Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Alkohol i mladenački ispadi nemaju veze s nacionalnošću

06.01.2012. 23:00
Alkohol i mladenački ispadi nemaju veze s nacionalnošću


Šupe napominje da je Pave Župan Rusković svojevrsna turistička vertikala, da je ona više napravila za dubrovački turizam nego svi ostali zajedno i zamjera tamošnjem gradonačelniku ‘koji je trebao dobro razmisliti prije nego što je u ovom slučaju reagirao, te bi on prvi trebao podržati kvalitetu Pave Župan Rusković’


Nekadašnja ministrica turizma i žena koja je cijeli svoj radni vijek posvetila turizmu Pave Župan Rusković neki dan je javno izrekla rečenice, koje su podijelile javnost. Njezina izjava o pijanim i ludim turistima, konkretno o skupinama mladih Australaca i Novozelanđana koji se po ulicama Dubrovnika neprimjereno ponašaju, čijim ponašanjem ‘nismo baš zadovoljni i bolje bi bilo da takvi nisu ni dolazili’ izazvala je kod pojedinih turističkih radnika zgroženost, a drugi misle isto kao i ona i opravdavaju takvu izjavu.
Mladenačke ludosti
Ipak, najviše odbojnosti prema toj izjavi pokazao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je ovu poznatu turističku radnicu zbog toga odmah smijenio iz jedne tamošnje turističke asocijacije!
– I mi u Zadru smo imali pijanih turista koji su se po gradu neprimjereno ponašali, čak su se skidali do gola i takvi šetali gradskim ulicama i jasno je da ne možemo podržavati takva ponašanja, rekao je direktor Turističke zajednice grada Zadra Zvonko Šupe upitan što misli o ovakvom stajalištu Pave Župan Rusković. Šupe napominje da ekshibicionista i bolesnika svuda ima, pa i među turistima koji nam dolaze, a da od toga ne treba praviti priču, niti to nazivati čudom.
– I naši Hrvati idu u turizam u druge zemlje pa ponekad naprave gluposti. Zbog njih nas znade biti i sram, ali mladost je svuda ista. Mladi ljudi su nerijetko skloni takvim izazovima, koje kad sazriju vjerojatno neće ponoviti. Većina nas je u mladosti, također i griješila, a kad smo odrasli to nikada ne bismo ponovili, objašnjava Šupe i dodaje da je u stvari sve prihvatljivo, ako to nije redovna praksa.
On napominje da je Pave Župan Rusković svojevrsna turistička vertikala, da je ona više napravila za dubrovački turizam nego svi ostali zajedno i zamjera tamošnjem gradonačelniku ‘koji je trebao dobro razmisliti prije nego što je u ovome slučaju reagirao, te bi on prvi trebao podržati kvalitetu Pave Župan Rusković, a grad Dubrovnik bi trebao iskoristiti njezine velike mogućnosti, jer ih ta žena još uvijek ima’.
Među gostima uvijek bilo i pijanih
Prvi čovjek Županijske turističke zajednice Ive Dunatov je kratko komentirao ovaj događaj, kazavši da je među turistima uvijek bilo i pijanih te da mu sve što je ljudski nije strano. On ističe da se neke stvari ne mogu generalizirati, pa ni ono što se nedavno događalo na dubrovačkim ulicama.
Poznato je da i u Zadar zadnjih godina dolazi dosta mladih iz daleke Australije. Naime, turistička agencija Kon Tiki iz Londona organizira putovanje po Europi za mlade iz Australije, Brazila, Amerike i drugih dalekih zemalja, pa oni u znatnom broju dolaze i u našu zemlju. Te grupe u Hrvatskoj posjećuju samo Dubrovnik i Zadar. Smještaju se u najvećem hrvatskom hostelu, Omladinskom hostelu Zadar, čija je direktorica Irena Batur kazala da u Hostelu nikada, baš nikada nisu imali problema s tim skupinama mladih gostiju.
– Znate, tema alkohol nema nikakve veze s nacionalnošću ili određenim zemljama. Naravno, da se i naši, istina rijetki gosti ponekad napiju malo više. Mi ih upozorimo i sve bude u redu. Većina gostiju se nastoji na odmoru opustiti, a neki to naprave uz pomoć alkohola. Pa i gosti iz Hrvatske to isto čine i smatram da nije primjereno takva događanja dizati na velika zvona ili još gore, takve goste oštro napadati, rekla je među ostalim direktorica Omladinskog hostela Zadar Irena Batur.