Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Cijeli državni vrh na proslavi pravoslavnog Božića

06.01.2012. 23:00
Cijeli državni vrh na proslavi pravoslavnog Božića


Na proslavi pravoslavnog Božića u Novinarskom domu prisustvovao je cijeli državni vrh i pola Vlade, jedino iz HDZ-a nitko nije došao. Predsjednik Ivo Josipović izgovorio je navodni citat Nikole Tesle da kad bi Hrvati i Srbi pretvorili svoju mržnju u električnu energiju, osvijetlili bi sve gradove i sela. Zoran Milanović, predsjednik Vlade, kazao je da je status srpske zajednice u hrvatskom društvu i društveno i u svakom drugom smislu poseban.
– Stvari ćemo mijenjati, ali nećemo lomiti preko koljena, izgrađujući Hrvatsku u kojoj će se svaki građanin osjećati kao svoj na svome, kazao je Milanović.
Nagrade Svetozar Pribićević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa dobili su predsjednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, a bit će im uručene naknadno, prvom prilikom kada predsjednik Srbije dođe u Hrvatsku. Nagradu Dijana Budisavljević za humanizam posthumno je dobila Darinka Janjanin, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine grada Rijeke, dok su nagrade za doprinos afirmaciji antifašizma Gojko Nikoliš dobili Josip Boljkovac i Rade Bulat. Nekoliko je ljudi prosvjedovalo je s transparentima ispred zgrade – zbog nagrade Boljkovcu i Bulatu.