Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sve više Zadrana želi cjepivo

06.01.2011. 23:00
Sve više Zadrana želi cjepivo


Kako se povećava broj oboljelih, tako i interes za cijepljenje raste. Tijekom jučerašnjeg jutra u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo cijepljeno je 30 osoba. Cjepiva protiv gripe još uvijek ima, potrošili smo dvije trećine naručenih doza, kaže dr. Medić


Pandemijski soj virusa gripe H1N1 munjevito se širi Hrvatskom. Zbog komplikacija izazvanih virusom pandemijske gripe, tijekom posljednjih deset dana u Zagrebu su preminula dva muškarca u dobi od 53, odnosno 60 godina. U zagrebačkoj Klinici za zarazne bolesti “Fran Mihaljević” trenutačno je hospitalizirano pedestak osoba sa simptomima gripe, od kojih je petero u kritičnom stanju.
U Zadru hospitalizirani pacijenti, kako nam je potvrdio dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, nisu u kritičnom stanju, no prati se razvoj bolesti.
– U Zadru, odnosno Zadarskoj županiji, službeno je registrirano više od 150 slučajeva gripe. Riječ je o prijavama koje stižu iz ordinacija opće i obiteljske medicine, a stvarni broj oboljelih od gripe daleko je veći od službenih podataka, jer svi oboljeli ne odlaze liječniku. Kako je uglavnom riječ o pandemijskoj gripi, odnoso virusu H1N1, na Zaraznom odjelu zadarske Opće bolnice, dnevno ima tri do pet hospitalizacija. Oboljelima život nije ugrožen, već se tijek bolesti prati kako ne bi došlo do težih komplikacija, govori dr. Alan Medić, pojašnjavajući kako se nakon potvrde virusa gripe, uzorci uzimaju tek pojedinačno, a rezultati redom potvrđuju kako je riječ o pandemijskom soju virusa gripe.
Iako broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj rapidno raste, dr. Medić ističe kako se vrhunac epidemije tek očekuje. Iz tog razloga, još uvijek se moguće cijepiti.
– Kako se povećava broj oboljelih, tako i interes za cijepljenje raste. Tijekom jučerašnjeg jutra u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo cijepljeno je 30 osoba. Cjepiva protiv gripe još uvijek ima, potrošili smo dvije trećine naručenih doza, tako da se još uvijek moguće cijepiti kod liječnika obiteljske i opće medicine ili u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, kaže dr. Medić pojašnjavajući da za cijepljenje još uvijek nije kasno, jer ono počinje djelovati za dva do tri tjedna, naravno ako u tom razdoblju osoba ne dođe u dodir s virusom.
Dr. Medić ističe da razloga za paniku nema jer širenje gripe u siječnju nije ništa neuobičajeno.
– Kada osoba dobije gripu, ukoliko nije riječ o kroničnom ili teškom bolesniku, neka ostane kod kuće kako se zaraza ne bi dalje prenosila, a za savjet neka se javi svom, obiteljskom liječniku. U svim drugim slučajevima, dakle, ukoliko su u pitanju kronični, teški bolesnici, najbolje bi bilo da odu na pregled svom liječniku, koji će odlučiti o daljnjim postupcima, preporučuje dr. Alan Medić.


 PROPISANO VRIJEME POSJETA BOLNICI




Zbog cirkulacije gripe i različitih viroza, čelnici zadarske Opće bolnice, zamolili su posjetitelje da se pridržavaju propisanog vremena za posjete pacijentima. Riječ je o terminu između 14 i 17 sati. Isto tako, posjetitelji se kod bolesnika ne bi trebali zadržavati duže od 15 minuta.