najboljima od 80 bodova, a ni čak četiri možemo kazati vinska profesionalca i viteza nisu se uspjela dići do zlata, jedva srebra, čemu, moja je osobna tvrdnja, kumuje još uvijek prisutna nesklonost ružicama kod naših ocjenjivača.


Po prvi put – svi su šampioni iz Zadarske županije
U konkurenciji 197 vina iz cijele Hrvatske i Hercegovine najbolje mlado crno vino dostavljeno na degustaciju i ocjenjivanje u Nadinu je Merlot vinarije Karaba iz Pakoštana, ujedno s 90,66 bodova najbolje ocijenjeno vino na smotri, a pehar je preuzeo Šime Kurtov. Šampion bijelih vina je Pošip vinarije Degarra, a pehar je preuzeo Mate Pestić. U Nadinu se posebno ocjenjuje Maraština i Plavina, kao ovdašnje tradicionalne sorte. Šampion Plavina je PZ Maslina i vino, a nagradu je preuzeo Radoslav Bobanović. Šampionsku Maraštinu ima Vinarija Fiolić, a nagradu su preuzeli Mario i Dario Fiolić. Najbolje od 81 maslinovog ulja ima Branko Kutija, a riječ je o mješavini domaćih Oblice i Drobnice.


»Ovo je maksimum koji smo mogli napraviti, zbog covida, a minimum s obzirom na broj uzoraka i kvalitetu mladih vina i ulja pristiglih na ovu našu 12. smotru
Tomislav Glavić