Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Grci uzvratili dvostruko

Autor: Roman Morović

06.01.2009. 23:00
Grci uzvratili dvostruko

Foto: Sebastian GOVORČIN



Peto kolo Eurokupa Zadru je donijelo i drugi europski gostujući poraz, ukupno sedmi izvan svoje dvorane ove sezone. Nakon početnog zadarskog vodstva Maroussi je vrlo brzo preuzeo kontrolu nad igrom i rezultatom, te uz manje oscilacije stečenu dvocifrenu prednost uspješno zadržao do kraja.
Loše je Zadar otvorio utakmicu. Nakon početnog gostujućeg vodstva 2-4, Maroussi radi veliku seriju 14-0 i sredinom prve četvrtine ima prednost 16-4. U tih prvih pet minuta Zadrani su izgubili čak šest lopti, a crni niz tricom je prekinuo Rok Stipčević. No, to nije nimalo poremetilo dobar tonus domaćina koji do kraja prve dionice igre, ponajviše zahvaljujući raspoloženima Mavroeidisu i Mavrokefalidesu, dolaze do prednosti od petnaest poena, 26-11.
Kada se spomenutom dvojcu početkom druge četvrtine priključio i Calathes, a uskoro tricom i Diamantopoulos Maroussi je vrlo brzo poveo i sa +20, 38-18. Djelovalo je tada kao da su se Zadrani već predali, no Gečevski, Perić i Ivanov nisu tako mislili. Dvjema mini serijama, prvo 7-0, a nešto kasnije i 5-0 vratili su Zadar u život na svega deset poena zaostatka, 43-33. Ipak, Maroussi se u posljednjim minutama prvog poluvremena tricama, prvo Kaimakogloua, a potom i Huffa sa sirenom vratio na +14, 49-35.
Početkom drugog poluvremena Zadar se još jednom približio na svega deset poena zaostatka, 53-43, no domaći se tada novom serijom 9-0 ponovno odvajaju na +19, 62-43. Gosti su međutim još jednom smogli snage za povratak, a najzaslužniji za to bili su Stipčević i Perić. Nakon serije njihovih poena, te trice Johnsona i dvice Ružića Zadar je zaostajao svega devet poena 67-58.
Četvrta četvrtina započela je periodom od dvije i pol minute bez postignutog koša nakon kojeg Zadar, mini serijom 6-2, dolazi na samo -8, istu onu razliku kojom je pobijedio Maroussija u prvom kolu. Ipak, nakon timeouta domaćeg trenera Markopoulosa, Keys i Stevenson ubacuju dvije uzastopne trice, a nakon dvice Mavroeidisa za 80-64 pitanje pobjednika definitivno je bilo riješeno. Do kraja susreta domaći su desetom tricom na utakmici pobjegli na +20, a konačnih, koliko toliko pristojnih, 91-75 Zadru je osigurao Perić polaganjem sa sirenom.
Zadranima ništa nije polazilo za rukom, a naročito šut za tri poena kojim su do sada često znali prelamati utakmice u svoju korist. Ovom pobjedom Maroussi se izjednačio sa Zadrom, te sada obje momčadi imaju po tri pobjede i dva poraza s tim da su Grci u međusobnom ogledu ostvarili bolju koš razliku (u Zadru je bilo 87:79). To u prijevodu znači da će na kraju, u slučaju istog broja bodova, ukoliko obje momčadi pobijede svoje protivnike u posljednjem kolu, grčka momčad zauzeti prvo mjesto na tablici skupine A. U tom posljednjem kolu koje je na rasporedu 13. siječnja Zadar će u svojoj dvorani dočekati letonsku Rigu, dok će Maroussi u goste francuskom Roanneu. U međuvremenu, već prekosutra, momčad Denisa Pleslića očekuje još jedan vrlo težak ispit na gostovanju kod Bosne u Sarajevu.