Winetou i Highlander Velebit kao prepozatljivost, Virtualni muzej mirila i »Okusi baštine« kao novost

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Turističkoj zajednici puni planova za unaprjeđenje destinacije
Autor: 
Radimo i na rekonstrukciji internetske stranice Virtualnog muzeja mirila jer je sadržaj bilo nužno ažurirati, nadopuniti novim saznanjima te uskladiti s novim tehnologijama. Također, započeli smo provedbu programa »Okusi baštinu« za koji smo ostvarili potporu u okviru natječaja FLAG-a Tri mora, u okviru Mjere 2.2. »Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne-maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture«
A. GOSPIĆ
Uživanje u prekrasnim krajolicima

Starigradska turistička zajednica svojim aktivnostima pokazuje kako se u vrijeme nakon sezone ne »spava« nego se marljivo radi i planira, priprema projekte kako bi se destinacija podignula na viši nivo i ponudila posjetiteljima upravo nešto osobito i svoje što je u posljednje vrijeme na cijeni kako kod stranih tako i kod domaćih turista.

Planinarenje i penjanje glavni motiv dolaska

Trenutno dovršavamo uređenje druge dionice pješačko-biciklističke staze na području naselja Tribanj. Dovršetak radova planiramo u idućoj godini čime će posjetiteljima tog dijela destinacije biti unaprijeđeni uvjeti boravka i mogućnosti rekreacije, ujedno obogaćena cjelokupna ponuda pješačko-biciklističkih staza. Radimo i na rekonstrukciji internetske stranice Virtualnog muzeja mirila jer je sadržaj bilo nužno ažurirati, nadopuniti novim saznanjima te uskladiti s novim tehnologijama. Također, započeli smo provedbu programa »Okusi baštinu« za koji smo ostvarili potporu u okviru natječaja FLAG-a Tri mora, u okviru Mjere 2.2. »Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne-maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture«, a koji će se najvećim dijelom provoditi tijekom 2022. godine. Sada je ujedno i vrijeme planiranja, tako da provodimo aktivnosti sukladno važećim propisima. Želim i informirati zainteresirane subjekte na mogućnosti suradnje sa sustavom TZ-a, ističe direktorica starigradske Turističke zajednice Marijana Marasović dodajući kako je u tijeku Javni poziv TZ-a Zadarske županije za udruženo oglašavanje u promotivnim kampanjama javnog i privatnog sektora u 2022. godini, a uskoro će biti objavljen i Javni poziv TZO-a Starigrad za potpore projektima u 2022. godini na području starigradske općine.
O tome će se, kaže Marasović, svi zainteresirani moći detaljno informirati putem internetskih stranica ili u turističkom uredu.
U starigradskoj Turističkoj zajednici posebno su fokusirani na ono što se inače traži u toj destinaciji, a to je aktivni turizam i uživanje u prekrasnoj prirodi.
- Tijekom zimskih mjeseci koji su pred nama posjetitelja nema puno, ali su ipak prisutni. Dolaze prvenstveno tijekom vikenda i blagdana, najviše posjećuju NP Paklenicu, a planinarenje i penjanje su glavni motiv dolaska. Do polovice studenog provodili smo medijsku kampanju za domaće tržište te tako sudjelovali i u akciji »Mjesec hrvatskog turizma«, priča Marasović te najavljuje kako se značajniji dolazak turista ponovno očekuje krajem ožujka i početkom travnja, kada su opet najbrojniji »aktivni« turisti i ljubitelji prirode, posebice planinskog krajolika u kombinaciji s morskim ambijentom.
TZ za sada ne planira organizaciju božićnih programa. No, na području općine će se, kaže Marasović, održavati prigodna događanja te će se o njima pravovremeno informirati javnost.

Filmska priča obilježila početke razvoja turizma

Zainteresiranost za obilazak staze Tragovima Winnetoua je prisutna tijekom cijele godine, a za sadržaje vezane uz mjesta snimanja filmova o Winnetou najviše su zainteresirani strani turisti, posebice iz Njemačke i Austrije, ali i Češke, Poljske, Švicarske, Nizozemske. - Uz dva tematska događanja koja se održavaju uobičajeno tijekom lipnja i kolovoza, mogućnost obilaska filmskih lokacija postoji tijekom cijele godine. Lokacije u NP-u Paklenica se obilaze pješice, laganom šetnjom od ulaza u kanjon Velike Paklenice do novog Posjetiteljskog centra Podzemni grad Paklenice. Nešto dalje, na području Općine Jasenice, nalaze se neke od najatraktivnijih filmskih lokacija (Tulove grede, Pariževačka glavica poznata kao Pueblo Plateau s veličanstvenim pogledom na kanjon rijeke Zrmanje/Rio Pecos i dr.), a njih će posjetitelji najbolje doživjeti u sklopu Velebit Foto Safari izleta. Na ovaj izlet rado se odlučuju brojni gosti, ne samo ljubitelji Winnetoua i redovito dobivamo pozitivne povratne reakcije, ističe Marasović te dodaje kako su sve filmske lokacije u okruženju detaljno opisane u tematskoj turističkoj karti dostupnoj na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku pa se tragovima Winnetoua možete uputiti i samostalno.
- Negdje od travnja do kraja listopada zainteresiranima je na raspolaganju i spomen prostor posvećen Karlu Mayu i filmovima o Winnetouu. Prostor je uređen u originalnom ambijentu nekadašnjeg motela Paklenica u kojemu je boravila filmska ekipa za vrijeme snimanja 60-ih godina prošlog stoljeća, te je ova filmska priča obilježila početke razvoja turizma na području današnje Općine Starigrad, kaže Marasović osvrnuvši se i na poznatu planinarsku avanturu.

Highlander Velebit, planinarske utrke, pješačke staze

- Highlander Velebit je jedno od novijih pustolovnih događanja koja se sada već tradicionalno održavaju na našem području izvan ljetnih mjeseci. U samo nekoliko godina događaj je značajno narastao, proširio se i na mnoge druge zemlje i kontinente te je svakako značajan za promociju destinacije i produženje turističke sezone. Ove je godine u događaju sudjelovalo čak 600 sudionika iz 15 zemalja. Gotovo polovica ih se odlučila savladati cijelu, 5-dnevnu dionicu od Sjevernog Velebita do Starigrada-Paklenice, što je impresivno. Svakako se veselimo novim izdanjima Highlandera, kao i drugim događanjima pustolovne tematike kojima smo već godinama domaćini, navodi Marasović te najavljuje kako ih u svibnju očekuje povratak Međunarodnog susreta penjača u NP-u Paklenica, u lipnju stiže 20. izdanje planinske utrke Velebit Trail, dok se u kolovozu održava planinska utrka Starigrad - Veliko Rujno.
- Uz navedena događanja koja su najčešće natjecateljskog karaktera, raspolažemo bogatom ponudom aktivnosti za sve ljubitelje prirode te organizirana ponuda aktivnog odmora na širem području postaje sve kvalitetnija. Tako su posjetiteljima na raspolaganju vođene pješačke i biciklističke ture, foto safari izleti predjelima južnog Velebita, penjanje uz instruktore, obilazak dviju špilja od kojih svaka predstavlja potpuno drugačiji doživljaj (Manita peć u NP-u Paklenica, Modrič špilja u Rovanjskoj), kajak ture na moru ili donjim tokom rijeke Zrmanje, sadržaji u NP-u Paklenica, nabraja Marasović dodajući kako su
ove godine, u skladu s pandemijskim uvjetima, prilagodili program događanja na način da su, između ostaloga, gostima ponudili za njih besplatne tematske ture s vodičem – pješačku turu »U potrazi za životom kakav je nekad bio - mirila«, biciklističku turu »Riviera Paklenica Bike Tour« te tematski obilazak »Paklenica Winnetou Tour«.
- Namjera nam je nastaviti sa sličnim aktivnostima u suradnji sa zainteresiranim pružateljima usluga te tako dodatno oplemeniti ponudu aktivnog odmora za sve uzraste, ujedno ojačati suradnju te doprinijeti lokalnom gospodarstvu. Ovom segmentu ponude nastojali smo doprinijeti i izradom tematske brošure i karte Paklenica Trails. Materijal sadrži neke od najzanimljivijih pješačkih staza, a izrađen je u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije, kao inicijalni projekt daljnjeg razvoja pješačkog turizma na području zadarske regije, kaže Marasović naglasivši i kako su ove godine izradili i redizajn brošure Mirila.

Nova brošura Mirila

Nova brošura sadrži više informacija i ažuriranu kartu pripadajućih tematskih pješačkih staza s proširenim sadržajem, kao i popis svih očuvanih lokaliteta na području Općine Starigrad koji se mogu posjetiti.
- Mirila su zaštićena nematerijalna kulturna baština RH koja na našem području ima i vrlo dobro očuvan materijalni oblik, a jedinstvenost običaja u sklopu kojega su mirila građena uz velebitske staze, redovito nailazi na veliki interes posjetitelja. Mogućnost posjećivanja je tijekom cijele godine, govori Marasović osvrnuvši se i na kvalitetu smještaja u destinaciji.
- Obiteljski smještaj je najzastupljenija vrsta smještaja na našem području, nakon čega slijede kampovi, dok su hotelski kapaciteti značajno manje prisutni, ali ostvaruju veću popunjenost i tu je sveukupno slična situacija kao diljem naše obale. Primjećuje se određeni porast kvalitete obiteljskog smještaja što je važno za destinaciju za razliku od daljnjeg povećanja kapaciteta u toj kategoriji.
Na kraju, Marasović ima i optimistična turistička očekivanja.
- Znamo da su ovogodišnja ljetna sezona i posezona donijele neočekivano dobre rezultate s obzirom na veliku neizvjesnost uslijed pandemije koja ne prolazi. U idućoj godini predviđamo daljnji oporavak turističkog prometa, pri čemu je potrebno voditi računa o mnogim izazovima koji nas kao izrazito turističku zemlju očekuju - od neizvjesnosti oko daljnjeg razvoja situacije s pandemijom do pretpostavki oporavka turizma u konkurentskim zemljama, oporavka avionskih putovanja u udaljene destinacije, mogućih poskupljenja dobara i usluga, nedostatka radne snage i dr., zaključuje Marasović.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)