Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Osiguranicima počele stizati ponude

Autor: Elza Radulić-Toman

06.01.2009. 23:00
Osiguranicima počele stizati ponude

Foto: Filip BRALA



Formulari će stizati tijekom ovoga i idućeg tjedna, a vjerojatno će biti i onih koji ga neće dobiti, s obzirom na nerijetke promjene u bazi podataka, a najčešće to budu nove adrese osiguranika, doseljavanja ili iseljavanja, odrastanje (do 18 godina je zdravstvena zaštita besplatna), pa i smrti osiguranika
Mnogi su Zadrani, kako smo već pisali,  pohrlili sklopiti ugovore o  dopunskome zdravstvenom  osiguranju, kako bi u slučaju  bolesti odmah počeli koristiti tu najnoviju zdravstvenu  “blagodat”. Zbog njihove  žurbe u prizemlju Područnoga ureda HZZO-a stvaraju se poveće gužve, tolike  da je uprava ovoga ureda  odlučila povećati broj šaltera. Građani tamo dobivaju  i formulare koje ispunjavaju  te potom čekaju red i predaju ih na šalterima. Nakon  što ih predaju počinje im teći  valjanost ugovora.
No, ne bi trebalo biti potrebe za gužvama, jer će HZZO ovih dana, što je već i  počelo, poštom slati ugovore  na adrese svih osiguranika,  koji ih potom mogu mirno  ispuniti i poslati HZZO-u,  mogu to obaviti i elektronskom poštom, a mogu i otići  do šaltera i to do kraja mjeseca. Formulari će stizati tijekom ovoga i idućeg tjedna,  a vjerojatno će biti i onih koji  ga neće dobiti, kako se to u  sličnim slučajevima događa,  s obzirom na nerijetke promjene u bazi podataka, a najčešće to budu nove adrese  osiguranika, doseljavanja ili  iseljavanja, odrastanje (do  18 godina je zdravstvena zaštita besplatna), pa i smrti  osiguranika.
U našoj županiji ima oko  165.000 osiguranika i normalno je da svi ne mogu  odjednom dobiti ponude za  sklapanje ugovora, tako da  će neki sigurno čekati. Ipak,  treba znati da svi neće ni  htjeti potpisati te ugovore,  jer ne žele dopunsko osiguranje. Tako razmišljaju  mlađi osiguranici, koji su  zdravi i ne odlaze liječniku i  smatraju da im dopunsko  nije ni potrebno.
Inače, svi koji prihvate ovu  vrstu zdravstvene zaštite i  ako ugovor potpišu tijekom  siječnja, dobit će povlastice  koje iz toga proistječu odmah, isti dan kada ponuđeni  ugovor prihvate. Oni koji to  učine u veljači, čekat će 15  dana do pravovaljanosti ugovora, a osiguranici koji to  učine u ožujku ili još kasnije  morat će čekati puni mjesec  dana da bi im “proradilo”  dopunsko. To je učinjeno  stoga da se ljude privoli da to  riješe što prije, te da ne  mogu kalkulirati i prijeći na  dopunsko tek kad se razbole.
Podsjetimo da dopunsko  osiguranje osiguranike stoji  mjesečno od 50, 80 ili 130  kuna, ovisno o visini primanja, mirovina, plaća ili  dohotka. Djeca do 18 godina  su oslobođena svih participacija u zdravstvu, pa se na  njih to ne odnosi. Oslobođeni su i najstariji i invalidi,  oni koji su i dosad bili trajno  oslobođeni, za njih će i ubuduće te troškove snositi Državni proračun.