Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Njegova svjetlost sve prosvjećuje

Autor: Marija Ćurko

06.01.2009. 23:00
Njegova svjetlost sve prosvjećuje

Foto: Filip BRALA



Svetu Božju službu u crkvi Sv. Ilije u Zadru služio je protojerej stavrofor o. Petar Jovanović koji je pročitao poslanicu patrijarha Pavla. Liturgiji istočnog obreda je nazočio i generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Ivan Mustać
U srijedu je proslavljena svetkovina Kristova  rođenja po julijanskom kalendaru. Svetu Božju službu u  crkvi Sv. Ilije u Zadru služio je  protojerej stavrofor o. Petar  Jovanović koji je pročitao poslanicu patrijarha Pavla. Liturgiji istočnog obreda je nazočio i generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons.  Ivan Mustać.
 U prvom dijelu poslanice  riječ je o Božiću kao događaju  u kojem se ostvarila “punina  vremena”, po kojem je Bog  Otac “poslao Sina svoga Jedinorođenca da svaki koji vjeruje u Njega ne umre, nego da  ima život vječni” (Iv 3,16).
– Taj događaj je i punina  kozmičkih i povijesnih zbivanja: sve što se u tvorevini  Božjoj i u ljudskoj povijesti  događalo, dobilo je u tom  danu, “koji stvori Bog”, svoju  puninu i svoje ostvarenje.  Ulazak Boga u korijen života  predstavlja, također, ispunjenje svih najdubljih ljudskih   težnji posvjedočenih i najavljenih u svim zemaljskim narodima prije Kristova rođenja. Njegovim rođenjem  zasjala je svijetu svjetlost  spoznaje Boga. U toj božanskoj svjetlosti otkrio nam se  smisao svijeta, prirode i konačni cilj čovjekovog postojanja i postojanja svih stvorenja, svih vidljivih i nevidljivih svjetova, izdvaja se u  poslanici. Također navodi se  kako je u Isusu Kristu ostvarena pobjeda nad nesavršenstvom, grijehom i smrću  te je i čovjek pozvan na zajedništvo s Bogočovjekom  Isusom Kristom. Čulo se i o  značenju Kristova rođenja po  kojem je moguće biti novi  čovjek, stvarajući novo nebo i  novu zemlju. U Kristu se obnavlja sve što postoji, a njegova  svjetlost sve prosvjećuje, obasjavajući svakog čovjeka koji dolazi na  svijet.             
 U zaključku poslanice izdvaja se  sve prisutnija zabrinutost ekonomskom krizom. Međutim, kako prenosi poslanica, ta  kriza nije samo  ekonomska, nego  je mnogo dublja i  složenija. Iza ekonomske krize se  skriva duhovna i  moralna kriza, a  time i kriza samog  čovječanstva. Kršćani kao vrhovno  mjerilo i kriterij  svoga ponašanja  trebaju uvijek  odabirati Isusa  Krista,