Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadar na korak do polufinala

Autor: Z L

06.01.2009. 23:00
Zadar na korak do polufinala

Foto: Vedran SITNICA



Drugoga dana  Dvoranskog prvenstva igrale  su se utakmice druge skupine.  Dan su otvorili Dinamo i Inter  pred oko tri tisuće gledatelja.  Gledali smo zanimljivu utakmicu u kojoj je samo u prvom  poluvremenu postignuto pet  pogodaka. Odmah na početku  smo vidjeli odličnu akciju Intera. Yankep je dodao do Batarela, ovaj pucao u prazna  vrata, ali raspoloženi Kelava  se stvorio niotkud i mačjim  refleksom obranio. Međutim,  prvi su do vodstva došli Zagrepčani. Hrgović je s vrha  kaznenog prostora prizemnim  udarcem svladao vratara Intera, a tri minute ubrzo nakon  toga Tomić povisuje na 2:0.  Međutim, nošen podrškom s  tribina, Inter u samo dvije  minute poravnava pogocima  Rašića i Gulića. Dinamo uzvraća istom mjerom i u svega  dvije minute preko Badelja i  Tomića dolazi do osjetnijeg  vodstva 4:2. Zagrepčani kao  da su se zadovoljili vodstvom  od dva pogotka pa smo do  kraja vidjeli samo pogodak  Intera iz prvog kaznenog  udarca na turniru za konačnih  4:3.
Tribine u transu
Pred oko 4.000 ljudi premijerni nastup imao je i Zadar  za koji je debitirao i Ivan  Ćurjurić, najnovije pojačanje  pristiglo iz Hajduka. Obje  momčadi, Zadar i Varteks,  postavile su se vrlo čvrsto, ali  prva prilika je pripala Zadranima kad je Ljubičić topovskim udarcem zatresao vratnicu varaždinskog vratara. Do  prvog pogotka se čekalo dugih  9 minuta kad je prekrasnim  potezom petom Želimira Terkeša izbačena kompletna  obrana Varteksa, a Župan, ostavši sam pred gostujućim vratarom, smireno poentirao za  vodstvo Zadrana. S nominalno najjačom postavom: Vuković, Surać, Ljubičić, Župan,  Terkeš, trener Zadra Zebić  započeo je i drugo poluvrijeme, no Varaždinci u tom  periodu uspijevaju preko Vuka izjednačiti rezultat (1:1).  Batkoski i Rašo nakon toga  neuspješno udarcima na gol  pokušavaju vratiti Zadar u  vodstvo. U 19. minuti Ljubičić  sa šest metara promašuje prazan Varteksov gol, no u pretposljednjoj minuti tandem  Terkeš-Župan ponovno vraća  Zadrane u vodstvo, samo ovaj  put u obrnutim ulogama. Župan je lucidnim potezom preko martinele dodao Terkešu,  koji je neometano poslao loptu u gostujuću mrežu, što je  bilo dovoljno za prva tri boda  Zadra.
Dvostruki pobjednici Dvoranskog prvenstva, momčad  Zagreba, nije se previše mučila protiv ekipe Osijeka. Ostvarili su laganu pobjedu u  kojoj su uzdahe publike mamili lijepim potezima. Mrežu  Osječana načeo je Oršulić u  trećoj minuti, da bi snažnim  udarcem pet minuta kasnije iz  kaznenog udarca Parlov povisio. Laganu pobjedu “pjesnika” zaokružio je Marko Grgić sjajnom minijaturom u 16.  minuti.
Zadar bolji od modrih
Središnji susret večeri odigrali su Zadar i Dinamo. Za  Zadar je u toj utakmici svoj  premijerni nastup ubilježio  slovenski reprezentativac Erdžan Bečiri. Ljubičić je, svladavši Kelavu odlično plasiranim udarcem s osam metara  već u 4. minuti podigao mnogobrojnu publiku na noge. No  10. minuta je ponudila erupciju oduševljenja na tribinama, kad su perfektnom akcijom izigrani Dinamovi igrači, a nemilosrdni egzekutor je  bio Ivan Ćurjurić koji je tako  odveo Zadrane na 2:0. Moglo  je do poluvremena biti i 3:0 da  je Županov slobodnjak završio u mreži, a ne na gredi  Kelavinih vrata. Drugo poluvrijeme je ponudilo velika  uzbuđenja. Badelj i Tomić s  jedne, a Terkeš i Ćurjurić s  druge strane zaprijetili su  opasnim udarcima. Spretni  Mandžukić je u 18. minuti  iskoristio pogrešku Ćurjurića i  smanjio na 1:2. Nakon toga se  povećava Dinamov pritisak na  gol Ježine, što je skoro iskoristio Mandžukić pucavši  po praznom golu s metar  udaljenosti od gola, ali se ispriječio požrtvovni Puljić.  Ipak to je bio labuđi pjev  Zagrepčana, jer je opet bljesnula zadarska kontra u kojoj  je Batkoski izvrsno poslužio  Rašu, koji je ušetao u prazan  Dinamov gol za visokih 3:1 tri  minute prije kraja. Do kraja  su dinamovci uspjeli preko  Mandžukića samo smanjiti rezultat, a Zadar je tako izborio  veliku pobjedu. “Mi smo Zadrani, Zadar je naš”, orilo se  na kraju utakmice u Krešinom  domu iz grla razdraganih navijača.
Iako je Osijek poveo 2:0  preko Babića i Pušića, to im  nije bilo dovoljno za pobjedu.  Vodili su s dva pogotka prednosti sve do 18. minute kada  se napokon iz zimskog sna  bude Zaprešićani. S četiri pogotka u šest minuta igrači Borimira Perkovića rade preokret koji im je na kraju bio  dovoljan za prvu pobjedu. U  susretu između Varteksa i Zagreba kao pobjednici su izašli  Zagrebaši te su tako ponovno  istaknuli kandidaturu za visok  plasman na Dvoranskom prvenstvu.
Nadoknadili zaostatak
U posljednjoj utakmici drugoga dana svoju treću utakmicu su odigrale momčadi  Zadra i Intera. Zadrani su  tražili pobjedu kako bi se plasirali u drugi krug, a na kraju  su s(p)retno izvukli bod, što  im sa sedam bodova nakon  prvoga dana daje odlične izglede za prolazak u drugi  krug.  Prvi je do vodstva došao  Inter. U petoj je minuti Kukec  prevario cijelu obranu Zadrana i došao pred Vukovića čija  se vratnica ispriječila, ali Kukec je uspio popraviti svoj  promašaj. No, samo minutu  kasnije novi šok – Yankep pogađa praznu mrežu i ima vodstvo od 2:0, iako je Zadar bio  aktivniji i imao više prigoda.  Međutim, silni udarci Zadrana su jednom morali završiti u  mreži. Poput utakmice s Dinamom, zajedničkom suradnjom Batkoskog i Raše koji je  bio strijelac Zadrani dolaze  do pogotka. Samo nekoliko  trenutaka kasnije, Terkeš pogađa blizu vratnice, da bi odmah u kontri Inter povećao  vodstvo Jonjićevim udarcem  po zemlji.  Najbolji pojedinac  susreta Yankep početkom  drugoga dijela je trasirao put  prema pobjedi svojoj momčadi. Lagano je zaobišao Vukovića i poentirao, a atraktivnom proslavom pogotka  zaslužio pljesak s tribina. Međutim, Zadrani se ne predaju.  Gostujućeg vratara su na kušnje dovodili Ljubičić i Surać, a  upravo je potonji, doduše, iz  blizine pogodio sredinom drugoga dijela za 2:4. Samo minutu nakon Suraćevog gola  Zadar stiže na pogodak zaostatka. Terkeš je plasiranim  udarcem iskosa, s vrha kaznenog udarca smanjio zaostatak, a vratar gostiju Delač  spašava svoju momčad od izjednačenja budući da je obranio nekoliko uzastopnih udaraca Raše. Veliku su borbenost Zadrani iskazali u posljednjim minutama. Vukovića je čak zamijenio Župan  kako bi Zadar u napad išao s  igračem više, a bučnu podršku  s tribina i veliku borbenost  Zadrani su materijalizirali pogotkom Ćurjurića 10-tak sekundi prije kraja.
 


Ćurjurić debitirao za Zadar
Mladi 20-godišnji vezni igrač Ivan Ćurjurić debitirao je za  Zadar protiv Varteksa. Rođeni Zadranin vratio se u svoj  matični klub nakon što se u Hajduku nije uspio izboriti za  mjesto.
– Uvijek je lijepo vratiti se doma. Bio sam u Hajduku gdje se  nisam uspio izboriti za priliku. Došao sam u Zadar gdje ću dobiti  priliku da se dokažem. U Hajduku je, nažalost, nisam dobio, ali  vjerujem da će u Zadru biti bolje – reći će Ćurjurić.