Stranci otkrivaju tajne dugootočkog podmorja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ronioci
Turisti-ronioci koji dolaze na Dugi otok mahom su bogati poslovni ljudi

U Zadarskoj županiji ima 18 registriranih ronilačkih centara, po tri su u Biogradu, Pagu i Zadru, jedan u Bibinjama, Pakoštanima, na otoku Istu i Zatonu, a najviše njih, čak pet, na Dugom otoku. To ne treba čuditi, ističe Erik Šešelja, vlasnik agencije Kornati diver iz Zaglava, jer su u njegovom podmorju nastale brojne morske špilje od kojh neke imaju atraktivne ulaze, a u nekima žive rijetke vrste kao što je mesojedna spužva.

- Moguće je roniti na nekoliko slikovitih mjesta i to u neposrednoj blizini klifova i špilje Golubinke. Klifovi se protežu od rta Mrzolovica do Velikog vrha, gdje najveće dubine dostežu do 85 metara.  Razlog više za upoznavanje svijeta morske tišine je taj što je to područje bogato zanimljivim biljnim i životinjskim svijetom, pa se uz stijene često mogu vidjeti dupini. Na stijenama pod morem žive razni koralji, uključujući danas već porijeđene crvene koralje, ističe zaglavski instruktor Šešelja, koji je tečaj profesionalnog ronjenja završio u kanadskom Vancouveru.

Na Dugom otoku je i Park prirode Telašćica, zatim atraktivne lokacije poput Velog rata na području svjetionika, u narodu poznatom kao Punta Bjanka, Garmenjaka, Mežnja, Brbišnjice i kulfa...

Roniocima su najatraktivniji potopljeni brodovi, poput onoga između Zaglava i Sali.

- Stari potopljeni brodovi svugdje u svijetu su atrakcija za ronioce jer postanu staništa riba, jastoga, raroga, gruga, hobotnica, kovača, krnja.... Sva mora kriju tajne potopljenih brodova, ali na području hrvatskog Jadrana pronađene olupine bile su meke mešetara i trgovaca željeza. Zbog sve većeg priljeva ronioca, stranih i domaćih, te bogatstva prirodnih resursa kojima obiluje naše podmorje, trebalo bi kod nas u Hrvatskoj primjenjivati praksu razvijenih zemalja koje namjerno potapljaju svoje stare brodove. Najbolji primjer dolazi nam iz Australije. Potopljeni brodovi uz australsku obalu postali su brend. Posjete tih olupina već su rasprodane za iduća dva desetljeća. Na isti način djeluju i ronioci iz drugih zemalja poput Kanade, SAD-a, Poljske, Norveške.

Šešelja kaže kako se nesreće roniocima događaju samo onda kada polaznici tečaja ne apsolviraju do kraja znanje koje im treba, te precijene svoje sposobnosti.

- Naši tečajevi ronjenja su zahtjevni, treba savladati gradivo u detalje, na puno profesionalnijoj razini su nego u mnogim zemljama Mediterana, ističe Šešelja.

Zaglavac Šešelja sa puno žara priča o ronjenju, a posebno se osvrnuo na sam početak tečaja pod nazivom PADI discover SCUBA. Radi se o prvom zaronu početnika. Polaznik dobiva ronilačku opremu i uz stručno vodstvo instruktora bez ikakva prethodnog iskustva napravi svoj prvi zaron. Možemo slobodno reći, naglasit će Eric, da se radi o avanturi sa ciljem da polaznici osjete sve čari ronjenja kako bi nastavili s ronilačkom edukacijom. Taj prvi zaron polaznik napravi u neposrednoj blizini spilja koje se nalaze u uvali na nekoliko metara dubine.

Ronilačka sezona Erica Šešelje traje od početka travnja do polovice listopada, dok se u zimskom razdoblju profesionalno bavi podvodnim radovima pri izgradnji riva ili njenim popravcima, te pomaže kćarima pri izvlačenju zamršenih mreža ili sidra. 

 

 RONIOCI TRAŽE BRZI INTERNET

- Goste ronioce treba njegovati, to su uglavnom bogati, poslovni ljudi koji  i na odmoru trebaju biti povezeni sa svom bazom, tvrtkom, sa svijetom.  Svima njima je računalo privjesak. Bez obzira koliko se ja trudim da  zadovoljim njihovu znatiželju vozeći ih svaki dan na različite lokacije,  nedostaje im internet. Žalosno je da je na cijelom području Dugog otoka  jedino Osnovna škola „Petar Lorini" u Salima povezana brzim internetom,  kaže Šešelja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno