Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Od danas barijere na mostu

Autor: Dragana Glavočić

06.01.2009. 23:00
Od danas barijere na mostu

Foto: Vedran SITNICA



Na mostu će biti postavljene barijere i prometni znakovi tako da automobili mostom neće moći prometovati. Iduća faza radova na mostu uključuje skidanje gornjeg stroja ceste koji uključuje asfalt i zaštitnu ogradu, a potom bi se krajem siječnja krenulo u kidanje mosta, i to u sekcijama koje će se potom spuštati dizalicom, kazao je Domazet
Premda je za srijedu bilo najavljeno obustavljanje prometa mostom koji spaja otoke Pašman i Ugljan, ipak se to nije dogodilo. Kako nam je objasnio glavni inženjer gradilišta na proširenju kanala Mali Ždrelac Davor Domazet, prometnica nije zatvorena iz razloga što su radnici splitskog Konstruktor Inženjeringa bili na kolektivnom godišnjem odmoru tijekom božićnih blagdana. Prema naputku Hrvatskih cesta već danas promet će se preusmjeriti na pašmanskoj strani u mjestu Ždrelac, a na ugljanskoj u Zdrelašćici.
Brodske linije
– Na mostu će biti postavljene barijere i prometni znakovi tako da automobili mostom neće moći prometovati. Iduća faza radova na mostu uključuje skidanje gornjeg stroja ceste koji uključuje asfalt i zaštitnu ogradu, a potom bi se krajem siječnja krenulo u kidanje mosta, i to u sekcijama koje će se potom spuštati dizalicom. Sav materijal upotrijebit će se za nasipanje zaštitnog pera lukobrana u Kukljici, kazao je Domazet.
Podsjetimo da je plovni put kroz Mali Ždrelac zatvoren 3. studenoga 2008. godine, a 30. lipnja bit će djelomično otvoren te će se njime tijekom turističke sezone u srpnju i kolovozu prometovati po posebnom režimu plovidbe. Predviđeni rok završetka svih radova na proširenju kanala je ožujak 2010. godine.
Od jučer su počele prometovati dvije privremene brodske linije između Ždrelca i Zadra te Ždrelca i Ždrelašćice. Na liniji Ždrelac – Ždrelašćica plovi brod “Mec” kapaciteta 50 putnika i brzine 12 čvorova. Kapetan broda Boris Čikarela jučer ujutro je u 5.05 sati isplovio iz Ždrelca za Ždrelašćicu sa svega jednim putnikom. No, u idućoj plovidbi bilo je nešto više otočana.
– S obzirom da most još uvijek nije zatvoren za cestovni promet, veliki broj Pašmanaca odlazi u Zadar preko trajektne luke u Preku. No, nadam se da će idućih dana na ovoj brodskoj liniji biti sve više putnika, dodao je Čikarela. Pojedini otočani negodovali su zbog činjenice da ih u Ždrelašćici nije dočekao autobus koji ih je trebao prevesti u trajektnu luku u Preku kako je već bilo dogovoreno.
“Viking” u kvaru
Zadnja brodska linija prema Ždrelašćici polazi u 20.30 sati, a povratak je u 20.45. Na liniji između otoka Pašmana i Ugljana, duljine 1,3 milje, brod će održavati 83 polazno-povratna putovanja tjedno, a prijevoz će biti besplatan.
Umjesto broda “Vikinga” koji je, kako su rekli mještani Ždrelca, u kvaru, jučer ujutro je za Zadar iz Ždrelca isplovio brod “Zlatni žal”. Kako nam je kazao jedan od prvih putnika koji je jučer isplovio za Zadar putovanje je trajalo 35 minuta, a karte po cijeni od 6 kuna za otočane i 15 kuna za one koji nemaju prebivalište na otoku mogle su se kupiti pri ukrcaju na brod.
– Putovanje je bilo brzo i ugodno, ali bez grijanja. Smrzavali smo se tijekom putovanja. Na brodu je bilo ljudi koji su išli u bolnicu, samo mi se čini da su do bolnice došli još bolesniji nego što su to bili prije ukrcaja na brod. Ne znam hoće li biti grijanja kad dođe brod “Viking” što je i više nego nužno u ovim zimskim mjesecima, kazao je otočanin. Brodska linija između Ždrelca i Zadra održavat će se 36 puta tjedno prema priloženom plovidbenom redu.
Uz dvije nove brodske linije u vrijeme radova na mostu Ždrelac bit će uvedena i dva dodatna putovanja na trajektnoj liniji Biograd – Tkon.