Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

HSS razvrgava koaliciju s HDZ-om u Zadarskoj županiji?

06.01.2012. 23:00
HSS razvrgava koaliciju s HDZ-om u Zadarskoj županiji?


U vrlo skoro vrijeme bit će sazvan Županijski odbor na temu koalicije s HDZ-om u Županiji, a odluka Odbora dat će smjernice i gradskim i općinskim organizacijama, rekao je predsjednik zadarskog HSS-a Zdravko Šarić


Županijski odbor HSS-a Zadarske županije u veljači će, nakon što za ovom strankom budu unutarstranački izbori na nacionalnoj razini, razgovarati i o mogućem razvrgavanju koalicije s HDZ-om na razini Županijske skupštine. Najavio je to Zdravko Šarić, predsjednik zadarskog i tajnik županijskog HSS-a koji će na izborima za novo vodstvo HSS-ove središnjice biti kandidat za regionalnog predsjednika za Dalmaciju, što je funkcija koju trenutačno obnaša Karlo Gjurašić. Kao regionalni predsjednik Šarić bi automatizmom postao i član Predsjedništva.
Završeno „preslagivanje”
– Nakon poraza kojeg je HSS doživio na parlamentarnim izborima u vrhu stranke sprema se, možemo reći, smjena generacija. Na neuspjeh koji smo doživjeli ne treba gledati kao poraz stranke, već poraz ljudi koji su ovu stranku vodili. Na nama je da izaberemo novo vodstvo koje će, uz obveznu reorganizaciju stranke, krenuti u ispisivanje nove stranice u 107 godina postojanja HSS-a. Koalicija s HDZ-om zasigurno je odmogla HSS-u, no i u tome smo uglavnom sami krivi. Odstupanje od zacrtanih ideja i stavova, prepuštanje Ministarstva poljoprivrede, unutarnje svađe i prijepori pomogli su u stvaranju slike današnjeg HSS-a. Mi poraz nismo olako shvatili, no budimo iskreni, moramo reći da velike rezultate nismo niti očekivali. Preslagivanje u Županijskoj organizaciji, a potom i raspuštanje i podizanje iznova Gradske organizacije, problemi su i repovi koji su nas sve donedavno pratili, ocijenio je Šarić koji opovrgava navode nekadašnjeg predsjednika Županijske skupštine Vladimira Kovačevića o tome kako je on iz stranke istupio.
– Vladimir Kovačević je brisan iz evidencije članova sredinom prosinca, kada su brisani i Ivica Katić i Elvis Dražić protiv kojih se vodio disciplinski postupak. Sva trojica su se o stranku ogriješili vrlo niskim i ružnim uvredama cijelog Odbora i županijskog Predsjedništva, neetičkim ponašanjem i nepoštivanjem Statuta. Uostalom, riječ je o pripadnicima one skupine koja je prije lokalnih izbora 2009. došla iz HSLS-a nakon što tamo više nisu mogli ostvarivati svoje privatne interese, a nakon debakla na izborima za vijeća mjesnih odbora Vladimir Kovačević je javno na sjednici Odbora rekao kako su morali pustiti HDZ-u da što uvjerljivije pobijedi. Zajedno s njima, po hitnom postupku brisano je i 15 predsjednika gradskih ogranaka, rekao je Šarić.
Neka Kovačević vrati mandat
Riječ je o Ivanki Stipić, Miju Džaji, Domagoju Krpini, Božidaru Babiću, Anđelku Jurjeviću, Vladimiru Mariniću, Vedranu Frakinu, Ninu Kovačeviću, Šimi Rušinu, Mateji Radić, Mili Rukavini, Deženi Dujić, Katici Skukan, Neveni Kožulu i Goranu Pariću koju su se u studenom, prije održavanje izbora u zadarskom HSS-u javnim priopćenjem pobunili protiv raspuštanja njihovih ogranaka i izrazili sumnju u legitimnost predstavljanja njihovih ogranaka na izbornoj skupštini.
– Brisani su zbog nanošenja štete ugledu GO HSS-a i osobnom ugledu Bruna Pavića, istaknutog i cijenjenog predsjednika ogranka u Bokanjcu, čiji su potpis lažirali, rekao je Šarić.
 Predsjedništvo županijskog HSS-a prethodno je izglasovalo suspenziju Ivice Katića optuživši ga da je ugledu Županijske organizacije nanio štetu time što je središnjici stranke poslao dopis u kojem je naveo kako vodstvo ŽO HSS-a krši statutarne odredbe po pitanju sazivanja sjednica Županijskog odbora.
– Nakon njihovog brisanja iz evidencije članova, u stranici vlada optimizam. Bez obzira na rezultate parlamentarnih izbora, ne samo da nismo zabilježili odljev iz stranke već su, na razini gradskih ogranaka, u stranku pristupile 32 osobe, a što se tiče Vladimira Kovačevića, ako se, kako je sam izjavio, više ne vidi u HSS-u, neka onda mandat vijećnika u Županijskoj skupštini stavi na raspolaganje stranci čiji više nije člana, poručio je Šarić.
Upitan slijedi li, nakon prestanka članstva osoba koje su u ime HSS-a potpisale koaliciju s HDZ-om u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru, i formalni raskid koalicije, po uzoru na postupak HSLS-a nakon smjene Stanke Zrilića, Šarić je potvrdio kako će se o tome razgovarati.
– U vrlo skoro vrijeme bit će sazvan Županijski odbor na temu koalicije s HDZ-om u Županiji, a odluka Odbora dat će smjernice i gradskim i općinskim organizacijama, rekao je Šarić.
U međuvremenu, unatoč odmaku novog vodstva HSS-a od politike koaliranja s HDZ-om, Irena Devčić ostaje predsjednicom Županijske skupštine, a Josip Prtorić i dalje ostaje vijećnik pozicije u Županijskoj skupštini, kao što i Danijel Segarić, Šarićev prethodnik na mjestu predsjednika zadarskog HSS-a, ostaje u zadarskom Gradskom vijeću vijećnik većine na čijem je čelu HDZ.


Zubović kandidat za člana Predsjedništva




Šarić napominje kako očekuje da će zadarski HSS nakon desetljeća i pol konačno imati svog predstavnika u užem Predsjedništvu stranke, a to bi, odluče li tako delegati na izbornoj skupštini, 28. siječnja, trebao biti predsjednik ŽO HSS-a i načelnik Općine Kolan Josip Zubović. Uz to će se, među kandidatima za članstvo u Glavnom odboru stranke s područja Zadarske županije, naći i potpredsjednica ŽO HSS-a Irena Devčić te Grgo Anzulović iz Zadra, Jelena Gulan iz Sukošana i Nedjeljko Genda iz Benkovca i Miro Butković iz Paga.