Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Grad i Županija u pregovorima za izgradnju solarne elektrane

Autor: Nives Rogoznica

06.01.2009. 23:00
Grad i Županija u pregovorima za izgradnju solarne elektrane


Luksemburška tvrtka zainteresirana je za primjenu takozvanog njemačkog modela, što znači da bi se na zadarskom području ustrojilo postrojenje za proizvodnju solarnih panela, a samom elektranom upravljalo bi se po principu javno-privatnog partnera, najavljuje zamjenik župana Đani Bunja


“Plinska kriza”  uzrokovana smanjenjem dovoda plina preko ukrajinskog  plinovoda neće usporiti proces plinofikacije Zadarske  županije, istaknuo je zamjenik župana Đani Bunja,  navodeći kako u Zadarskoj  županiji i Gradu Zadru postoje planovi i za proizvodnju  i opskrbu električne i toplinske energije koja neće  biti podložna utjecajima  vanjskopolitičkih čimbenika  poput sukoba Rusije i Ukrajine kad je u pitanju plin ili  oscilacija cijene nafte.
– Nikakvih usporavanja u  plinofikaciji Zadarske županije neće biti. Javni natječaj  za prikupljanje ponuda za  davanje koncesije za izgradnju distribucijskog sustava  plinovoda i distribuciju plina  na dijelu područja Zadarske  županije, odnosno gradova  Zadra, Biograda na Moru i  dijela grada Benkovca raspisan je 23. prosinca. Natječaj traje 90 dana i prema  mojim saznanjima interes će  biti i veći nego što je to bilo  kod prošlog natječaja. Natječaj je ovog puta transparentniji i, koliko mi je poznato, imat ćemo i nove ponuditelje, kazao je Bunja dodajući kako paralelno s plinofikacijom postoje i planovi  za izgradnju postrojenja za  proizvodnju električne energije iz alternativnih izvora  koja omogućuje veći stupanj  energetske neovisnosti.
– O tome se razgovara već  od ranije. Mogu kazati da  smo se u belgijskom veleposlanstvu u Zagrebu sastali  s predstavnicima luksemburške tvrtke zainteresirane za  ulaganje u solarnu elektranu  na zadarskom području, istaknuo je Bunja, kazavši kako su na tom sastanku uz  njega i gradonačelnika Zadra Živka Kolegu, sudjelovali i saborska zastupnica  Ana Lovrin i Zdravko Livaković, državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu  mora, prometa i infrastrukture.
– Imamo sve potrebno za  izgradnju solarne elektrane,  samo trebamo reagirati brzo  i sa sviješću kako je energetska neovisnost jako važna  budući da, unatoč domaćoj  proizvodnji nafte i plina, u  znatnoj mjeri uvozimo električnu energiju. Tvrtka o kojoj je riječ zainteresirana je  za primjenu takozvanog njemačkog modela, što znači da  bi se ovdje ustrojilo postrojenje za proizvodnju solarnih  panela, a samom elektranom  upravljalo bi se, najvjerojatnije, po prinicipu javno-privatnog partnera u omjeru  koji bi tek trebalo ugovoriti.  Važno je naglasiti da bi se  uložilo u obuku naših ljudi da  mogu upravljati postrojenjem i da bi to doprinijelo  zaposlenosti, pogotovo osoba sa srednjom stručnom  spremom, kazao je Bunja,  dodajući kako ne treba zanemariti ni mogućnosti koje  suvremena tehnologija u  zbrinjavanju otpada nudi kad  je riječ o proizvodnji energije, toplinske, ali i električne, te općenito u javnosti  poraditi više na afirmaciji  korištenja obnovljivih izvora  energije koji predstavljaju  značajan, a još uvijek gotovo  u potpunosti neiskorišten  energetski resurs Zadarske  županije.