Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Novi zakon i nova ekipa na HRT-u – najesen

06.01.2012. 23:00
Novi zakon i nova ekipa na HRT-u – najesen


Ministarstvo kulture uskoro će pokrenuti rad na novim zakonima o Hrvatskoj radioteleviziji, zatim krovnom Zakonu o medijima te Zakonu o Hini. Zakon o HRT-u trebao bi biti donesen do rujna.
Zakon o medijima donesen je još 2004. godine i svakako ga treba osuvremeniti, s tim da novinari traže da se jamči utjecaj svog kreativnog novinarskog sastava na izbor i na razrješenja glavnih urednika medija. Trenutačni Zakon o medijima nalaže da novinari ostvaruju takav utjecaj putem Statuta medija, ali nakladnici su uvijek dosad izbjegavali pregovore s novinarima i donošenje statuta, a sankcija za to nije bilo.
Kreće se u nove izmjene Zakona o HRT-u iako je postojeći Zakon donesen u prosincu 2010. godine. Očito su motiv za tako brzo mijenjanje zakona opće nezadovoljstvo bitnim kadrovskim rješenjima na HTV-u. Drugim riječima, smijeniti Programsko vijeće HRT-a, Upravu HRT-a i Uredništvo HTV-a najčišće i najelegantnije je izmjenama Zakona o HRT-u. No, ima i drugih razloga za izmjene Zakona.
Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić nam ovako govori: “Novi Zakon o HRT-u treba biti dio jedne cjelovite medijske politike koju Hrvatska mora izraditi. Televizija u svom oblikovanju programa, u unutarnjem strukturiranju, ne smije biti vođena logikom kratkoročnih smjena glavnih urednika ili ravnatelja, nego logikom dugoročne strategije. Ti ciljevi nisu nažalost jasno formulirani. Mi nikako ne možemo odrediti što su ti javni sadržaji, javne usluge koje bi HRT trebao obavljati. Tu se vrlo često poigravamo općim pojmovima, kao – treba više domaće proizvodnje, više kulture, znanosti, ali se cijelo vrijeme nedovoljno definiraju razlike između onog što je javna televizija i onoga što je komercijalno. Ministrica smatra da je vidljiv pad profesionalnih standarda osobito u informativnom programu i da su brojni profesionalci namjerno stavljeni na stranu ili su sami otišli s HTV-a.
Na koji će se način mijenjati Zakon o HRT-u, to se još ne zna. Nakon skandala kada je za vrijeme trajanja HTV-ovog Dnevnika glavni urednik Bruno Kovačević ušao u studio i tražio od Zorana Šprajca da izbaci prilog o Programskom vijeću, Nenad Stazić, novi potpredsjednik Sabora rekao je da je siguran da zeleno svjetlo za Kovačevića ne bi bili dali saborski zastupnici da su oni bili članovi Programskog vijeća. To naravno ne znači da bi bilo moguće da u Programskom vijeću odlučuju isključivo zastupnici. Alternativna varijanta postojećem načinu izbora Programskog vijeća je da u njemu budu vijećnici koje izravno biraju institucije i prominentne udruge.