Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Živimo u vremenu ekonomske i gospodarske krize, ali i krize smisla

Autor: Marija Ćurko

06.01.2009. 23:00
Živimo u vremenu ekonomske i gospodarske krize, ali i krize smisla


Živimo u vremenu ozbiljne krize u svijetu, socijalne, ekonomske, gospodarske, ali i krize smisla. I taj svijet treba spasenje, milosrđe, oproštenje i oslobođenje od zla koje ga tišti. Potreban je posebno milosrđa nad svojom bijedom i lutanjima koja su vidljiva u međuljudskim i međunarodnim odnosima, naglasio je mons. Ivan Prenđa


Misno slavlje na  svetkovinu Bogojavljenja ili  Tri kralja u katedrali Sv.  Stošije u Zadru predvodio je  zadarski nadbiskup mons.  Ivan Prenđa te u svojim riječima istaknuo navjestiteljsko poslanje Crkve koja je  poslana svim narodima. Nadbiskup je za vrijeme mise  podijelio kandidaturu za svete redove đakonata i prezbiterata trojici bogoslova  Zadarske nadbiskupije: Ivanu  Perkoviću, Šimi Žiliću i Slavku Ivošu.
– Bogojavljenje je veliki dan  Kristova objavljenja svijetu.  Crkva je misijska zajednica  poslana svijetu da nosi Radosnu vijest i svjetlo Kristovo.  Ova svetkovina ima posebno  mjesto u cjelini otajstva Božje  objave čovječanstvu, po kojoj  Bog ide u svom planu ususret  čovjeku, korak dalje, očitujući se ne samo jednom narodu, nego i cijelom svijetu.  Susret tri kralja s novorođenim Isusom u Betlehemu  bio je početak navještaja otajstva spasenja i otkupljenja za  sve rase i narode, za sva  vremena. Bog dolazi ususret  čovjeku i njegovom traženju  istine, dajući odgovore na  njegova pitanja o sebi, svijetu,  itd. Potrebna je dublja objava  kada se radi o čovjekovoj  težnji za odgovorom o smislu  života i koji je smisao svega  onoga što čini i što nosi u  sebi, kao svoja pitanja, poteškoće i probleme, kazao je  mons. Prenđa te izdvojio poruke svetkovine Tri kralja.
– “K tvojoj svjetlosti koračaju narodi”, reče Bog po  proroku Izaiji. To je prva  poruka radosti. Druga poruka radosti je Kristovo rođenje, ostvareno po Božjim  obećanjima. Treća radosna  poruka je susret čovječanstva  s Kristom u liku Tri kralja.
– Živimo u vremenu ozbiljne krize u svijetu, socijalne, ekonomske, gospodarske, ali i krize smisla. I taj  svijet treba spasenje, milosrđe, oproštenje i oslobođenje od zla koje ga tišti.  Potreban je posebno milosrđa nad svojom bijedom i  lutanjima koja su vidljiva u  međuljudskim i međunarodnim odnosima. Čovjek je  potreban onoga što Bog može učiniti po svojoj Crkvi za  ovaj svijet i što mu je Crkva  dužna pružiti danas, vodeći  računa o tome da je poslana  svijetu. Vi ste živa Crkva koja  nosi Kristovu istinu u sebi  svojim životom i svjedočenjem, ali i svojim zalaganjem da ta istina uđe u  svijet, u život djece, mladih,  odraslih, itd.
 Mons. Prenđa je govoreći o  veličini puta prema svećeništvu istaknuo kako se ono  očituje u zadatku prenošenja  Radosne vijesti, navještaju  otajstva spasenja te u njihovom dijeljenju zbog spasenja i  otkupljenja čovjeka.
– Dvojica od njih trojice su  već završili druge visoke škole  i djelovali u građanskom  društvu. Bog ih je našao i  dotaknuo te su osjetili da  trebaju poći drugim putem  kako bi ljudima ponijeli svjetlo Božje istine. Treći je mladi  student koji se sprema za  svećeništvo. Gospodin je u  njihovo srce stavio želju i  jedan unutarnji osjećaj koji  može samo iznijeti i prenijeti  onaj koji je doživio susret s  Bogom, kako bi se stavili na  raspolaganje Crkvi i ljudima.  Oni su se odazvali pozivu  riječima: “Evo me, mene pošalji”, koje su se kroz povijest  Crkve ponavljale kod duhovnih zvanja. Bog je progovarao  u dubini njihova srca i poticao ih na novi život u dubljem zajedništvu s Njime.