Grad Zadar želi održivo upravljati organskim i plastičnim otpadom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
NETWAP - Hrvatsko - talijanski ekološki projekt
Sukladno cilju projekta važno se suočiti s potencijalnim štetama u okolišu i poboljšati kvalitetu morskog okoliša na odabranim lokacijama programskog područja kroz povećanje razine svijesti u lokalnim zajednicama, jačanje kapaciteta, znanja i vještina te autonomije donošenja odluka, sukladno metodologiji održivog gospodarenja otpadom koja se temelji na inovativnim tehnologijama i postupcima, kazao je Krstičević
Grad ZADAR
Sudionici završne konferencije projekta NETWAP

U Kneževoj palači održana je završna konferencija projekta NETWAP - Mreža inicijativa za sprječavanje i održivo upravljanje otpadom.
Konferenciju je uime gradonačelnika Branka Dukića otvorio pročelnik Upravnog odjela za EU fondove u Gradu Zadru, Ante Ćurković. Pozdravio je sve uzvanike te naglasio važnost ovog projekta za okoliš kazavši kako je to kvalitetna baza za provedbu budućih projekata na temu zaštite okoliša, korištenje suvremenih metoda za očuvanje okoliša i podizanje razine svijesti lokalnih zajednica.
Direktor Čistoće d.o.o. Zadar John Ivan Krstičević pojasnio je ulogu ove tvrtke na projektu.

Ispitivanja mora

- Sukladno cilju projekta važno se suočiti s potencijalnim štetama u okolišu i poboljšati kvalitetu morskog okoliša na odabranim lokacijama programskog područja kroz povećanje razine svijesti u lokalnim zajednicama, jačanje kapaciteta, znanja i vještina te autonomije donošenja odluka, sukladno metodologiji održivog gospodarenja otpadom koja se temelji na inovativnim tehnologijama i postupcima, kazao je Krstičević, dok je Josip Milić, voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata u Gradu Zadru, predstavio aktivnosti i rezultate projekta uz projektni video.
Objasnio je kako se ovim projektom želi razviti model održivog upravljanja organskim i plastičnim otpadom u malim zajednicama, kao i izgraditi mogućnost te povećati svjesnost zainteresiranih ciljnih skupina o zagađenju vode pomoću razvijenog modela koji će se implementirati i potvrditi kroz dvije pilot akcije.
Neven Cukrov, dr. sc. s Instituta Ruđer Bošković, predstavio je Metodologiju održivog gospodarenja otpadom. Cukrov je pojasnio sistem funkcioniranja pilot projekta vezano za postavljanje uređaja Seabin na području marine na zadarskom Vitrenjaku. Uređaj je bio postavljen šest mjeseci na istom mjestu, a praznio se svakih 48 sati. Otpad i ostali prikupljeni predmeti sortirali su se i analizirali. Dotaknuo se i ostalih suvremenih uređaja koji se koriste u tom dijelu istraživanja kao što je aerosnimanje, Multibeam za snimanje podmorja i podvodni dron.
Nuša Cukrov, dr.sc., također s instituta Ruđer Bošković, nadopunila je tematiku i održala predavanje na temu Mikroplastika u moru. Detaljno je navela sve vrste plastike koje se susreću te je objasnila kako plastika ulazi u hranidbeni lanac te kako nastaje koktel kontaminata jer se za mikroplastiku dalje vezuju opasne tvari kao što su teški metali.
U sklopu projekta radila su se ispitivanja mora na predjelu Zadra i Šibenika, na moru unutar gradskih luka te na otvorenom moru. Rezultati su bili očekivani - veći broj čestica svakoko je prisutan u blizini obale gradova, za razliku od otvorenog mora.

Mediteran - »juha od plastike«

Cukrov je istaknula mikroplastiku kao veliki problem cijelog Mediterana koji se često naziva i »juha od plastike«. Takve činjenice svakako odmažu razvoju dominantnih gospodarskih grana, turizmu i ribarstvu.
Anamarija Frankić, prof.dr.sc, sa Sveučilišta u Zadru predstavila je predavanje na temu Biomimikrija i rješenja iz prirode za održivo gospodarenje bio i plastičnim otpadom. Navela je nekoliko radova studenata koji su jako važni i doprinose ovom projektu, ali i općenito istraživanjima i edukacijskim dugoročnim programima. Studenti sa Sveučilišta u Zadru sudjelovali su na svim istraživanjima zajedno s partnerima s Instituta Ruđer Bošković. Frankić je navela kako su se u prirodi već pojavile gljivice koje mogu razgraditi neke vrste mikroplastike. Radila su se i ispitivanja na dagnjama te kamenicama, a prisutni su bioindikatori koji pokazuju prisutnost štetnih tvari. Uzorci su se uzimali iz uzgajališta, ali iz dubine mora. Istaknula je važnost Living Labova, koji integriraju istraživačke i inovativne procese.
Hrvoje Čižmek, mag.biol. konzultant iz tvrtke Janolus d.o.o. pojasnio je provedbu pilot projekta na Istu koji je obuhvaćao postavljanje elektromehaničkog kompostera i praćenje njegovog rada na otoku Istu. Naglasio je važnost kompostiranja i implementaciju lokalnog kompostiranja. Ovakav komposter može zaprimati sve vrste organskih namirnica zbog načina rada uz zagrijavanje.
Zaključak projektnog tima je da je projekt uspješno realiziran te da svi zaključci mogu biti dobra baza za nove projekte kojima će se moći multiplicirati efekt te dodatno raditi na podizanju svijesti o okolišu, ali i na konkretnim akcijama čišćenja podmorja i obalnog pojasa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)