Kruna mladenačkog rada Lucije Justić

Slika korisnika admin
Autor: 
Ravnatelj Mile Marić, autorica Lucija Justić i ravnatelj Znanstvene knjižnice Zadar mr. sc. Miro Grubić

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac predstavljena je prva zbirka pjesama autorice Lucije Justić pod naslovom "Ja san dite kamena" u izdanju Gradske knjižnice Benkovac u sklopu projekta ZaPiS - Zavičajni pisci i slikari.

- Kroz projekt ZaPiS željelo se potaknuti ljubitelje pisane riječi i likovnog izraza, anonimnih umjetnika s područja Grada Benkovca da se u današnjem informatičkom vremenu ostvare kroz njima osebujan način riječju i slikom, a prvijenac zbirke pjesama je putokaz mladima, ali i odraslima u njihovom traženju i pronalaženju svoga puta u svijetu koji ih okružuje, kazao je ravnatelj Mile Marić,istaknuvši da je Lucija Justić učenica maturantica opće gimnazije Srednje škole kneza Branimira Benkovac. Svoj pjesnički put započela je u šestom razredu sudjelovanjem i pobjedom na državnom Lidranu 2005., a od tada do danas Lucija je osvajala brojne nagrade za svoje pjesničke uratke. Danas je prva zbirka poezije kruna njezinog mladenačkog rada prije prelaska u svijet odraslih. Zbirku Ja san dite kamena donosi 37 pjesama Lucije Justić i 23 ilustracije mame Anice Justić. O duhovnom putu Lucije Justić don Čedomil Šupraha je napomenuo da svi mali biseri u ovoj prvoj zbirci odaju bogatu dušu koja nas svojim pogledom vodi u dubine. Na tom putu traži od nas iskrenost, da bismo mogli kao i ona otkrivati ono skriveno njezino i naše, što nas može usrećivati. I one religiozne, i one domoljubne, intimne i osjećajne pjesme prepune su divnih dosjetki, koje nas vesele. Zato smo radosno iznenađeni i zadivljeni koje nam duhovno bogatstvo ova mlada duša otkriva. „Hvala Ti, Oče, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima".

Doris Erceg, voditeljica dvosatnog programa zahvalila se organizatorima Gradskoj knjižnici Benkovac, Srednjoj školi kneza Branimira Benkovac i Savjetu mladih, pokrovitelju Gradu Benkovcu, medijskim promotorima Radio Benkovcu i Zadarskom listu. Svečanost predstavljanja prve zbirke pjesama svoje vršnjakinje svojim nastupom uveličali su Crkveni zbor mladih „Sv. Ante" Benkovac (Veselje ti navješćujem i Svim na zemlji), gitaristi i pianisti glazbene sekcije KUD-a Branimir Benkovac izvedbama glazbenih evergrina, te KUD „Gradina" Polača. Ljepotu pisane riječi Lucije Justić kazivale su mlade i vrlo nadarene sestre Lucija i Katarina Mikulić koji su pisanu riječ tako vjerno pretočile u stvarnost, a vrlo osebujnim kazivanjem pjesama uspjele su izmamiti smijeh, ali i poneku suzu. Svim prijateljima i gostima zahvalila je Lucija Justić, pročitavši posvetu zbirke didu Marku Bobanoviću zahvalivši se sponzorima Srednjoj školi kneza Branimira Benkovac, Zio commerce d.o.o., Plac d.o.o., Ljekarna "Kaštel Farm" i Općini Polača, uredniku Mili Marić i izdavaču Gradskoj knjižnici Benkovac.

Lucijino odrastanje prati govor pjesme, nevjerojatnom zrelošću kroz lepršavu igru riječi. Noj virtualni svijet nije ukrao ni izvore, ni korijene. Tek joj je puko sredstvo moderne civilizacije kojemu se ona nije predala i dozvolila da joj ukrade snove. Većina njezinih vršnjaka je u virtualnoj igri izgubila kontakt s tradicijom, sa starinom, s riječju autohtonom, bukovačko-benkovačkom. Ona je čuvarica i zaštitnica uspavanog i zapretenog leksika s kojim nama nudi mogućnost vraćanja starim običajima i tradiciji. U pjesmama Lucija progovara ljubav, ali ne ona tinejdžerska nesretna, neshvaćena. Junaci u njezinim pjesmama su mali obični ljudi, ali istinski heroji koji se ničega ne boje osim Križa. Ipak, najveći među njima je njezin djed Marko Bobanović kojemu je njegova unuka s ovom zbirkom pjesama podigla spomenik začudni od rime kamen. Moto čitave zbirke krije se u "isklesanim" stihovima u pjesmi Ja san dite kamena: .. ljubin kamen srcen svin/kad san budna i kad spin./Ja san dite kamena/po kojen san odila/na kojen san odresla/ za kojeg bi umrla".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno