Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nenadu Praliji mjesec dana pritvora, Blažević priznala

06.01.2012. 23:00
Nenadu Praliji mjesec dana pritvora, Blažević priznala


Bivša klupska računovotkinja priznala isplatu igrača na crno što je USKOK-u potvrdio i bivši sportski direktor. Pralija je, međutim, opovrgnuo optužbe o plaćanju za pošteno suđenje Širiću i Djedoviću


Bivši sportski direktor RNK Split Nenad Pralija i tajnik tog kluba Špiro Barbarić pridružili su se na minimalno mjesec dana u istražnom zatvoru bivšim čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza Željku Širiću i Stjepanu Djedoviću. Tako je odlučio jučer dežurni sudac istrage Zdenko Posavec, prihvativši stajalište USKOK-a kako postoji opasnost da bi uhićena dvojka mogla utjecati na šezdesetak svjedoka koje još treba ispitati. Uglavnom je riječ o nogometnim djelatnicima i to sadašnjim i bivšim igračima Splita. Treća uhićenica, bivša računovotkinja kluba Snježana Blažević, puštena je da se brani sa slobode nakon što je pred USKOK-om detaljno priznala kako je klub plaćao igrače na crno. Nakon što je uhićena u srijedu i predvečer privedena u sjedište USKOK-a, Blažević je počela s obranom još u srijedu navečer, a nastavila je u četvrtak oko šest ujutro. Do 9.30 sati već je bila puštena van iz jedinice za zadržavanje Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.
– Šutnja je zlato, a istina je dijamantna – kazao je Branko Šerić, odvjetnik Snježane Blažević.
USKOK ne odustaje
Zbog njenog priznanja, Pralija nije imao puno izbora nego priznati da je sudjelovao u plaćanju igrača Splita na crno. USKOK-u je ispričao i da je sačuvao isplatnice novca na crno, koje su igrači uredno potpisivali. Za bivšeg sportskog direktora Split to je povoljna okolnost, jer bi se u protivnom moglo postavljati pitanje je li doista sav novac namijenjen igračima završio u pravim rukama. Međutim, Pralija je opovrgnuo dio optužbi o plaćanju za “pošteno” suđenje Željku Širiću i Stjepanu Djedoviću te je ustvrdio da nikad nije sudjelovao u takvim rabotama. No, unatoč tvrdnjama Pralijinih odvjetnika da se optužbe protiv njega tiču samo zloupotreba u klubu, USKOK nije još odustao od optužbi za podmićivanje bivših čelnika HNS-a Širića i Djedovića. U Pralijinom rokovniku nađeni su neki upisi koje je potrebno razjasniti, a koji se mogu tumačiti na više načina, a među svjedocima koje je potrebno ispitati u istrazi protiv Širića i Djedovića su i dužnosnici Splita, što znači da USKOK i dalje smatra osnovanim svoje sumnje da je i RNK Split među klubovima koji su morali plaćati da bi imali “pošteno” suđenje. Podsjetimo, “pošteno” suđenje podrazumijevalo je delegaciju “prijateljskih” ili bar nepristranih sudaca na pojedine utakmice, a jesu li klubovi potom dodatno “radili” sa sucima, još nije rasvijetljeno. Zasad je tek jasno da optužbe da je i Pralija za Split kupovao “pošteno” suđenje” nemaju nikakve veze s obranom koju je USKOK-u iznio bivši tajnik Karlovca Neven Šprajcer.
Neki suci progovorili
Osim određivanja istražnog zatvora Praliji i Barbariću, sud je u četvrtak za dodatna dva mjeseca produljio istražni zatvor Širiću i Djedoviću i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Interesantno je da je sud zadržao Širića i Djedovića iza rešetaka zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela bez obzira na to što ih je HNS već razriješio dužnosti u sudačkoj komisiji. Međutim, većina sudaca sa sudačkih lista za najvažnija natjecanja su iz Slavonije. Širić i Djedović ih poznaju praktički cijelu njihovu karijeru te imaju veliki utjecaj na njih i privatno. O tome su već pred USKOK-ovim tužiteljima govorili i pojedini nogometni suci. Stoga je sud zaključio da i dalje postoji opasnost kako bi donedavni sudački čelnici mogli i dalje raspoređivati suce na pojedine utakmice shodno prethodnim dogovorima, odnosno da bi i dalje bili u mogućnosti organizirati jednake aranžmane kakve su dosad imali sa, kako USKOK smatra, bar tri kluba – Hajdukom, Karlovcem i Splitom.