Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

PCR pretrage uskoro i u Zadru

Autor: Teuta Babajko Jamičić

06.01.2010. 23:00
PCR pretrage uskoro i u Zadru


Riječ je o uređaju za lančanu reakciju polimeraze (PCR), namijenjenom za široki spektar pretraga, koje se do sada nisu mogle obavljati u Zadru već su pacijenti zbog istih morali odlaziti u Zagreb


I u novoj godini, zadarska Opća bolnica nastavlja s racionalizacijom potrošnje. To se prije svega odnosi na racionalizaciju pretraga u Centralom laboratoriju, osobito onih za hormone štitnjače, koje godišnje zadarsku Opću bolnicu stoje 250 tisuća kuna. Racionalizacija neće ići nauštrb pacijenata, a kako najavljuje dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, ušteđenim sredstvima financirat će se nabavka novog uređaja za Centralni laboratorij. Riječ je o uređaju za lančanu reakciju polimeraze (PCR), namijenjenom za široki spektar pretraga, koje se do sada nisu mogle obavljati u Zadru već su pacijenti zbog istih morali odlaziti u Zagreb. To će se uskoro promijeniti jer, kako ističe dr. Nakić, u tijeku su pregovori za kupnju uređanja za lančanu rekaciju polimeraze, koji će se financirati ušteđenim sredstvima od racionalizacije pretraga za hormon štitnjače.
– Zadarska Opća bolnica nastavlja s racionalizacijom potrošnje. To dakako podrazumijeva i racionalizaciju pretraga u Centralnom laboratoriju, poglavito onih za hormon štitnjače, na kojima se godišnje može uštedjeti 250 tisuća kuna. Dakako, takva ušteda neće ići na uštrb pacijenata jer pretraga za hormon TSH, koja je najvažnija, i dalje će se redovito obavljati. Racionalizacija se prije svega odnosi na pretragu za hormone T3 i T4, a usporedno s time nastavit ćemo s daljnom edukacijom liječnika opće i obiteljske medicinske, kao i pacijenata o nužnim pretragama za hormon štitnjače, govori dr. Dario Nakić, pojašnjavajući kako najvažnija pretraga za hormon štitnjače jest ona za TSH, koja će se i dalje rutinski obavljati, tako da se racionalizacija potrošnje ne odnosi na navedenu pretragu.
Prema riječima dr. Nakić, globalna kriza osjeća se u svim segmentima društva, tako da i u bolnicama nužna je racionalizacija potrošnje. Financijski problemi su postali svakodnevnica, tako da novac s kojim zadarska Opća bolnica raspolaže dr. Nakić želi makismalno iskoristiti. Racionalizacijom pojedinih pretraga u Centralnom laboratoriju neće biti zakinuti pacijenti, a postignutim uštedama proširit će se spektar usluga. Pretrage koje se mogu obaviti PCR uređajem uskoro će biti dostupne i u Zadru, tako da više pacijenti zbog istih neće morati odlaziti u zagrebačke bolnice i klinike.


 ŠTO JE PCR?




PCR – lančana reakcija polimeraze (engleski: Polymerase Chain Reaction) je metoda kojom se relativno kratki dio DNK umnožava u veliki broj identičnih kopija, bez korištenja živog organizma. Godine 1983. Kary Mullis je pronašao PCR metodu kojom se DNK umnožava bez kloniranja i to iz marginalno male količine DNK. Za to otkriće je sedam godina kasnije dobio i Nobelovu nagradu za kemiju. Cilj je umnožiti prisutnu dvonizu DNK – templatu (matrica ili mustra) koja je prisutna u veoma maloj količini. Pritom se može raditi samo o jednom genu ili pak o jednom dijelu gena ili pak jedan nekodirani dio DNK sekvence. Princip je vrlo jednostavan. To je postupak sinteze DNK tokom više puta ponavljanih ciklusa udupljavanja tako stalno uvećavanog broja raspoloživih DNK, a sve uz pomoć enzima po imenu DNK polimeraza. To znači da će oba jednolančana komplementarna niza koji čine DNK dupli helix u određenoj poziciji istovremeno početi da sintetiziraju novi komplementarni niz. Za efikasnu primjenu metode važno je dijelove sekvenci DNK poznavati. Polimeraze lančana reakcija odvija se u termocikleru. Taj uređaj zagrijava i hladi reakcione posudice koje se nalaze u njemu i to vrlo preciznim temperaturama i dužinama programiranih ciklusa. Da bi se spriječilo isparavanje sve će biti hermetički upakovano ili će reakcioni materijal biti prekriven slojem ulja. Da bi se izbjeglo gubljenje minimalne količine reakcionog materijala kondenzacijom na poklopcu, isti će biti zagrijavan na nešto preko 100°C.